Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta13113.03.20188

3203-2016 (613, 021)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Asemakaavanmuutos- ja tonttijako/tonttijaonmuutosehdotus; "Saapaskallio 1-3", Moikoinen (os. Saapaskallio) (21/2016)

Tiivistelmä:

Kaupunkiympäristölautakunta on hyväksynyt asemakaavanmuutoksen sekä sitovan tonttijaon ja tonttijaonmuutoksen Moikoisten kaupunginosan (51) korttelin 1 tonteille 5 ja 6 osoitteessa Saapaskallio 1-3. Päätöksestä on valitettu Turun hallinto-oikeudelle. Lautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi lausuntoa, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Kylk § 131

Kaupunkiympäristötoimiala, hallintojohtaja Harri Lehtinen 6.3.2018:

Kaupunkiympäristölautakunta on 9.1.2018 § 18 hyväksynyt asemakaavanmuutoksen sekä sitovan tonttijaon ja tonttijaonmuutoksen Moikoisten kaupunginosan (51) korttelin 1 tonteille 5 ja 6 osoitteessa Saapaskallio 1-3.

Naapurikiinteistöjen haltijat ovat valittaneet lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 22.3.2018 mennessä.

Kaupunginvaltuuston lausuntoa asiasta ei ole hankittu, koska hallintosäännön mukaan kaupunkiympäristölautakunnalla on toimivalta päättää muiden kuin vaikutuksiltaan merkittävien asemakaavojen hyväksymisestä,

Lautakunnalle esitetään, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin seuraavanlainen lausunto:

Lausuntoehdotus

Muutoksenhakijat vaativat päätöksen kumoamista seuraavin perustein:

- kaava on lainvastainen ja virheellinen, koska asiassa ei ole tehty riittävää selvitystä kaavamuutoksen ympäristövaikutusten selvittämiseksi,

- nykyinen puistoalue muutetaan osaksi pientalotontteja,

- kaavamuutoksella on kielteinen vaikutus alueen luontoon ja se heikentää luonnonympäristön arvoja ja elinympäristön laatua sekä siitä kärsii jo rakennettu ympäristö ja naapurusto,

- asiassa on ollut puutteellinen vuorovaikutus, joka ei ole täyttänyt lain vaatimuksia.

Asemakaavamuutoksen valmistelu perustuu maanomistajan aloitteeseen sekä kaupungin ja maanomistajan kesken tehtyyn sopimukseen asemakaavan muutoksen valmistelusta.

Asemakaavanmuutos on tullut vireille kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunnan merkittyä osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 13.9.2016 § 239. Tämän jälkeen osallisille on ilmoitettu kirjeitse asian vireille tulosta. Muutama naapuri on tuossa vaiheessa esittänyt mielipiteensä, jotka on huomioitu asian jatkokäsittelyssä.

Ehdotus asemakaavan muuttamiseksi on valmistunut 27.4.2017, jonka jälkeen ehdotus kaavakartaksi sekä kaavaselostus ja tilastolomake on lähetetty lausunnoille eri tahoille, jotka ilmenevät asiakirjoista. Asemakaavanmuutosehdotus on ollut julkisesti nähtävillä 15.5. – 13.6.2017. Lausuntojen ja muistutusten johdosta kaavaehdotukseen on tehty vähäisiä tarkistuksia, jotka eivät ole edellyttäneet kaavaehdotuksen uudelleen nähtäville asettamista.

Asemakaavan muutosprosessi asianosaisten kuulemisineen on siten ollut maankäyttö- ja rakennuslain säännösten mukaista ja lain edellyttämä vuorovaikutus on hoidettu asianmukaisesti. Laki ei edellytä, että asianosaisten mielipiteet tai muistutukset tulisi sellaisenaan ottaa huomioon, vaan kaupungilla on oikeus päättää asemakaavan sisällöstä edellyttäen, että laissa mainitut asemakaavan sisältövaatimukset täyttyvät.

Asemakaavan sisältövaatimusten osalta on todettava, että alueella on voimassa Hirvensalon yleiskaava, jossa alue on osoitettu pientalojen täydennysrakentamiseen. Kaavamuutoksessa on pieni puistoalue (Kuusamapuisto 623 m2) liitetty yksiasuntoisten erillispientalojen korttelialueeseen. Alueen välittömässä läheisyydessä on muutoksen jälkeenkin laajat puistoalueet (Killivuori, Moikoistenmäki, Saapaskallio ja Vräkinniittu). Asemakaavan sisältövaatimuksen on katsottava täyttyvän puisto- ja lähivirkistysalueiden riittävyyden osalta.

Kaavamuutoksen ympäristövaikutusten selvittämistarpeen osalta lautakunta toteaa, että eritysten luontoselvitysten tekeminen ei ole ollut tarpeen, koska alue on yleiskaavassa osoitettu pientalojen täydennysrakentamiseen ja tarvittavat selvitykset on tältä osin tehty yleiskaavoituksen yhteydessä. Lisäksi puistoalueella, joka on liitetty asemakaavanmuutoksessa korttelialueeseen, sijaitsee johtoja. Asemakaavanmuutoksessa alueen osaan on merkitty rasitealue johtoja varten.

Kaupungin tavoitteena on tiivistää olemassa olevia asuinalueita hyödyntämällä olemassa olevaa katu-, vesi- ja viemäriverkostoa. Asemakaavanmuutos toteuttaa tätä tavoitetta. Neljän erillispientalon sijoittaminen lähes 4000 neliön suuruiselle korttelialueelle on melko väljää rakentamista, vaikka huomioidaan haasteelliset maasto-olosuhteet.

Asemakaavamuutoksen ei voida katsoa aiheuttavan sellaista haittaa luonnonympäristölle tai naapurustolle, että muutosta ei olisi asemakaavan sisältövaatimukset huomioon ottaen voitu hyväksyä.

Edellä esitetyn perusteella kaupunkiympäristölautakunta katsoo, että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa hallintojohtaja Harri Lehtinen, puh. 050 558 9289, s-posti harri.lehtinen(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1Kaupunkiympäristölautakunnan päätös 9.1.2018 § 18

Oheismateriaali 2Valituskirjelmä 8.2.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus


Liitteet:

Kylk § 131
Liite 1:Kaupunkiympäristölautakunnan päätös 9.1.2018 § 18
Liite 2:Valituskirjelmä 8.2.2018