Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta8613.02.20181

9369-2012 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös asemakaavanmuutoksesta Kunnallissairaalantie 36-52 tehtyyn valitukseen

Tiivistelmä:

Hallinto-oikeus on hylännyt asemakaavanmuutoksesta Kunnallissairaalantie 36-52 tehdyn valituksen. Jatkovalitus edellyttää korkeimman hallinto-oikeuden myöntämää valituslupaa.

Kylk § 86

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 14.11.2017:

Kaupunginvaltuusto on 29.5.2017 § 103 hyväksynyt asemakaavanmuutoksen Kunnallissairaalantie 36-52. Kaava-alue sijaitsee Mäntymäessä. Nykyisinkin asuinkäytössä olevat korttelialueet, osa yleisten rakennusten korttelialuetta sekä näiden välissä oleva puistoalue on osoitettu asuinkerrostaloille. Mäntymäen perhekeskuksen käytössä oleva alue on edelleen yleisten rakennusten korttelialuetta ja kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus on suojeltu. Kunnallissairaalantien ja Luolavuorentien risteyksen tuntumassa on sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palvelevien rakennusten korttelialue.

Ryhmä yksityishenkilöitä valitti valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaati valtuuston päätöksen kumoamista ja päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä. Hallinto-oikeus on 8.2.2018 päätöksellään hylännyt valituksen ja vaatimuksen täytäntöönpanon kieltämisestä.  

Hallinto-oikeuden perustelujen mukaan asiassa on asemakaavan lainmukaisuuden arvioimiseksi otettava huomioon kunnalliseen harkintavaltaan kuuluvat kaupunkirakenteen ja asuntotuotannon tarkoituksenmukainen järjestäminen ja toisaalta asemakaavan sisältövaatimuksiin kuuluvat rakennetun ympäristön erityisten arvojen hävittämiskielto sekä kielto aiheuttaa kenenkään elinympäristön sellaista merkityksellistä heikkenemistä, joka ei ole perusteltua asemakaavan tarkoitukseen nähden. Hallinto-oikeus arvioi valitun kaavaratkaisun lainmukaisuutta eikä sillä ole toimivaltaa ottaa kantaa kaavaratkaisun tarkoituksenmukaisuuteen tai siihen, että jokin toinen kaavaratkaisu olisi muutoksenhakijoiden käsityksen mukaan mahdollisesti parempi tai tarkoituksenmukaisempi.

Hallinto-oikeuden mukaan olemassa olevilla rakennuksilla ei ole sellaisia arvoja, jotka ehdottomasti muut asiaan liittyvät näkökohdat sivuuttaen edellyttäisivät rakennusten säilyttämistä. Muita näkökohtia ovat kerrostalokortteleiden sijainti keskeisellä alueella Turun kaupunkirakenteessa, kortteleiden nykyinen hyvin alhainen rakentamistehokkuus sekä se, että nykyisten rakennusten säilyttäminen ei olisi taloudellisesti kannattavaa sosiaalisessa asuntotoiminnassa. Asemakaavan muutos ei näin ollen ole lainvastainen, vaikka siinä ei ole suojeltu Mäntymäki I:n ja II:n kerrostaloja.

Kaupunginhallitus ei ole määrännyt asemakaavaa tulemaan voimaan ennen kuin se on saanut lainvoiman, joten hyväksymistä koskevan päätöksen täytäntöönpanon kieltämisestä on hylätty perusteettomana.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 8.2.2018

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.