Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta7406.02.20182

1438-2018 (02 08 02)

Keskustan alueurakka, urakkamuodon valinta

Tiivistelmä:

Keskusta-alueen nykyinen kunnossapitosopimus päättyy 2019. Kaupunkiympäristö-lautakunnalle esitetään keskustan alueurakan käynnistämistä allianssimallilla viideksi vuodeksi jatkuen sen jälkeen 12 kuukauden irtisanomisajalla enintään 30.9.2027 asti.

Kylk § 74

Salassa pidettävä, salauksen peruste JulkL 6 §:n 1momentin 2 kohta

Kaupunkiympäristön kunnossapito, vs. ylläpitopäällikkö Anu Nuora 31.1.2018:

Kaupunki on jaettu viiteen alueurakka-alueeseen, joista nyt on kilpailutettu neljä: Pohjoinen 2015, Itä 2016, Länsi 2017 ja Etelä alkaa 2018. Keskustan nykyinen kunnossapitosopimus päättyy 2019. Nykyiset kilpailutukset on tehty kokonaishintaurakkana, valintakriteerinä halvin hinta.

Keskustan kunnossapito poikkeaa muista alueurakka-alueista. Tiiviin kaupunkirakenteen, erityisrakenteiden ja tekniikan tuomien haasteiden lisäksi keskustan kunnossapidossa on otettava huomioon erilaiset tapahtumat, jatkuva korjausrakentaminen ja näiden aiheuttamat väliaikaiset liikennejärjestelyt. Keskusta alueena palvelee asukkaita, yrittäjiä ja turisteja. Keskustan kunnossapitourakassa alueurakoitsijalta vaaditaan erityisesti joustavuutta.

Turun kaupunki on mukana valtakunnallisessa IPT2 – hankkeessa (integroidut hankintamenetelmät), jossa yhtenä pilottihankkeena on Keskustan kunnossapito. Turku on ollut tutustumassa Lahden hoidonjohtourakkaan ja Helsingin Pakilan allianssiurakkaan.

Kokonaishintaurakoista on saatu kokemusta vuodesta 2015 alkaen. Kilpailutustavassa hinta ratkaisee, jonka seurauksena urakoitsijan kanssa neuvotellaan jatkuvasti lisätöistä ja laatutasosta. Kokonaishintaurakassa työt tehdään urakoitsijan oman henkilöstön ja urakoitsijan kilpailuttamien aliurakoitsijoiden toimesta.

Hoidonjohtourakassa urakalle asetetaan tavoitehinta, jolloin mahdollinen ylitysriski on urakoitsijalla. Hinnoitteluriski heijastuu urakan hintaan ja laatutasoon. Hoidonjohtourakassa urakan sisältöä on mahdollista tarkentaa ja muuttaa joustavammin urakan aikana, kuin kokonaishintaurakassa. Työt toteutetaan kokonaan aliurakoitsijoilla, joiden kilpailuttamiseen tilaaja aktiivisesti osallistuu.

Allianssissa tavoitehinnan ylitys jaetaan tilaajan ja urakoitsijan kesken. Urakoitsijan on mahdollista tavoitella voittoa vain asetettuun rajaan asti, jolloin laatutaso ei laske. Urakointimuoto on joustava eikä integroitu urakka sisällä lisätöitä. Urakan sisältöä sekä toimintatapoja kehitetään yhdessä tilaajan kanssa. Allianssi mahdollistaa urakotisijan oman henkilöstön ja aliurakoitsijoiden käytön.

Keskustan erityispiirteiden takia tämän urakan kilpailutuksessa hinta ei ole ratkaiseva, koska se on lähtökohtaisesti vakio. Kilpailutuksen avainasia mitä rahalla saadaan eli laatu ja jousto.

Allianssi on kunnossapidossa uusi toimintatapa:

- toimintatapoja kehitetään yhdessä allianssin osapuolten kanssa sekä hankinnan että urakan aikana vuosittain valittujen ja asetettujen tavoitteiden mukaisesti;

- urakan riskit jaetaan, mahdolliset säästöt käytetään hankkeen parhaaksi investoimalla alueeseen;

- urakkamalli on joustava eikä tunne lisätöitä;

- edellyttää vahvaa yhteistyötä tilaajan ja urakoitsijan kanssa, valvonnan määrä ei kasva kokonaishintaurakkaan verrattuna; sekä

- kehittää markkinoita ja luo mahdollisesti töitä myös pienemmille yrittäjille.

Alueen infran kunnossapito tullaan kilpailuttamaan siten, että sopimusaika on kiinteä 1.10.2019 – 30.9.2024 ja jatkuu sen jälkeen 12 kuukauden irtisanomisajalla enintään kuitenkin 30.9.2027 asti. Hankinnan arvo on noin 2,5 M€/vuosi. Kaupunkiympäristötoimialan kaupunkirakentamisen kunnossapito pyytää lupaa hankinnan aloittamiseen ja esittää urakointimalliksi allianssia.

Toimialajohtaja Christina Hovi

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää oikeuttaa kaupunkiympäristön kunnossapidon käynnistämään keskustan alueurakan edellä kuvatulla tavalla. Keskusta-alueen urakkamuodoksi valitaan allianssi ajalle 1.10.2019 – 30.9.2024 ja sopimuskausi jatkuu sen jälkeen 12 kuukauden irtisanomisajalla kuitenkin enintään 30.9.2027 asti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaupunkiympäristön kunnossapito