Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta3916.01.20182

12926-2014 (616)

Turun kaupungin lausunto Varsinais-Suomen ELY-keskukselle rakennusperintölain (498/2010) mukaisesta suojeluasiasta koskien Turun Yliopistonmäelle sijoittuvaa kokonaisuutta

Tiivistelmä:

Maanomistajana kaupunki lausuu, että Vesilinnan mahdollisessa suojelussa tulee huomioida rakennuksen nykyinen käyttö ylävesisäiliönä ja sen esteetön huolto ja kunnossapito tulee turvata. Kaupunkisuunnittelulla ei ole huomautettavaa suojeluasiaan.

Kylk § 39

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, tonttipalvelut, va. maankäyttöjohtaja Petri Liski, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Katja Tyni-Kylliö ja kaupunkirakentaminen, va. kaupunkirakentamisjohtaja Mari Helin 15.1.2018:

Lausuntopyyntö

Varsinais-Suomen ELY-keskus on ottanut omasta aloitteestaan asian vireille lain rakennusperinnön suojelemisesta mukaisena asiana 11.12.2014. Turun yliopistonmäen suojeluasia on laitettu vireille koskien entisiä Kuurojenkoulun koulutaloa ja asuntoa, kokonaisuuteen liittyvää piha-aluetta, Kuurojenkouluun johtavaa Kaivokadun portaikkoa, osoitteissa Horttokuja 2b ja Henrikinkatu 4a sijaitsevaa neljää entistä asuinrakennusta, yliopiston päärakennusta, Luonnontieteiden talo I:stä, Luonnontieteiden talo II:sta, yliopiston kirjastoa, yhdyssilta-kahvilaa, Quantumia, Jusleniaa, yliopiston kampuksen keskusaukiota ja Koskenniemenaukiota ja -katua portaikkoineen, Villa Hortusta, Vesilinnaa, Ylioppilastaloja A, B ja C sekä niihin liittyvää uimahalli- ja ravintolaosaa sekä Asunto Oy Kaivokolmion funktionalistista asuinrakennusta.

ELY-keskus pyytää Turun kaupungin lausuntoa rakennussuojeluasiasta 31.1.2018 mennessä. Lausuntoa pyydetään sekä maanomistajan että naapurin näkökulmasta, maanomistajana pyydetään erityisesti ottamaan kantaa Museoviraston lausunnossaan antamiin ehdotuksiin suojelumääräyksiksi.

Lähtötiedot ja kaavatilanne

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vireilletuloilmoituksessa ja Museoviraston lausunnossa on kuvattu kohteen historiaa ja nykytilaa, suojeluasian vireillepanon taustat, maanomistus-, kaava- ja suojelutilanteet sekä kuvailtu alueen/ osan aluetta sisältyminen valtakunnallisesti merkittävän rakennetun ympäristön (RKY) ja Turun kansallisen kaupunkipuiston alueille. Vesilinnan tontilla on vireillä asemakaavanmuutos, joka on aloitusvaiheessa.

Turun kaupungin valmisteilla olevassa yleiskaavassa 2029 on tarkoitus todeta valtakunnallisesti merkittävän rakennetun ympäristön alueet RKY -kohteina yksilöimättä alakohteita tarkemmin.

Museoviraston lausunto

Museoviraston lausunnossa on kuvattu kohteen kulttuurihistoriallinen merkitys ja ehdotus suojelun kohdentamiseksi. Juslenian rakennusta ei ole ehdotettu suojeltavaksi, mutta purkamiseen suhtaudutaan ehdollisesti; rakennuksen purkua ei tule sallia ennen kuin paikalle on suunniteltu arkkitehtonisesti yliopistokokonaisuuteen hyväksyttävä ratkaisu.

Ehdotus suojelumääräyksiksi:

1. Turun yliopistonmäen rakennettua ympäristöä tulee hoitaa ja käyttää niin, että kokonaisuuden kulttuurihistoriallinen arvo ei heikenny. Korjaus- ja muutostöiden tulee perustua kohteen historian, alkuperäistoteutuksen, muutosvaiheiden ja säilyneisyyden hyvään tuntemukseen.

2. Ulkoalueiden hoidossa on otettava huomioon eri osa-alueiden luonteelle ominaiset rakenteet, pinnat, materiaalit, kalusteet, valaistus, taideteokset ja kasvillisuus. Koskenniemen aukiolla on vaalittava erityisesti näkymäyhteyksiä yliopistolta Turun historialliseen keskustaan.

3. Rakennusten ulkoasu ja rakennusrunko tulee säilyttää.

[Rakennusten ulkoasu muodostuu julkisivun ja vesikaton rakennusosista, yksityiskohdista, materiaaleista ja värityksestä. Julkisivuaukkoihin liittyvät rakennusosat eli ikkunat ja ovet ovat ulkoasuun liittyvä kokonaisuus myös sisäpuolisine osineen ja yksityiskohtineen. Tämä koskee myös tuulikaappeja.]

[Rakennusrunko käsittää rakennustyypistä riippuen kantavan rungon perustukset, ulkoseinät, väliseinät, pylväät, holvaukset sekä ala-, väli- ja yläpohjat.]

