Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta6906.02.201810

1344-2018 (11 01 04)

Pomponrahkan luonnonsuojelualueen perustaminen

Tiivistelmä:

Pomponrahkan luonnonsuojelualueen perustamisella on tarkoitus toteuttaa viimeiset valtioneuvoston päätöksen mukaiset Turun kaupungin omistuksessa olevat luonnonsuojelulailla toteutettavat osa-alueet Pomponrahkan Natura-alueella. Rauhoitushakemuksen mukainen alue on laajuudeltaan 97,1 hehtaaria. Siihen sisältyy vuonna 1983 perustettu 77,6 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue, jonka rauhoitusmääräykset tarkistetaan samassa yhteydessä uuden rauhoituspäätöksen mukaisiksi.

Kylk § 69

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut maanhankintapäällikkö Ilkka Uusi-Uola, Kaupunkirakentaminen, kaupunkiympäristön kunnossapito, metsänhoitaja Juha Mäkitalo, Luvat ja valvonta, ympäristönsuojelu, luonnonsuojelutarkastaja Emma Kosonen ja ympäristötarkastaja Kimmo Savonen, 29.1.2018:

Euroopan yhteisöjen neuvosto päätti 1992 antamallaan luontodirektiivillä perustaa yhtenäisen eurooppalaisen ekologisen verkoston, joka sai nimekseen Natura 2000. Verkoston tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden suojelu Euroopan Unionin alueella. Suomen liityttyä 1995 Euroopan Unionin jäseneksi luontodirektiivi tuli sellaisenaan Suomea velvoittavaksi. Natura 2000 -verkostoa koskevat erityissäännökset sisältyvät vuoden 1997 alusta voimaan tulleeseen luonnonsuojelulakiin.

Suojeluhakemuksen kohde sijaitsee Pomponrahkan (FI0200061) Natura 2000 -alueella. Pomponrahkan Naturakohde sisältyy valtioneuvoston 20.8.1998 tekemään päätökseen Natura 2000-ehdotuksesta. Ympäristöministeriön asetuksessa 354/2015 Pomponrahkan Natura-alue on osoitettu luontodirektiivin mukaiseksi erityisten suojelutoimien alueeksi (SAC). Lisäksi alueella on osoitettu olevan ensisijaisesti suojeltavia luontotyyppejä ja lajeja.

Valtioneuvoston päätöksiin sisältyvissä Natura-alueiden kohdeluetteloissa on kunkin alueen kohdalla kerrottu ne lait, joiden nojalla alueen luonnonarvot on tarkoitus ensisijaisesti turvata. Pomponrahkan Natura-alueen toteuttamistapoina ovat osalla aluetta luonnonsuojelulaki ja osalla aluetta maankäyttö- ja rakennuslaki. Natura 2000 -verkostoon sisällytetyillä alueilla on luonnonsuojelulain mukaan toteutettava suojelutavoitteita vastaava suojelu mahdollisimman nopeasti. Rauhoitushakemuksen kohteena oleva alue kattaa viimeiset, vailla rauhoituspäätöstä olevat, Turun kaupungin omistuksessa olevat luonnonsuojelulailla toteutettavat osa-alueet Naturaan sisältyvällä Pomponrahkan alueella. Rauhoitushakemuksen mukainen alue on laajuudeltaan 97,1 hehtaaria. Siihen sisältyy vuonna 1983 perustettu 77,6 hehtaarin laajuinen luonnonsuojelualue, jonka rauhoitusmääräykset tarkistetaan samassa yhteydessä uuden rauhoituspäätöksen mukaisiksi.

Turun lentoaseman ja Kehätien välissä sijaitseva Pomponrahkan Natura-alue muodostuu kahdesta erillisestä keidassuoaltaasta, pohjoisen Isosuosta ja etelän Pomponrahkasta, sekä Natura-alueen keskiosissa sijaitsevista kahdesta kallioalueesta ja niitä ympäröivistä metsäalueista. Pomponrahkan Natura-alueella esiintyy runsaasti erilaisia kasvillisuustyyppejä karuista avokallioista ja kuivista kalliomänniköistä aina märkiin rimpisiin ja reheviin suotyyppeihin. Eri suoluontotyyppejä tavataan alueella poikkeuksellisen monipuolisesti. Soiden monimuotoisuutta selittävät kehityshistorialliset seikat sekä luhta- ja pohjavesivaikutuksen tuottama ravinteisuus muuten karussa keidassuoympäristössä. Saaristo-Suomen kermikeitaisiin kuuluva suoalue on eläimistöltään ja kasvistoltaan erittäin edustava sekä suotyypeiltään monipuolinen.

Luontodirektiivin mukaisista ensisijaisesti suojeltavista Natura-luontotyypeistä Pomponrahkan Natura-alueella esiintyy boreaalisia luonnonmetsiä, puustoisia soita, metsäluhtia ja keidassoita sekä näiden lisäksi lettoja ja silikaattikallioita. Suoluontotyyppien sammallajisto on erittäin lajirikas. Selkärangaton eläinlajisto on poikkeuksellisen monipuolinen ja lajirikas ja alueella tavataan lukuisia harvinaisia lajeja.

Pomponrahkan alueen luonnonsuojelun mukaisten tavoitteiden turvaaminen on otettu maankäytön suunnittelussa jo pitkään huomioon. Pääosa alueesta on suojeltu luonnonsuojelulain mukaisena luonnonsuojelualueena. Turun kaupunkiseudun maakuntakaavassa (YM:n hyväksymä 23.8.2004) alue on osoitettu valtakunnallisesti merkittävänä luonnonsuojelualueena. Alueella ei ole voimassa yleiskaavaa. Sen sijaan pääosalla aluetta on voimassa ”Lentokentän eteläpuoli” -niminen asemakaava (26/2001, voimaantulo 5.1.2008), jossa kohde on osoitettu merkinnällä ”SL. Luonnonsuojelualue” ja sitä reunustavat alueet merkinnällä ”EV/s. Suojaviheralue, jolla ei saa suorittaa sen luonnontilaa muuttavia toimenpiteitä. Puusto on säilytettävä siten, että sallitaan vain luonnon- tai maisemanhoidon kannalta tarpeelliset toimenpiteet.”

Natura-alueisiin sisältyvistä Turun omistamista kohteista on neuvoteltu valtion luonnonsuojeluviranomaisen kanssa useissa yhteyksissä ja hahmoteltu mm. alueiden suojelumääräysten sisältöä. Hakemuksessa esitetyn Pomponrahkan luonnonsuojelualueen muodostamisen osalta kaupungin ja Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen näkemykset ovat olleet yhtenevät. Kaikkia alueelle suunniteltavia toimia joudutaan lainsäädännön edellyttämällä tavalla tarkastelemaan Natura-vaikutusten näkökulmasta. Pomponrahkan Natura-alueen luonnonsuojelulain mukaisen suojelupäätöksen toteuttaminen ja parhaillaan käynnissä olevat suoalueen vesitalouden ennallistamiseen tähtäävien luonnonhoitotoimien loppuun saattaminen selkeyttävät käytännössä lentokentän ympäristöön kohdentuvan maankäytön tulevaa suunnittelua.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus voi maanomistajan hakemuksesta tai suostumuksella perustaa luonnonsuojelulain 10 §:n 1 momentin 3 kohdassa tarkoitetun muun luonnonsuojelualueen 10 §:n 2 momentissa tarkoitetulle alueelle. Kaupunkiympäristölautakunta käyttää maanomistajan puhevaltaa asiassa, koska lautakunta vastaa kaupungin maaomaisuuden hallinnasta.

Liite 1Rauhoitushakemus ja sen liitteet rauhoitusmääräykset ja kartta

Oheismateriaali 1Lainhuutotodistukset          

Toimialajohtaja Christina Hovi

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää, että Turun kaupunki hakee Pomponrahkan luonnonsuojelualueen perustamista Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne-, ja ympäristökeskukselta liitteenä olevien rauhoitusmääräysten ja suojelualuetta koskevan rajauskartan mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus


Liitteet:

Kylk § 69
Liite 1:Rauhoitushakemus ja sen liitteet rauhoitusmääräykset ja kartta