Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala 
Toimialajohtaja3804.04.2018 

13026-2017 (615)

Poikkeamispäätös: Rivitalot, Valeri-Haarlantie 10, Haarla, P 2017-1574

Kaupunkiympäristötoimiala/ ympäristölakimies Tanja Lecklin 28.3.2018: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Haarla (54), kortteli 75, tontti 1, pinta-ala 6321 m2

Osoite: Valeri-Haarlantie 10

Hakija

As Oy Valeri-Haarlantie 10

Rakennushanke

Kaavoitustilanne

ASEMAKAAVA 

Alueella on voimassa asemakaava, joka on tullut voimaan 08.08.2009. Rakennuspaikkaa koskevat seuraavat kaavamääräykset:

AP-5: Erillisten asuinpientalojen korttelialue. Autopaikat tulee pääosin sijoittaa talousrakennusta varten varatulle rakennusalalle.

Talojen kerrosluku on II tai 2/3 II

Rakennusoikeutta tontilla on asuinrakennuksille yhteensä 1260 k-m2 ja talousrakennukselle 260 k-m2.

Kiinteistön koillisosassa on myös luonnontilaisena säilytettävä alueen osa sekä kaavamääräys luo: Alueen osa, jolla sijaitsee luonnon monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeä elinympäristö.

YLEISIÄ MÄÄRÄYKSIÄ Rakentaminen on sovitettava alueen oleviin pinnanmuotoihin. Louhinta on sallittu vain välttämättömin osin rakennusten ja maanalaisten johtojen kohdalta. Olemassa olevaa puustoa tulee säilyttää mahdollisimman paljon. Autopaikkoja on varattava AP-korttelialueilla 1,5 autopaikkaa/asunto ja AO-korttelialueilla 2 autopaikkaa/asunto. Korttelialueen AO-4 sekä osa AO-korttelialueista tulee varautua siihen, että kiinteistöjen liittyminen Turun vesilaitoksen viemäriverkkoon ei onnistu ilman kiinteistökohtaisia pumppaamoja.

KAIKKI AP- JA AO-1 - AO-3 KORTTELIALUEET Rakennukset tulee rakentaa korttelialueittain yhtenäisesti. Muualla, paitsi metsäisillä kallioalueilla, tontit tulee aidata pensasaidoin. Lisäksi ne tontin osat, joita ei käytetä rakentamiseen, kulkuväyliksi, leikkialueiksi tai muuksi sellaiseksi, tulee istuttaa ja pitää ne istutettuina alueina. KAIKKI AP-KORTTELIALUEET Kattamattomat autopaikat tulee rajata pensasaidoin.

AP-1 - AP-5 ja AO-1 sekä P-1: Rakennusten julkisivuverhouksena tulee käyttää vaaleaa rappausta tai puuta. Hirsi ei saa olla näkyvänä materiaalina. Rakennuksissa saa käyttää vähäisessä määrin tehostevärejä ja -materiaaleja.

Poikkeukset

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Hirvensalon Haarlassa. Kyseessä on erillisille asuinpientaloille varattu korttelialue, jonne hakemuksen mukaan halutaan rakentaa kolme 3-asuntoista rivitaloa. Asuntoja tulisi siten kaavasta poiketen yhdeksän.

Hakijan mukaan yksitasoinen vaihtoehto on perusteltu, koska se mahdollistaa laajemman ikäryhmän asumisen. Haarla on myös lapsiperheiden suosiossa ja siellä on eniten kysyntää yksitasoisille isommille asunnoille. Hakijan mukaan rakennukset noudattavat pääpiirteittäin asemakaavan rakennuspaikkoja ja rinteen topografiaa. Suunnitelmassa on otettu huomioon se, että louhimista pyritään välttämään.

Jotta hanke soveltuisi ympäristöön, voidaan poikkeamista puoltaa ehdollisena siten, että tontin reunassa olevan luonnontilaisen alueen säilymisestä huolehditaan. Rakennuslupavalmistelussa on huolehdittava luonnontilaisen alueen säilymisestä ja siitä, etteivät asuntojen pihat levittäydy luonnontilaisena säilytettävän alueen puolelle. Tämä on jo asemapiirroksessa ja rakennusten sijoittelussa otettu hyvin huomioon, vaikka rakennusten sijoittelu hieman poikkeaa asemakaavan mukaisesta.

Ottaen huomioon, että alueella on tarvetta nyt haetun kaltaisille asumisratkaisuille ja suunnitelmassa on otettu huomioon se, että kaavamääräykset kieltävät tarpeettoman louhimisen, on katsottava että poikkeamisen edellytykset täyttyvät.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen mukaiseen poikkeamiseen on erityinen syy eikä poikkeaminen aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista (MRL 171 §).

Liite 1            asemapiirros 15.2.2017, muokattu 9.2.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

PäätösPäätin seuraavilla ehdoilla myöntää hakemuksen ja 15.2.2017 päivätyn ja 9.2.2018 päivitetyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset:

Samalla päätän, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa. Naapureiden kuuleminen laskutetaan rakennusluvan yhteydessä.

Päätöksen voimassaolo

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 11.4.2018.

 

Kimmo Suonpää

va.toimialajohtaja

Valitusosoitus liitteenä.

Jakelu

aoAs Oy Valeri-Haarlantie 10, Turku
li01Varsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
li01Kaupunginhallitus
li01Kaupunkiympäristölautakunta
li01Kaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
li01Rakennus- ja lupalautakunta
li01Koskela Ljudmila
li01Vesterholm Teija


Liitteet:

Kyto § 38
Liite 1:Asemapiirros 15.2.2017, muokattu 9.2.2018