Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta2309.01.201823

2056-2016 (610)

Valtioneuvoston päätös valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista

Tiivistelmä:

Valtioneuvosto on tehnyt 14.12.2017 päätöksen uudistetuista valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista. Tavoitteilla varmistetaan, että valtakunnallisesti merkittävät asiat huomioidaan kaavoituksessa.

Kylk § 23

Kaupunkisuunnittelu ja maaomaisuus, kaavoitus, va. kaavoituspäällikkö Paula Keskikastari 20.12.2017:

Valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet ovat osa maankäyttö- ja rakennuslain mukaista alueidenkäytön suunnittelujärjestelmää. Maankäyttö- ja rakennuslain 22 §:n mukaan valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet tulee ottaa huomioon ja niitä tulee edistää valtion viranomaisten toiminnassa sekä maakuntien ja kuntien kaavoituksessa.

Tavoitteiden uudistamisen tarkoituksena on vastata alueidenkäytön tulevaisuuden haasteisiin ja edistää kansainvälisten sopimusten täytäntöönpanoa Suomessa.

Alueidenkäyttötavoitteiden avulla taitetaan yhdyskuntien ja liikenteen päästöjä, turvataan luonnon monimuotoisuutta ja kulttuuriympäristön arvoja sekä parannetaan elinkeinojen uudistumismahdollisuuksia. Niillä myös sopeudutaan ilmastonmuutoksen seurauksiin ja sään ääri-ilmiöihin.

Uudistetut tavoitteet koskevat nykyistä rajatummin keskeisimpiä valtakunnallisia näkökohtia. Samalla on kiinnitetty huomiota tavoitteiston selkeyttämiseen, ne jakautuvat viiteen kokonaisuuteen:

Päällekkäisyydet erityislainsäädännön kanssa on purettu. Kaikki tavoitteet koskevat koko maata, eikä alueellisia erityistavoitteita enää ole.

Ensimmäistä kertaa valtakunnalliset alueidenkäyttötavoitteet annettiin vuonna 2000, ja ne tarkistettiin vuonna 2008. Tavoitteiden oikeusvaikutukset säilyvät uudistuksessa ennallaan.

Valtioneuvoston päätös tulee voimaan 1.4.2018. Päätöksen voimaan tullessa valmisteilla oleva kaava voidaan hyväksyä päätöksen estämättä 30.9.2018 mennessä, mikäli kaavaehdotus on asetettu julkisesti nähtäville ennen päätöksen voimaan tuloa.

Valtioneuvoston päätös valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista on oheismateriaalina ja saatavilla myös ympäristöministeriön kotisivuilta osoitteesta www.ym.fi/vat-uudistus

Oheismateriaali 1Valtioneuvoston päätös valtakunnallisista alueidenkäyttötavoitteista 14.12.2017

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.