4. Keskeiset sisätilat, kiinteä sisustus, luentosalien varusteet ja päärakennuksen aulan reliefi tulee säilyttää.

5. Rakennusosia tulee korjata ja tarvittaessa uusia siten, että rakenteet, materiaalit ja työtavat vastaavat alkuperäistä toteutusta.

6. Voidaan tehdä välttämättömiä rakennus- ja taloteknisiä sekä käyttötarkoituksen edellyttämiä vähäisiä muutoksia, kun ne ovat restaurointisuunnitelman kannalta mahdollisia.

7. Korjaus- ja muutostöissä on kuultava asiantuntijana Museovirastoa. Museovirastolla on oikeus antaa ohjeita suojelumääräysten soveltamisesta.

Keskeiset sisätilat, kiinteä sisustus ja taideteokset on yksilöity lausunnossa rakennuksittain.

Suojeltavan ympäristön rajauksen sisään Museovirasto on sisällyttänyt osan Hämeentullia, joka on asemakaavassa katualuetta Hämeentien reunalla.

Lausuntoehdotus

Turun kaupunki ilmoittaa lausuntonaan suojeluasiasta koskien Turun Yliopistonmäelle sijoittuvaa kokonaisuutta:

Tonttipalvelujen näkökulma

Turun kaupunki omistaa suojelualoitteen alaisella alueella yliopiston kampusalueen käsittävän tontin (853-1-9-22), Vesilinnan ja siihen liittyvän maa-alueen (osa tilaa Skarppakulla 853-514-2-0) sekä rajaukseen sisältyvän yleisen alueen (853-1-9901-0 osat; Koskenniemenkatu, Koskenniemenaukio, Kaivokatu). Museoviraston aluerajaukseen sisällyttämän Hämeentullin katualueen omistaa myös kaupunki (osa tilaa Skarppakulla 853-514-2-0).

Kampusalueen käsittävä tontti 853-1-9-22 on vuokrattu 31.12.2060 saakka Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:lle, joka omistaa tontin alueella olevat rakennukset. Kaupungilla ei ole huomautettavaa suojelualoitteen suhteen.

Vesilinna ja siihen sitoutuva maa-alue on kaupungin omistuksessa ja hallinnassa. Vesilinna on vuokrattu mm. Turun Vesihuolto Oy:lle. Vireillä olevassa asemakaavanmuutoksessa selvitetään Vesilinnan liittymistä Yliopistonmäen kokonaisuuteen ja mahdollista rakennussuojelua. Mahdollisessa suojelussa tulee huomioida rakennuksen nykyinen käyttö ylävesisäiliönä ja sen esteetön huolto ja kunnossapito tulee turvata myös tulevaisuudessa. Tämä koskee myös sekä kulkuyhteyttä ylävesisäiliölle että ylävesisäiliön edustalla olevaa huoltoaluetta.

Koskenniemenkatu ja Koskenniemenaukio muodostavat puistomaisen yhtenäisen kokonaisuuden Kerttulinkadulta kampustontin eteläosaan. Kaivokadun suunnan portaikko on luontainen osa kävely-yhteyttä katuverkostosta Yliopistonmäen kampusalueelle. Koska porraskokonaisuudet sijaitsevat eri osapuolten hallitsemilla alueilla, porrasyhteyksien yhtenäisestä ylläpidosta tulee sopia Turun kaupungin ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n välillä. Muutoin Turun kaupungilla ei ole huomautettavaa suojelualoitteen suhteen.

Suojelualoitteen mukaisen alueen naapureina kaupunki omistaa tontit 853-1-47-5, 853-1-47-7 ja 853-1-9-27 sekä yleisen alueen 853-1-9903-0 (Pikkutullin puistikko). Pikkutullin puistikko on kaupungin hallinnassa, mutta edellä mainitut tontit on vuokrattu ja tonteilla oleva rakennusomaisuus kuuluu tonttien vuokramiehille.

Tontti 853-1-47-5 on vuokrattu Turun Ylioppilaskyläsäätiölle 31.12.2025 saakka. Tontti 853-1-47-7 on vuokrattu TVT Asunnot Oy:lle 31.12.2045 saakka. Tontti 853-1-9-27 on vuokrattu Asunto-osakeyhtiö Oma-Suoja -nimiselle yhtiölle 4.12.2021 saakka.

Naapurikiinteistöjen omistajana Turun kaupungilla ei huomautettavaa suojelualoitteen suhteen.

Kaupunkisuunnittelun näkökulma

Kaavoituksella ei ole huomautettavaa Museoviraston lausunnossaan antamiin ehdotuksiin suojelumääräyksiksi eikä Hämeentullin sisällyttämisestä suojeltavan ympäristön alueeseen.

Kaupunkirakentamisen palvelualueella ei ole suojelualoitteeseen huomautettavaa.

Naapurikiinteistön vuokralaisena TVT Asunnot Oy:llä ei ole suojelualoitteeseen huomautettavaa.

Oheismateriaali 1Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat, vireilletuloilmoitus, 11.12.2014

Oheismateriaali 2Museoviraston lausunto, 2.11.2017

Oheismateriaali 3Museoviraston lausunnon liitekartta, 31.10.2017

Oheismateriaali 4Varsinais-Suomen ELY-keskus, ympäristö ja luonnonvarat, lausuntopyyntö 16.11.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää antaa edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausVarsinais-Suomen ELY-keskus