Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta4730.01.20183
Kaupunkiympäristölautakunta6206.02.20183

7294-2016 (615)

Poikkeamispäätös; Hakemuksen hylkääminen, Omakotitalo ja talousrakennus, Lammaspesimentie, Satava (P 2016-815)

Tiivistelmä:

Kysymys on uuden omakotitalon rakentamisesta Lammaspesimentielle Satavaan uudelle rakennuspaikalle. Edellisen kerran lupaa on haettu vuonna 2009, jolloin kaupunki on puoltanut hakemusta, mutta ELY-keskus on hylännyt sen perusteenaan kantatilaperiaate sekä rantarakentamista koskevat säännökset. Vaikka toimivalta on siirtynyt kaupungille, eivät poikkeamisen edellytykset ole muuttuneet. Tämän vuoksi kaupunkiympäristölautakunnalle esitetään, että hakemus hylätään.

Kylk § 47

Kaupunkiympäristötoimiala/ ympäristölakimies Tanja Lecklin 24.1.2018:

Rakennuspaikka ja sen sijainti

Satava (517), Maurila-niminen tila, rek. nro. 1:179.

Osoite: Lammaspesimentie

Hakija

Uusikylä Tommi

Rakennushanke

Kuvaus; omakotitalo 1 krs, 170 k-m2 ja talousrakennus 50 k-m2

Kaavoitustilanne

MAAKUNTAKAAVA

Turun kaupunkiseudun maakuntakaava on ympäristöministeriön 23.8.2004 vahvistama.

Alueella on voimassa Turun kaupunkiseudun maakuntakaava, jossa aluetta koskee kaavamääräys M: maa- ja metsätalousvaltainen alue:

Maa- ja metsätalouskäyttöön tarkoitetut alueet, joita voidaan käyttää myös loma-asutukseen ja haja-asutusluonteiseen pysyvään asumiseen sekä jokamiehenoikeuden mukaiseen ulkoiluun ja retkeilyyn.

Aluetta koskee suunnittelumääräys: Suunniteltaessa loma-asutusta meren tai vesistön MRL 72 §:n mukaiselle ranta-alueelle tulee rakentamatonta rantaa varata mahdollisimman yhtenäisinä kokonaisuuksina vähintään 40 % suunniteltavan alueen kokonaisrantaviivasta. Olemassa olevien alueiden täydennykseksi ja laajennukseksi voidaan kuntakaavoituksella vähäisessä määrin osoittaa myös uutta pysyvää asumista ja muita toimintoja, jotka eivät aiheuta ympäristöhaittoja.

YLEISKAAVA VIREILLÄ

Alueella on vireillä Satava-Kakskerran osayleiskaavan laatiminen.

Kaupunginhallitus päätti 8.5.2017 § 201 hyväksyä 26.4.2017 päivätyn Satava-Kakskerran osayleiskaavaluonnoksen jatkosuunnittelun pohjaksi. Kyseisessä luonnoksessa aluetta koskee pääosin kaavamääräys V-1: Virkistysalue, joka on tarkoitettu toteutettavaksi pääsääntöisesti asemakaavoituksella. Pieni osa kiinteistön kaakkoiskulmasta on yleiskaavaluonnoksessa AT-aluetta eli kyläaluetta.

Poikkeukset

- Rakennuksen rakentaminen rantavyöhykkeelle ilman asemakaavaa tai sellaista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty sen käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena (MRL 72.1 §).

Naapureiden ja asianosaisten kuuleminen

Hakemuksesta on tiedotettu kirjeitse naapureille. Naapureille on varattu tilaisuus kirjallisen muistutuksen tekemiseen. Muistutuksia ei tehty.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRL 173 § ja MRA 86 §).

Hakijalle on kirjeitse varattu tilaisuus antaa vastineensa tästä päätösehdotuksesta 29.12.2017 mennessä. Vastinetta ei toimitettu määräaikaan mennessä.

Päätöksen perustelut

Rakennuspaikka sijaitsee Satavassa Lammaspesimentiellä. Kyseessä on uusi rakennuspaikka. Hakijan mukaan rakennuspaikka sijaitsee lähellä tontin länsirajaa, joten rakentamisen haitat luonnolle ovat erittäin vähäisiä muilla tontin osilla eikä myöskään tien rakentaminen rasita ympäristöä, koska tulotie sijaitsee jo valmiiksi lähellä tonttia. Rakennuspaikka on hakijan mukaan lähes puuton, joten myös puiden kaato jäisi vähäiseksi. Maurilan tila on rakentamaton ja tilan raja sijaitsee noin 50 metrin päässä rannasta. Ehdotettu rakennuspaikka sijaitsee noin 100 m päässä rannasta, joten alue on tulkittava ranta-alueeksi, vaikka kiinteistö ei rajoitu rantaan.

Hakija on hakenut poikkeamislupaa omakotitalolle vuonna 2009. Kaupunki on tuolloin puoltanut hakemusta ehdolla, että rakennuksen wc-jätevedet tulee johtaa umpitankkiin.

ELY-keskus on kuitenkin hylännyt hakemuksen. Kyseinen alue on tulkittu ranta-alueeksi, jolle ei maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n 2 momentin mukaan saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. Tästä voidaan erityisestä syystä poiketa, kuitenkin niin, että poikkeaminen ei saa aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle (MRL 172 §). Lisäksi MRL 73 §:ssä todetaan ranta-alueiden kaavoituksen erityisistä sisältövaatimuksista, joiden mukaan ranta-alueille on jätettävä riittävästi rakentamatonta rantaviivaa. Kyseessä on kaavoitusta koskeva vaatimus, mutta se on myös poikkeamiseen perustuvassa rantarakentamisessa huomioitava sen vuoksi, että poikkeaminen ei saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoinkaan vaikeuttaa alueiden käytön järjestämistä. Ottaen huomioon, että rakennuspaikka sijaitsee noin 100 metrin päässä rannasta, ei asiassa ole perusteita kyseenalaistaa ELY-keskuksen aiempaa tulkintaa siitä, että kyseessä on ranta-alue, jolla on noudatettava ranta-alueen rakentamista koskevia säännöksiä.

ELY-keskuksen hylkäävän päätöksen perusteena on ollut ensisijaisesti se, että kantatilaperiaatteen mukaan rakennusoikeutta ei ole enää jäljellä. Kantatilaperiaatetta käytetään rantarakentamisessa turvaamaan maanomistajien tasapuolinen kohtelu sekä rantarakentamisen ohjaaminen siten, että jätetään myös riittävästi vapaata rakentamatonta rantaviivaa. Maurilan tila on rekisteröity 2.11.2001. Satava-Kakskerran osayleiskaavaa varten tehdyssä kantatilaselvityksessä sen emätilana on pidetty tilaa Uusikylä RN:o 1:27. Kantatilaselvityksen mukaan emätilalle ei ole enää jäljellä rakennusoikeutta rannalla, koska emätilaan kuulunut ranta on jo käytetty rakentamiseen. Rantarakentamisen suunnittelussa yleisesti käytetty emätilojen rantaviivan pituuteen perustuva mitoitus ei siten mahdollista uuden rantarakennuspaikan muodostamista. Rantarakentamisessa on huomioitava se, että ranta-alueille jää riittävästi yhtenäistä rakentamatonta rantaviivaa.

Kun lisäksi otetaan huomioon asianmukaisen maankäytön suunnittelun vaatimukset sekä se, että nyt rakennuspaikaksi aiottu alue on kaupunginhallituksen hyväksymässä osayleiskaavaluonnoksessa määritelty asemakaavalla toteutettavaksi virkistysalueeksi, aiheuttaisi hakemuksen mukainen rakentaminen haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle sekä alueiden käytön muulle järjestämiselle. Edellä esitetyn vuoksi maankäyttö- ja rakennuslain 172 §:ssä säädettyjä edellytyksiä poikkeamisluvan myöntämiseen haetun rakennuspaikan muodostamiseksi ei ole.

Liite 1Asemapiirros 26.4.2009

Oheismateriaali 1Sijaintikartta

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää hylätä hakemuksen ja 26.4.2009 päivätyn asemapiirroksen mukaiset poikkeukset.

Samalla lautakunta päättää, että hakijalta peritään poikkeamispäätöksen johdosta rakennusvalvontataksan 7.1 §:n ja 31.4 §:n mukaisesti 450 euroa.

Päätöksen voimassaolo

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

PäätösAsia pantiin pöydälle Muurisen Euron kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Kylk § 62

Pöydältä 30.1.2018 § 47.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Helinin palautusehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa.

Palautusehdotuksen perustelut:

"Palautetaan valmisteluun, koska kaavoitus on keskeneräinen ja kyläkaava kenties tulossa."

Jakelu

kuulJulkipano
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/ Ympäristö ja luonnonvarat
aoUusikylä Tommi
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tpvKoskela Ljudmila


Liitteet:

Kylk § 47
Liite 1:Asemapiirros 26.4.2009

Kylk § 62
Liite 1:Asemapiirros 26.4.2009