Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta5230.01.20188
Kaupunkiympäristölautakunta6306.02.20184

11740-2017 (613, 002)

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma "Turku ratapiha"

Tiivistelmä: -

Kylk § 52

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti 22.1.2018:

Kaavoituksessa on laadittu uusi osallistumis- ja arviointisuunnitelma:

Vaikutuksiltaan merkittävä asemakaavanmuutos Pohjolan kaupunginosaan rautatiealueen ja Köydenpunojankadun katualueen osalle sekä korttelin 29 tontille 8 osoitteessa Köydenpunojankatu 14. Työnimeltään kaavanmuutos on ”Turku ratapiha”. Kaavan laadinnasta vastaa kaavoitusarkkitehti Nella Karhulahti.

Ratapihan alueelle suunnitellaan monipuolista elämys- ja tapahtumakeskittymää sekä elämyksellisyyttä tukevia palveluita ja asumista yhteistyössä Turun Ratapihan Kehitys Oy:n ja VR-Yhtymä Oy:n kanssa.

Kaavan tavoitteet

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on parantaa kaupungin vetovoimaa mahdollistamalla elämyskeskuksen, siihen liittyvien monipuolisten toimintojen ja niiden edellyttämien liikennejärjestelyjen toteuttaminen sekä lisätä korkeatasoisen asumisen mahdollisuuksia laajentuvalla keskusta-alueella.

Tavoitteena on monipuolinen, kaupunkikuvallisesti korkealaatuinen alue, joka huomioi arvokkaan rautatieympäristön, toimii osana olevaa kaupunkirakennetta ja yhdistää ratapihan jakamia kaupunginosia toisiinsa. Tavoitteena on alueen hyvä saavutettavuus, sujuvat liikkumisjärjestelyt, erityisesti kävely- ja pyöräily-yhteydet keskustaan sekä kytkeytyminen Tunnin juna -hankkeeseen ja matkakeskukseen.

Kaavan tavoitteena on luoda terveellinen, turvallinen ja viihtyisä elin- ja toimintaympäristö ratapihan riskit huomioiden sekä uuden ja vanhan rakentamisen innovatiivinen yhdistäminen.

Oheismateriaali 1Osallistumis- ja arviointisuunnitelma "Turku ratapiha"

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hyväksyä tavoitteet ja merkitä tiedoksi osallistumis- ja arviointisuunnitelman ”Turku ratapiha”.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Lautakunta päätti samalla järjestää kohteessa katselmuksen ennen seuraavaa kokousta.

Kylk § 63

Pöydältä 30.1.2018 § 52.

PäätösEhdotus hyväksyttiin äänin 11-2.

Ennen päätöksentekoa esittelijä täydensi esitystään lisäämällä kohtaan kaavan tavoitteet: "Selvitysten tuomat reunaehdot on huomioitava suunnittelussa."

Äänestyksessä olivat vastakkain esittelijän täydentämä pohjaehdotus sekä Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemä seuraavansisältöinen muutosehdotus:

"Lautakunta merkitsee osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi ja toteaa, että asemaakaavanmuutosluonnos valmistellaan ilman areenaa.

Perustelut:

Turussa on jo yksi suuri areena Artukaisissa, josta kaupunki maksaa vuosittain huomattavan summan (n. 1,3 miljoonaa euroa). Toisen suuren areenan rakentaminen kaupunkiin lisää kaupungin kustannuksia, kun areena Artukaisissa jäisi uuden areenan myötä huomattavalle vajaakäytölle tai tarpeettomaksi. Artukaisten areenan muuttaminen muihin käyttötarkoituksiin tulisi myös veronmaksajien maksettavaksi."

Päätös asiassa tehtiin äänin 11-2. Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän täydentämän päätösehdotuksen puolesta äänestivät, Peltonen, Lintunen, Anttila, Helin, Laukkanen, Ilmanen, Wirén, Rantanen, Palmunen, Koski ja Ilvessalo.

Sandelinin tekemän muutosehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Lähteenmäki.

Jakelu

tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus