Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47526.11.20182
Kaupunginvaltuusto23403.12.20184

3214-2018 (00 01 01, 02 05 03)

Logomon toimistot Oy:n osakkeiden myynti

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti 16.4.2018 § 73 Logomo Oy:n omistusrakenteen ja rahoitusjärjestelyjen muutoksista. Päätetyn jakautumisen perusteella on syntynyt Logomon toimistot Oy, josta kaupungin omistusosuus on 39 %. Kaupunginhallitus päätti 2.10.2018 § 374 järjestelyn täytäntöönpanosta. Keskeisenä tavoitteena Logomo Oy:n omistusrakenteen ja rahoitusjärjestelyn muutoksissa on ollut Logomon toimistot Oy:n osakekannan myynti sijoittajataholle, minkä vuoksi sopimusdokumentaatioon on kirjattu vähemmistöosakkaan myötämyyntivelvollisuus. Yhtiön pääomistaja Hartela on löytänyt kohteelle mahdollisen ostajan ja tämän vuoksi kaupungin tulee päättää kaupungin osakkeiden myynnistä.

Kh § 475

Konserniasioista vastaava controller Kim Moisiolinna ja kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 22.11.2018:

Kaupunginvaltuusto käsitteli 16.4.2018 § 73 Logomo Oy:n omistusrakenteen ja rahoitusjärjestelyn muutoksia. Kaupunginhallitus päätti 18.6.2018 § 252, että Logomo Oy:n yritysjärjestelyssä edetään sulautumis- ja jakautumissuunnitelman mukaisesti. Samassa yhteydessä kaupunginhallitus päätti, että yritysjärjestelyyn liittyvä sulautumisen ja jakautumisen täytäntöönpano tuodaan erikseen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi, yhdessä muiden yritysjärjestelyyn liittyvien asiakirjojen kanssa syksyllä 2018. Edelleen kaupunginhallitus päätti 2.10.2018 § 374, että:

Logomon toimistot Oy:n osakassopimukseen on kirjattu osakkeiden myötämyyntivelvollisuus seuraavalla tavalla:

”Mikäli kolmas, Osapuolista riippumaton osapuoli kirjallisesti ja vilpittömässä mielessä tarjoutuu ostamaan Yhtiön koko osakekannan ja mikäli Osakkeiden enemmistöomistaja hyväksyy tarjouksen, on myös vähemmistöomistajan, mikäli enemmistöomistaja sitä vaatii, myytävä Osakkeensa tarjouksen tekijälle vastaavin arvonmääritysperustein määritellyllä hinnalla ja muilla ehdoilla ja samanaikaisesti kuin enemmistöomistaja myy Osakkeensa (”Myötämyyntivelvollisuus”).

Enemmistöomistaja on tehtävä ilmoitus myötämyyntivelvollisuudesta kirjallisesti Kaupungille. Ilmoituksen tulee sisältää tieto ostajasta, Osakkeista maksettavasta arvioidusta vastikkeesta ja muista kaupan olennaisista ehdoista sekä Osakkeiden myymisessä noudatettavasta menettelystä ja sen aikataulusta. Osakkeiden myymistä koskeva kauppa on tehtävä viimeistään kuuden (6) kuukauden kuluttua myötämyyntivelvollisuutta koskevan ilmoituksen päivämäärästä. Myyjä voi luovuttaa Osakkeita vain taholle, joka on Suomessa tai kansainvälisillä markkinoilla toimiva vakiintunut ja tunnettu ja vakavarainen sijoittajataho.”

Nyt esitetty aiesopimus ja osakemyynti on jatkoa kaupunginvaltuuston 16.4.2018 § 73 päättämään Logomon rakennejärjestelyyn.

Hartela Länsi-Suomi Oy:n myyntiprosessi Logomon toimistot Oy:n osalta on edennyt ja Hartela esittää aiesopimuksen hyväksymistä potentiaalisen ostajatahon kanssa. Aiesopimuksessa, joka on esitetty liitemateriaalissa, sovitaan muun muassa alustavasta kauppahinnasta, due diligence selvityksestä, aikataulusta, kaupan edellytyksistä ja ostajan yksinoikeudesta kauppaan. Esisopimus ei ole ostajaa sitova, eli on myös mahdollista, että ostaja vetäytyy kaupasta prosessin kuluessa.

Logomon toimistot Oy on kaupungin operatiivinen yhtiö, eikä sillä ole kaupungille enää strategista merkitystä. Yhtiö toimii kilpailulla toimistotilamarkkinalla, mikä ei ole kaupungin ensisijainen tehtävä.

Osakkeiden lopullinen kauppahinta kaupungille on yhtiön velkojen, osakaslainojen vähentämisen ja transaktiokulujen vähentämisen jälkeen noin 0,5 milj. euroa. Yhtiön osakkeiden kirjanpitoarvo on 1 825 euroa.

Kauppahintaa voidaan pitää kohteen myytävyys ja kompleksisuus huomioiden hyvänä, ja kaupungin tulee myötämyyntivelvollisuus huomioiden hyväksyä Hartela Länsi-Suomen ehdottama aiesopimus myynnin toteuttamiseksi. 

Liite 1Aiesopimus – Logomon toimistot Oy:n myynnistä (salassa pidettävä JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)

Kaupunginjohtaja Minna Arve:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle,

että kaupunki myy omistamansa Logomon toimistot Oy:n osakkeet yhtiön osakassopimuksessa sovittuun myötämyyntivelvollisuuteen perustuen,

että kaupunginhallitus oikeutetaan hyväksymään osakkeiden myyntiin liittyvä lopullinen kauppakirja ja

että kaupunginvaltuuston päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että liitteenä 1 oleva aiesopimus hyväksytään ehdolla, että kaupunginvaltuusto tekee Logomon toimistot Oy:n osakassopimuksen myötämyyntivelvollisuuteen perustuvan Logomon toimistot Oy:n osakkeiden myyntipäätöksen ja

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että tämä päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Kv § 234

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen:

Logomon toimistot Oy:n osakkeiden myyntiin liittyvä aiesopimus (salassa pidettävä, JulkL 24 §:n 17 ja 20 kohdat) on nähtävänä johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhosella.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää,

että kaupunki myy omistamansa Logomon toimistot Oy:n osakkeet yhtiön osakassopimuksessa sovittuun myötämyyntivelvollisuuteen perustuen,

että kaupunginhallitus oikeutetaan hyväksymään osakkeiden myyntiin liittyvä lopullinen kauppakirja ja

että kaupunginvaltuuston päätös pannaan täytäntöön mahdollisista valituksista huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian käsittely kokouksessa

Apulaiskaupunginjohtaja Virtanen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.


Liitteet:

Kh § 475
Liite 1:Aiesopimus -Logomon toimistot Oy:n myynnistä (salassa pidettävä JulkL 24 § 17 ja 20 kohdat)