Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkiympäristölautakunta38925.09.20189
Kaupunkiympäristölautakunta40609.10.20183
Kaupunkiympäristölautakunta42616.10.20183
Kaupunginhallitus7611.02.201923
Kaupunginvaltuusto2425.02.20197

4954-2016 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus; Fasaaninkatu, Pääskyvuori (os. Kotkankatu 2) (4/2017)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on kortteleiden 78 ja 80 sekä lähiympäristön asemakaavojen muuttaminen siten, että alueelle voidaan sijoittaa liikerakentamisen lisäksi asuinrakentamista ja lasten päiväkoti. Asemakaavanmuutoksella mahdollistetaan Turun kaupungin tavoitteiden mukaisesti täydennysrakentamisen lisääminen joukkoliikennekäytävien läheisyydessä. Suunnittelualue on keskustan ja Varissuon välisen vahvan joukkoliikennekäytävän varrella. Alueelle osoitetaan rakennusoikeutta yhteensä 9955 k-m2 4-7 -kerroksisille asuin-, liike- ja toimistorakentamiselle. Alueen uudeksi väestömääräksi arvioidaan noin 200 asukasta.

Kylk § 389

Kaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus, kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin 6.9.2018:

Pääskyvuoren kaupunginosan kortteleihin 78 ja 80, Kotkankadun, Fasaaninkadun ja osalle Satakielenkadun katualuetta, Fasaaninpuistikkoon, Kirvisenpuistoon ja osalle Hurttivuorta sekä Fasaanin paikoitusalueelle on laadittu 30.5.2018 päivätty ja 6.9.2018 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Kaava-alue rajautuu Littoistentiehen, noin 6,5 kilometriä Kauppatorilta kaakkoon. Alueen pinta-ala on noin 2,78 ha (27751 m²).

Nykytilannetta, kaavan tavoitteita, vaikutuksia ja sisältöä sekä kaavaprosessia kuvataan kaavaselostuksessa.

Asemakaavan kuvaus

Kaavan tavoitteena on kaupungin strategian mukaisesti vahvistaa Turun kaupunkirakenteen toimivuutta ja elinvoimaa täydennysrakentamisella, yhdistää vanhaa ja uutta rakentamista luovasti sekä lisätä kaupungin kilpailukykyä tarjoamalla houkuttelevaa asumista.

Kaavaehdotus on laadittu hyväksytyn kaavaluonnoksen pohjalta.

Korttelit 78 ja 80 on osoitettu asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueiksi. Rakennusten ensimmäiseen kerrokseen ei saa sijoittaa asuntoja. Rakennusten katutasoon, jotka rajautuvat Littoistentiehen ja Kotkankatuun, saa sijoittaa myymälä- ja toimistotiloja kaavassa määrätyn rakennusoikeuden mukaan.

Alueelle voidaan sijoittaa 63-paikkainen lasten päiväkoti sekä palveluasuntoja enintään 20 % kerrosalasta. 4-7 -kerroksisien, lapekattoisten rakennusten yhteenlaskettu rakennusoikeus on 9955 k-m2. Tämän lisäksi korttelin 78 pihakannen alle saa sallittua kerrosalaa ylittäen rakentaa yhteen tasoon pysäköintitiloja, polkupyörien säilytystiloja, jätteenkeräys-, varasto-, tekniikka- ja väestönsuojatiloja. Piha-alueille tulee osoittaa leikki- ja oleskelualuetta.

Autopaikkoja tarvitaan kortteliin 78 yhteensä 84 kpl ja ne tulee sijoittaa rakenteellisena pihakannen alla katutasossa.

Kortteliin 80 tarvitaan autopaikkoja yhteensä 15 kpl, jotka sijaitsevat pihalla.

Kortteliin 78 rakennetaan asuntoja noin 170 asukkaalle ja kortteliin 80 noin 30 asukkaalle. Rakennusoikeuden määrä alueella lisääntyy 7365 k-m2.

Liikenne kaava-alueelle kulkee Fasaanin- ja Kotkankatua pitkin.

Kaavalla muodostetaan uusi katu- ja ajoyhteys korttelin 78 pihakannelle, jossa sijaitsee korttelipiha ja päiväkodin sisäänkäynti. Uuden kadun nimi on Kirvisenkatu.

Jalankulku- ja polkupyöräyhteys säilyy edelleen Kotkankadun päästä Littoistentielle.

Kirvisenpuisto palvelee edelleen päiväkodin leikkialueena.

Kaavaprosessin vaiheet

Asemakaavan laadinta perustuu Turun kaupungin Kiinteistöliikelaitoksen ja KOY Pääskyvuoren Liikekeskuksen yhteiseen aloitteeseen. Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedoksi 9.5.2017 § 152.

