Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristötoimiala 
Toimialajohtaja3704.04.2018 

6913-2017 (615)

Suunnittelutarveratkaisu: Uusi omakotitalo Illoistentie 39, Häppilä, S 2017-688

Kaupunkiympäristötoimiala/ ympäristölakimies Tanja Lecklin 29.3.2018: 

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Häppilä (419), Tuulenpesä -niminen tila, rek. nro. 1:117, pinta-ala 5004 m2

Osoite: Illoistentie 39

Hakija

Markus Riitamo

Jouko Vuohijoki

Rakennushanke

Kaavoitustilanne

YLEISKAAVA/OSAYLEISKAAVA


Alueella on voimassa Hirvensalon osayleiskaava 2020, jossa rakennuspaikkaa koskee seuraava kaavamääräys:

M:Maa- ja metsätalousalue. Alue varataan pääasiassa maa- ja metsätalouden harjoittamista varten. Alueen käyttö virkistys-tai maataloustarkoitukseen ratkaistaan vuoden 2010 jälkeen. Maa- ja metsätalouteen sekä ulkoiluun liittyvien rakennusten ja rakenteiden rakentaminen, kuitenkin siten, että rakentaminen soveltuu hyvin maisemaan. Olemassa olevilla rakennuspaikoilla voidaan sallia vähäinen lisärakentaminen sekä vanhojen asuin- ja talousrakennusten korvaaminen vastaavilla uusilla. Alueen vesi- ja jätehuollon järjestämisessä on noudatettava erikseen määriteltäviä ohjeita.

Alueelle on vireillä Hirvensalon osayleiskaava, jossa kiinteistöä koskisivat seuraavat kaavamääräykset:

A-3: Asuntotila-alue.

Alue varataan asuinrakennuksille talousrakennuksineen. Aluetta ei ole tarkoitettu asemakaavoitettavaksi. Uusia rakennuspaikkoja ei saa muodostaa.

Rakennetulle rakennuspaikalle, joka ei sijaitse rantavyöhykkeellä ja joka ei ole

rakennussuojelukohde, saa rakentaa vanhan rakennuksen korvaavan tai sitä

laajentavan yhden uuden enintään kaksiasuntoisen asuinrakennuksen, jonka kerrossala saa olla enintään 400 k-m² sekä lisäksi saa rakentaa talousrakennuksia enintään150 k-m².

Rantavyöhykkeellä sijaitsevalle rakennetulle rakennuspaikalle, joka ei ole

rakennussuojelukohde, saa rakentaa vanhan asuinrakennuksen korvaavan tai sitä laajentavan yhden uuden enintään yksiasuntoisen asuinrakennuksen.

Asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 300 k-m² sekä saunarakennuksen 25 k-m², vierasmajan 20 k-m² ja muita talousrakennuksia saa olla enintään 50 k-m2. Alle 2000 m²:n rakennuspaikoilla asuinrakennuksen kerrosala saa olla enintään 150 k-m².

Alueen vesihuollossa on noudatettava ohjeita, jotka määritellään kaupunginhallituksenkäsittelyyn tulevassa vesihuollon kehittämissuunnitelmassa.

VL-1:Virkistysalue. Virkistyskäyttöön hyvin soveltuvia, pääosin metsäisiä alueita. Alueelle saa yksityiskohtaisemman suunnitelman pohjalta toteuttaa virkistystä palvelevia rakenteita, kuten leikkipuistoja ja pienkenttiä. Rakentamistoimenpiteillä ei saa olennaisesti muuttaa alueen luonnonympäristöä. Suunniteltaessa ulkoilureitin, leikkipuiston, pienkentän tai muun lähiliikuntapaikan rakentamista alueelle on neuvoteltava ympäristöviranomaisen kanssa. Alueelle ei saa rakentaa uusia rakennuksia. Olemassa olevien rakennusten korjaaminen ja vähäinen laajentaminen sallitaan.

