Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta6406.02.20185

129-2015 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus; Hauenkaari, Kaistarniemi (os. Laitsalmenkuja 2 ja 4, Rälssinkatu 3) (33/2016)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksen tarkoituksena on mahdollistaa suunnittelualueen kolmen tontin jakaminen ja enintään kolmen uuden pientalotontin muodostaminen. Ohjataan laitureiden rakentamista uusilla määräyksillä ja mahdollistetaan laiturin rakentaminen myös sellaisella tontilla, jonka rantaviivan lyhyyden vuoksi rakennusjärjestys ei sitä salli. Maatilojen talouskeskusten ympäristöä säilyttävän korttelialueen tontin osan ja sillä sijaitsevan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennuksen tilanne säilyy ennallaan. Lisäksi suojellaan vanha hirsirunkoinen aitta ja vanhat asuinrakennusta ympäröivät luonnonkivipengerrykset.

Kylk § 64

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Tapani Laiho 31.1.2018:

Asemakaavanmuutos laaditaan Kaistarniemen kaupunginosan kortteliin 14 tonteille 6, 11 ja 12, Laitsalmenpolulle, sekä osalle Pitkänsalmea.

Alueen pinta-ala on 2,3 ha.

Asemakaavan kuvaus

Nykyiset tontit ovat kooltaan riittävän suuria jaettavaksi useammiksi asuinpientalotonteiksi. Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan tonttien myöhempi jakaminen ja tonttijaonmuutos.

Tontin 6 muutosalue rajoittuu Laitsalmenpolkuun ja tontit 11 ja 12 rajoittuvat katuun yhden sivunsa mitalta.

Asemakaavanmuutoksessa korttelialueet osoitetaan pientalojen korttelialueeksi (AO-1) ja maatilojen talouskeskusten korttelialueeksi (AM/s), jolla ympäristö säilytetään.

AO-1 korttelialueella asuinrakennusten tulee olla pulpetti-, harja- tai tasakattoisia.

Autopaikkoja AO-1 korttelialueelle on rakennettava 2 ap/asunto.

Muutoksella mahdollistetaan uusien kooltaan vähintään 850 m2 tonttien muodostaminen. Uudet tontit olisivat kooltaan yhteensä 8354 m2.

Muutoksella mahdollistuvien tonttien rakennusoikeus on 275 – 390 k-m2, riippuen muodostettavan tontin koosta, yhteensä 1605 k-m2. Tonttien yhteenlaskettu rakennusoikeus tehokkuusluvulla ilmaistuna on noin e = 0.20.

Tonttien nykyinen rakennusoikeus on yhteensä enintään 1250 k-m2.

Rakennusoikeuden lisäys suunnittelualueella on 355 k-m2.

Korttelialueella AM/S ympäristöä säilytetään (luonnonkivipengerrykset, lampi), sekä suojellaan kaksi SR-1 merkittyä rakennusta. Muut rakennukset voidaan säilyttää tai korvata uudella vastaavalla rakennuksella.

Korttelialueen AM/S tontilla 6 olevaa kulkurasitetta voidaan käyttää kulkuyhteytenä enintään kahdelle uudelle tontille (Maankäyttö- ja rakennusasetus 37 §), jonka johdosta tonteista 11 ja 12 myöhemmin muodostettaville tonteille kulku tapahtuu Laitsalmenkujalta (liittymäkielto Laitsalmenpolulle).

Asemakaavanmuutos sisältää myös vesialueen osan, jonka laiturinrakentamisaloille (w-la-1 ja w-la-2) saadaan sijoittaa venelaitureita yhteensä enintään 150 m2. Laiturit voidaan rakentaa kyseisten rakennusalojen rajoihin kiinni.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavanmuutoksen laadinta perustuu yksityisten maanomistajien aloitteisiin.

Asemakaavanmuutoksen vireilletulosta ilmoitettiin kaavoituskatsauksessa 2017. Ilmoitus vireilletulosta sekä 30.5.2017 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma lähetettiin siinä mainituille osallisille kirjeitse 2.8.2017.

Vireilletuloilmoituksen jälkeen 30.5.2017 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma oli nähtävillä kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikössä sekä internetissä kaupungin sivuilla.

Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä valmisteluaineistosta jätettiin yksi kirjallinen mielipide. Mielipide ja vastine on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.2 esitetyt mielipiteet.

Asemakaavanmuutosehdotus, päivätty 26.10.2017, oli julkisesti nähtävillä 27.11. - 28.12.2017, jolloin siitä sai tehdä muistutuksia. Asemakaavanmuutosehdotuksesta pyydettiin lausunnot Kiinteistöliikelaitokselta, Turku Energia Oy:ltä, Turun Museokeskukselta, Turun Vesihuolto Oy:ltä, Varsinais-Suomen aluepelastuslaitokselta, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta.

Asemakaavanmuutosehdotuksesta annettiin määräaikaan mennessä neljä lausuntoa, ei muistutuksia. Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksella ei ollut lausuttavaa. Pelastuslaitoksen, Museokeskuksen ja Turun Vesihuolto Oy:n lausuntojen, sekä Kaupunkiympäristötoimialan ympäristönsuojelun ohjeistuksen perusteella ehdotukseen tehtiin muutoksia.

Lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin selostuksen kohdassa 4.2 lausunnot.

Lausuntojen ja muistutusten perusteella tehtyjen vähäisten muutosten johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.

Seuraava vaihe

Kaupunkiympäristölautakunnan hyväksyttyä kaavanmuutoksen se voidaan muutoksenhakuajan jälkeen kuuluttaa voimaan.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Kartta Hauenkaari

Oheismateriaali 1Selostus Hauenkaari

Oheismateriaali 2TIlastolomake Hauenkaari

Oheismateriaali 3OAS-vaiheen mielipide 5.9.2017

Oheismateriaali 4Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä 26.10.2017 päivätyn ja 30.1.2018 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Hauenkaari.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKivijärvi Satu
tiedLumme Miikka
tiedThorén Jan
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, paikkatieto ja kaupunkimittaus
tiedMuseokeskus
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta


Liitteet:

Kylk § 64
Liite 1:Kartta Hauenkaari