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta on hyväksynyt kaavaluonnoksen 7.11.2017 § 333 laadittavan kaavaehdotuksen pohjaksi.

Kaavakonsultti, Arkkitehtitoimisto Tarmo Mustonen Oy on yhdessä kaupunkisuunnittelun kaavoituksen kanssa laatinut asemakaavanmuutoksen.

Kaavaehdotus oli nähtävillä 11.6.-10.7.2018 ja lausunnoilla 11.6.-13.8.2018 saakka. Ehdotuksesta ei jätetty muistutuksia. Lausuntoja tuli yhteensä kolme kappaletta, joiden johdosta tehtiin tarkennus kaavakarttaan. Korttelin 80 auton säilytyspaikan rakennusalan pituutta lyhennettiin Fasaaninkadun puoleisesta päädystä rasitealueen tarvitseman leveyden verran. Lausuntojen perusteella tehdyn vähäisen muutoksen johdosta ei ole tarpeen asettaa kaavaehdotusta uudelleen nähtäville.

Lausunnot vastineineen on kuvattu tarkemmin kaavaselostuksen kohdassa 4.4.5.  

Seuraava vaihe

Kaavaehdotus etenee kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksymiskäsittelyyn, kun tarvittava maankäyttösopimus kaupungin ja maanomistajan välillä on allekirjoitettu.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 50 §, 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Kartta Fasaaninkatu

Oheismateriaali 1Selostus Fasaaninkatu

Oheismateriaali 2Tilastolomake Fasaaninkatu

Oheismateriaali 3OAS- ja luonnosvaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 4Lausunnot kaavaehdotuksesta

Laaditut selvitykset ja raportit, www.turku.fi/kaavahaku

Toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkiympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 30.5.2018 päivätty ja 6.9.2018 lausuntojen perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus Fasaaninkatu esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Lintusen Sinervon kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Maaskola ja Keskikastari ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kylk § 406

Pöydältä 25.9.2018 § 389.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Maaskola ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kokouksessa asiaa oli esittelemässä kaavoitusarkkitehti Christiane Eskolin.

Asian esitteli kaupunkirakentamisjohtaja Kimmo Suonpää.

Kylk § 426

Pöydältä 9.10.2018 § 406.

Oheismateriaali 5Varjotutkielmat

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 10-2, 1 poissa.

Päätös asiassa tehtiin kahden äänestyksen jälkeen.

1. äänestys

Ensimmäisessä äänestyksessä äänestettiin asian käsittelyn jatkamisen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen välillä:

"Asemakaavanmuutosehdotus Fasaaninkatu palautetaan uuteen valmisteluun. Korttelin 80 kuusikerroksinen asuinkerrostalo poistetaan kaavasta ja tontille osoitetaan liiketilaa. Korttelin 78 osalta Littoistentien varrelta rakennusoikeuden määrää pienennetään kahden kokonaisen kerroksen verran."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä asian käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Peltonen, Lintunen, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Rantanen, Palmunen, Manni ja Ilvessalo.

Sandelinin palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen Lähteenmäki.

Asian käsittelyä jatkettiin äänin 10-2, 1 poissa.

2. äänestys

Toisessa äänestyksessä äänestettiin esittelijän ehdotuksen ja Sandelinin Lähteenmäen kannattamana tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen välillä:

"Asemakaavanmuutosehdotus Fasaaninkatu hyväksytään siten muutettuna, että korttelin 80 kuusikerroksinen asuinkerrostalo poistetaan kaavasta ja tontille osoitetaan liiketilaa nykyisen toteutuneen rakennuksen paikalle. Korttelin 78 osalta Littoistentien varrelta rakennusoikeuden määrää pienennetään kahden kokonaisen kerroksen verran."

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Peltonen, Lintunen, Muurinen, Laukkanen, van Ooik, Wirén, Rantanen, Palmunen, Manni ja Ilvessalo.

Sandelinin muutosehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen Lähteenmäki.

Anttila oli poissa kokouksesta.

Sandelinin palautus- ja muutosehdotuksen perustelut:

"Kortteli 80 soveltuu huonosti asumiseen. Ympäristö on meluisa ja piha-alueet riittämättömät. Kaavan mukainen rakentaminen toteuttaisi huonoa asuinympäristöä. Asumisen sijaan tontti sopii hyvin liiketoimintaan sen keskeisen sijainnin vuoksi. Kaava-alue on yleiskaavassa pientalovaltaista asuinaluetta, mutta kaavaehdotus on erittäin tiivis ja tehokas. Kaava luo ympäristöönsä nähden liian tiivistä asuinrakentamista, joka ei huomioi asumisviihtyvyyttä riittävästi."