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen  

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Viranomaisluvat ja lausunnot

Ympäristönsuojelu (jätevedet): Jätevesijärjestelmä täyttää ympäristönsuojelumääräysten ja hajavesiasetuksen vaatimukset ja Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset.

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten mukaan säiliöt, joihin johdetaan käymäläjätevesiä, tulee tyhjentää vähintään kaksi kertaa vuodessa. Saostussäiliöt, joihin johdetaan ainoastaan pesuvesiä, tulee tyhjentää vähintään kerran vuodessa. Umpitankin jätevedet ja kaikki jätevesilietteet tulee toimittaa keskuspuhdistamolle tai muuhun asianmukaiseen viranomaisen hyväksymään paikkaan. Umpisäiliö on varustettava täyttymishälyttimellä. Kiinteistöllä on oltava jätevedenpuhdistuslaitteiston huoltopäiväkirja.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Hirvensalon Häppilässä. Kiinteistöllä on ollut purettava 39 m2 kokoinen rakennus ja nyt haetaan lupaa uuden omakotitalon rakentamiseen. Hakijan mukaan kohteelle on vuonna 1995 myönnetty kertaalleen poikkeuslupa, mutta sen mukaisesti ei aikanaan rakennettu. Nykysäännösten mukaan hakemuksessa on kysymys maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n mukaisesta suunnittelutarvealueesta, jolle on haettava suunnittelutarveratkaisua.

Asemapiirroksen mukaan suunniteltu rakennus sijoittuisi kiinteistöllä kohtaan, joka on vireillä olevassa osayleiskaavaehdotuksessa suunniteltu asuntotila-alueeksi. Kaavoituksen näkökulmasta ei suunnittelutarveratkaisun myöntämiselle ole estettä, koska kysymys on korvaavasta rakentamisesta ja rakennus ei sijoittuisi myöskään vireillä olevan kaavan mukaiselle virkistysalueelle. Myös voimassa olevan yleiskaavan mukaan olemassa olevilla rakennuspaikoilla voidaan sallia vähäinen lisärakentaminen sekä vanhojen asuin- ja talousrakennusten korvaaminen vastaavilla uusilla.

Hakijan esittämän suunnitelman mukaan käymäläjätevedet tullaan suunnitelman mukaan johtamaan umpitankkiin ja harmaat vedet kaksiosaisen saostussäiliön kautta Uponorin harmaavesisuodattimeen ja sieltä edelleen avo-ojaan omalle maalle. Suunnitelma täyttää ympäristönsuojelumääräysten ja hajavesiasetuksen vaatimukset ja Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset, kunhan tyhjennyksessä ja seurannassa noudatetaan edellä esitettyjä määräyksiä.

Edellä esitetyn perusteella hakemuksen ja 11.5.2018 päivätyn asemapiirroksen mukainen rakentaminen täyttää suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisedellytykset, jotka on määritelty maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:ssä.

Liite 1            asemapiirros 11.5.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi

PäätösPäätin, että hakemuksen ja  11.5.2017 päivätyn asemapiirroksen mukainen rakentaminen täyttää suunnittelutarvealueen erityiset rakennusluvan myöntämisedellytykset Samalla päätän, että hakijalta peritään suunnittelutarveratkaisun johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n mukaisesti 900 euroa sekä naapurien kuulemisen johdosta 70 euroa/kuultava kiinteistö (3 kpl), yhteensä 1180 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Suunnittelutarveratkaisu on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Vastaavaa rakennuslupaa tulee hakea tämän ajan kuluessa.Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 11.4.2018.

 

Kimmo Suonpää

va. toimialajohtaja

Valitusosoitus liitteenä.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
aoRiitamo Markus
aoVuohijoki Jouko
tiedKaupunginhallitus
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tiedKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedKoskela Ljudmila
tiedVesterholm Teija


Liitteet:

Kyto § 37
Liite 1:Asemapiirros 11.5.2017