Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tarkastuslautakunta 2017-20215423.05.20198
Kaupunginvaltuusto10917.06.20191

13276-2018 (02 08 00)

Turun kaupungin tilintarkastajan valitseminen

Tiivistelmä: -

Tlk2017- § 54

Revisiotoimisto 20.5.2019:

 

Kuntalain (410/2015) 121 §:n 2 momentin mukaisesti tarkastuslautakunnan tehtävänä on mm. valmistella valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat sekä huolehtia kunnan ja sen tytäryhteisöjen tarkastuksen yhteensovittamisesta.

 

Kuntalain 122 §:n mukaisesti valtuusto valitsee hallinnon ja talouden tarkastamista varten tilintarkastusyhteisön. Yhteisön on määrättävä vastuunalaiseksi tilintarkastajaksi JHT –tilintarkastaja. Tilintarkastaja toimii tehtävissään virkavastuulla. Kunnan tytäryhteisön tilintarkastajaksi on valittava kunnan tilintarkastusyhteisö, jollei tästä poikkeamiseen ole perusteltua tarkastuksen järjestämiseen liittyvää syytä. Tilintarkastusyhteisö voidaan valita kerrallaan enintään kuuden tilikauden hallinnon ja talouden tarkastamista varten.

 

Turun kaupungin hallintosäännön 38 §:n mukaan tarkastuslautakunnan tehtävänä on muun muassa:

”2) valmistella kaupunginvaltuustolle esitys tilintarkastajan valinnasta ja valinnan valmistelun yhteydessä määritellä tilintarkastajan toimikauden pituus, joka voi olla enintään kuusi vuotta,

3) kilpailuttaa kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen”.

 

Voimassa oleva Turun kaupungin tilintarkastuspalveluja koskeva sopimus päättyy vuoden 2018 tilintarkastuksen suorittamiseen.

 

Tarjoukset on pyydetty Turun kaupungin hallinnon ja talouden lakisääteisen tilintarkastuksen lisäksi myös kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastuksen suorittamisesta tilikausilta 2019-2022 tarjouspyynnön mukaisesti. Lisäksi hankintaan sisältyy optio tilikausille 2023 ja 2024. Konserniyhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajat valitaan yhtiöjärjestysten, säädeasiakirjojen sekä kaupungin konserniohjeiden mukaisesti ja aikataulussa.

 

Oheismateriaali 1      Tarjouspyyntöasiakirjat

 

Kuntalain mukaisen Turun kaupungin hallinnon ja talouden tilintarkastuksen laajuus, josta tarjous on pyydetty ja jonka perusteella tarjoukset vertaillaan, on 130 tarkastuspäivää (á 7,5 h) vuodessa eli yhteensä 780 tarkastuspäivää (yhteensä 520 tarkastuspäivää tilikausilla 2019 - 2022 + 260 päivää mahdollisella optiokaudella 2023 - 2024).

 

Tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastukset suoritetaan asianomaisen yhteisölainsäädännön, tilintarkastuslain, yhtiöjärjestysten ja säädeasiakirjojen määräysten mukaisesti sekä hyvää tilintarkastustapaa noudattaen.

 

Kyseessä on EU-kynnysarvon ylittävä hankinta. Hankinnasta on lähetetty 28.3.2019 ilmoitus www.hankintailmoitukset.fi julkaistavaksi EU:n viralliseen lehden (EUVL) täydennysosassa (S-osa) sekä Tenders Electronic Daily (TED)-tietokannassa EU:n laajuisesti. Annettuun määräaikaan, 3.5.2019 klo 11:00, mennessä saatiin tarjouksia seuraavilta tarjoajilta:

 

1.KPMG Oy Ab

2.BDO Audiator Oy

 

Tarjoajien soveltuvuus

 

Julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista annetun lain (1397/2016, hankintalaki) 83 §:n mukaisesti hankintayksikkö voi asettaa tarjoajien rekisteröitymistä, taloudellista ja rahoituksellista tilannetta sekä teknistä ja ammatillista pätevyyttä koskevia vaatimuksia. Tarjoajat, jotka eivät täytä hankintayksikön asettamia vähimmäisvaatimuksia, on suljettava tarjouskilpailusta.

 

Hankintalain 86 §:n 1 momentin mukaisesti hankintayksikkö voi asettaa vaatimuksia, joilla varmistetaan, että tarjoajilla on tarvittavat henkilöstö- ja tekniset voimavarat ja kokemusta hankintasopimuksen toteuttamiseksi hankintayksikön edellyttämällä tasolla.

 

Molemmat tarjoajat täyttävät tarjoajille asetetut soveltuvuusvaatimukset.

 

Tarjousten vertailu

 

Hankintalain 93 §:n 1 momentin mukaisesti tarjouksista on valittava kokonaistaloudellisesti edullisin tarjous. Kokonaistaloudellisesti edullisin on tarjous, joka on hankintayksikön kannalta hinnaltaan halvin, kustannuksiltaan edullisin tai hinta-laatusuhteeltaan paras. Mainittua säännöstä koskevien esitöiden (HE 108/2016 vp s. 201) mukaan valinta näiden välillä on aina hankintayksikön harkinnassa.

 

Tarjouspyynnössä ilmoitettiin, että tarjouksen jättäneistä ehdokkaista valitaan yksi (1) kelpoisuusehdot täyttävä palveluntuottaja sopimustoimittajaksi. Vertailuperusteena oli hinta 100 %. Tilintarkastuspalvelujen laatutekijät on otettu huomioon tarjoajan soveltuvuusvaatimuksissa, hankinnan vähimmäisvaatimuksissa, hankintasopimusluonnoksen ehdoissa ja hankinnan kohteen kuvauksessa tarjouspyynnöstä ilmenevällä tavalla.

 

Tarjousten vertailu on esitetty oheisessa liitteessä asianmukaisesti ilmaisematta salassa pidettäviä tietoja (salassapidon peruste: JulkL 11.2 §:n 6 kohta ja 24.1 §:n 20 kohta).

 

Liite 1                                  Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

 

 

Hankintapäätöksen Turun kaupungin tilintarkastusyhteisön valinnasta tekee Turun kaupunginvaltuusto tarkastuslautakunnan esityksestä. Tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty.

 

Turun kaupunkia (taikka tytäryhteisöjä tai säätiöitä) sitova hankintasopimus ei synny hankintapäätöksellä, vaan vasta erikseen tehtävällä kirjallisella sopimuksella. Hankintayksikköä sitova sopimus palveluhankinnan kohteesta syntyy vasta, kun molemmat osapuolet ovat allekirjoittaneet hankintasopimuksen.

 

Turun kaupungin hallinnon ja talouden tarkastuspalveluiden sopimus on voimassa vuosien 2019 - 2022 tilintarkastuksen vaatiman ajan. Määräaikaisena toimeksianto ja toimikausi päättyvät ilman irtisanomista. Turun kaupungin hallintosäännön mukaan kaupunginvaltuuston päätöksen perusteella tehtävän kaupungin tilintarkastuspalvelujen hankintasopimuksen allekirjoittaa kaupunginreviisori.

 

Mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023 - 2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto. Option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä. Option käyttöönotto on tilaajan oikeus, ei velvollisuus.

 

Kukin tytäryhteisö ja säätiö tekee sopimuksen yhtiökokouksessa tai vuosikokouksessa valitun tilintarkastajan kanssa tilivuosittain tai sen mukaan, mitä yhtiöjärjestyksissä ja säännöissä on määrätty niin, että noudatetaan tähän tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

 

Kaupunginreviisori Kari Koivuluhta:

 

Ehdotus        Tarkastuslautakunta päättää esittää kaupunginvaltuustolle,

 

          että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala.

 

          että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä.

 

          Tarkastuslautakunta esittää edelleen valtuustolle päätöksessä todettavaksi, että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tähän tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja.

Tarkastuslautakunta esittää edelleen valtuustolle päätöksessä todettavaksi, että hankintayksiköitä tai muita yhteisöjä sitovat sopimukset eivät synny hankintapäätöksen tiedoksiannolla vaan vasta erikseen tehtävillä kirjallisilla sopimuksilla. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi (odotusaika).

Lisäksi tarkastuslautakunta päättää, että pöytäkirja tämän pykälän osalta tarkastetaan tässä kokouksessa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 109

Liite 1Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

 

Tarkastuslautakunnan ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää,

että Turun kaupungin tilintarkastajaksi vuosille 2019-2022 valitaan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjouksen tehnyt KPMG Oy Ab, vastuunalaisena tilintarkastajana JHT, KHT Jorma Nurkkala.

että mahdollisesta option käyttöönotosta vuosille 2023-2024 tekee päätöksen Turun kaupunginvaltuusto ja option käytöstä päätetään 30.4.2022 mennessä.

Lisäksi kaupunginvaltuusto toteaa,

että Turun kaupungin tytäryhteisöjen ja säätiöiden tilintarkastajavalinnoista päättävät yhtiökokoukset ja säätiöiden vuosikokoukset siten kuin näistä valinnoista on säädetty ja määrätty. Tarjouskilpailuun perustuvassa valinnassa noudatetaan tähän tarjouskilpailuun perustuvaa hinnoittelua ja muita ehtoja ja

että hankintayksiköitä tai muita yhteisöjä sitovat sopimukset eivät synny hankintapäätöksen tiedoksiannolla vaan vasta erikseen tehtävillä kirjallisilla sopimuksilla. Päätös voi muuttua tehdyn valituksen tai hankintaoikaisun perusteella. Hankintasopimus voidaan tehdä aikaisintaan 14 päivän kuluttua siitä, kun tarjoaja on saanut tai hänen katsotaan saaneen päätöksen ja valitusosoituksen tiedoksi (odotusaika).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen hankinta
tiedRevisiotoimisto
tiedTarkastuslautakunta 2017-2021


Liitteet:

Tlk2017- § 54
Liite 1:Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu

Kv § 109
Liite 1:Tarjousten kokonaistaloudellisen edullisuuden vertailu