Kh § 76

Kaupunginsihteeri Pia Bergström 5.2.2019:

Asemakaavanmuutosehdotus ”Fasaanikatu” on hyväksytty kaupunkiympäristölautakunnassa 16.10.2018 § 426. Fasaanikadun maankäyttösopimus on hyväksytty kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostossa 17.12.2018 § 114 ja maankäyttösopimus osapuolten välillä on allekirjoitettu 21.1.2019.

Liite 1Kartta Fasaaninkatu

Oheismateriaali 1Selostus Fasaaninkatu

Oheismateriaali 2Tilastolomake Fasaaninkatu

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 30.5.2018 päivätyn ja 6.9.2018 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Fasaaninkatu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen varsinaista päätöksentekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 10-2, 1 poissa esteellisenä äänestyksestä ja 1 poissa kokouksesta.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Pätäri, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Takatalo, Aaltonen, Vierimaa ja Kattelus.

Lindforsin tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen puolesta äänesti hänen lisäkseen häntä kannattanut Yrttiaho:

"Asemakaavanmuutosehdotus Fasaaninkatu palautetaan uuteen valmisteluun. Korttelin 80 kuusikerroksinen asuinkerrostalo poistetaan kaavasta ja tontille osoitetaan liiketilaa. Korttelin 78 osalta Littoistentien varrelta rakennusoikeuden määrää pienennetään kahden kokonaisen kerroksen verran."

Eklund oli poissa kokouksesta.

Maaskola ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kv § 24

Liite 1Kartta Fasaaninkatu

Oheismateriaali 1Selostus Fasaaninkatu

Oheismateriaali 2Tilastolomake Fasaaninkatu

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 30.5.2018 päivätyn ja 6.9.2018 lausuntojen perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen Fasaaninkatu.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Tehty palautusehdotus ja sen käsittely

Sandelin Lähteenmäen kannattamana teki seuraavansisältöisen palautusehdotuksen:

”Asemakaavanmuutosehdotus Fasaaninkatu palautetaan uuteen valmisteluun. Korttelin 80 kuusikerroksinen asuinkerrostalo poistetaan kaavasta ja tontille osoitetaan liiketilaa. Korttelin 78 osalta Littoistentien varrelta rakennusoikeuden määrää pienennetään kahden kokonaisen kerroksen verran.

Perustelut:

Kortteli 80 soveltuu huonosti asumiseen. Ympäristö on meluisa ja piha-alueet riittämättömät. Kaavan mukainen rakentaminen toteuttaisi huonoa asuinympäristöä. Asumisen sijaan tontti sopii hyvin liiketoimintaan sen keskeisen sijainnin vuoksi. Kaava-alue on yleiskaavassa pientalovaltaista asuinaluetta, mutta kaavaehdotus on erittäin tiivis ja tehokas. Kaava luo ympäristöönsä nähden liian tiivistä asuinrakentamista, joka ei huomioi asumisviihtyvyyttä riittävästi.”

Keskustelun keskeydyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Sandelin palautusehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 55 valtuutettua kannatti asian käsittelyn jatkamista ja 12 valtuutettua kannatti Sandelinin tekemää palautusehdotusta, joten asian käsittely jatkui.

Tehty muutosehdotus ja sen käsittely

Oksanen Sandelinin kannattamana ehdotti, että asemakaavaehdotus hylätään.

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät "jaa", jos "ei" voittaa, on Oksasen tekemä muutosehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

Suoritetussa koneäänestyksessä 55 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 12 valtuutettua kannatti Oksasen tekemää muutosehdotusta, joten kaupunginhallituksen ehdotus tuli kaupunginvaltuuston päätökseksi.

Liite 2Äänestyslistat

Jakelu

tiedKiinteistö Oy Pääskyvuoren liikekeskus
tiedTurku Energia Sähköverkot Oy
tiedTurun Vesihuolto Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedZagros Ravintola
tiedKaupunkiympäristölautakunta
tpvKaupunkiympäristötoimiala, kaavoitus
tpvKaupunkiympäristötoimiala, paikkatieto ja kaupunkimittaus
tiedKaupunkiympäristötoimiala, tonttipalvelut
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos


Liitteet:

Kylk § 389
Liite 1:Kartta Fasaaninkatu

Kylk § 406
Liite 1:Kartta Fasaaninkatu

Kylk § 426
Liite 1:Kartta Fasaaninkatu

Kh § 76
Liite 1:Kartta Fasaaninkatu / Karta Fasangatan

Kv § 24
Liite 1:Kartta Fasaaninkatu / Karta Fasangatan
Liite 2:Äänestyslistat / Omröstningsförteckningarna