Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta12913.03.20186

12677-2017 (002, 613, 627)

Asemakaavanmuutoksen tavoitteet, Kaupunginpuutarhan alue (6/2018)

Tiivistelmä: -

Kylk § 129

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen 5.3.2018:

Kaavoituksessa on valmistunut uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Peltolan kaupunginosaan, Uudenmaantien varteen, korttelin 4 tonteille 16 ja 17 ja osalle Tähkäpuisto-nimistä puistoaluetta. Työnimeltään kaavanmuutos on Kaupunginpuutarhan alue. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen.

Kaavan tavoitteet

Kaupunki ja aloitteentekijät ovat solmineet yhteistyösopimuksen alueen kehittämisestä ja kaavoittamisesta. Sopimus on hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.12.2017 § 550.

Yhteistyösopimuksella voidaan varmistaa osapuolten tavoitteiden parempi yhteensovittaminen sekä mahdollistaa kaupungin oman toiminnan ulkopuolelta tulevan innovatiivisuuden ja resursoinnin luoma lisäarvo suunnitteluvaihtoehtojen tarkastelussa. Yhteistyöllä pyritään vaikuttamaan sopimuksen alaisten alueiden kaavoitukseen siten, että alueiden kehittämiselle asetetut mm. laadulliset, hanketaloudelliset ja aikataululliset tavoitteet saavutetaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kaupungin tavoitteena on muuttaa omistamansa puutarhakäytöstä poistuneen alueen maankäyttö asuntorakentamisen mahdollistavaksi ja tehostaa Uudenmaantien varren maankäyttöä kaupungin strategisten tavoitteiden mukaisesti.

Seurakuntayhtymän tavoitteena on muuttaa omistamansa alueen asemakaava kerrostalovaltaisen asuntorakentamisen mahdollistavaksi asemakaavaksi.

Alueen suunnittelusta tullaan järjestämään arkkitehtisuunnittelukilpailu ilmoittautumiskutsukilpailuna, jolla etsitään korkealaatuisia suunnitelmia ja erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja alueen rakentamiseen ja kaavoittamiseen. Kilpailuohjelma hyväksytetään kaupunkiympäristölautakunnassa.

Tavoitteena on kaupunkikuvallisesti korkealaatuinen alue, joka huomioi arvokkaan ympäristön hautausmaan naapurissa kaupungin tulotien varrella. Tavoitteena on myös alueen hyvä saavutettavuus, sujuvat liikkumisjärjestelyt, sekä kävely- ja pyöräily-yhteydet keskustaan.

Liikenne alueelle tullaan ohjaamaan Uudenmaantieltä ja Ilpoistentieltä.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma Kaupunginpuutarhan alue

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä asemakaavanmuutoksen tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman Kaupunginpuutarhan alue.

PäätösEhdotus hyväksyttiin siten muutettuna, että asemakaavanmuutoksen tavoitteisiin lisätään julkisen asuntorakentamisen (kohtuuhintainen vuokra-asuntorakentaminen ja asumisoikeusrakentaminen) edellytysten turvaaminen sekä kaava-alueen pohjoispuolella olevan metsän säilyttäminen puistona, kuitenkin kulkuyhteyden muutos mahdollistaen.

Lisäys tehtiin Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Lintunen ja Maaskola ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kaupunginpuutarhan alueella pidettiin katselmus ennen kokousta.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus