Turku 2029 – pohjoisen Itämeren kiinnostavin kaupunki

 

Suomen Turku täyttää vuonna 2029 kunniakkaat 800 vuotta. Merkkivuosi on valittu myös kaupunkistrategian ja Turun tulevaisuuden tarkastelun kiintopisteeksi. Kaupunkistrategia ja siihen sisältyvät ohjelmat kertovat kaupunkimme tärkeimmistä tavoitteista ja niihin liittyvistä valinnoista, joilla tulevaisuutta rakennetaan. Visiomme on:

 

Suomen Turku on kiinnostava ja rohkeasti uudistuva eurooppalainen yliopisto- ja kulttuurikaupunki, jossa on hyvä elää ja onnistua yhdessä.

 

Turun kaupungin historia on ainutlaatuinen. Maamme talouden, hyvinvoinnin ja kulttuurin juuret ovat Turussa. Historiamme antaa meille kokemusta ja vahvuutta uudistua ja kulkea eteenpäin. Ruotsin kieli ja ruotsinkielinen kulttuuri sekä kansainvälisyys elävät Turussa vahvana osana identiteettiämme. Vuosien saatossa olemme kohdanneet erilaisia aikoja ja ne kaikki ovat jättäneet omat kerroksensa kaupunkiimme ja elämäämme. Turku on kaupunki, jossa historia ja tulevaisuus lyövät kättä.

 

Historiaansa arvostava Turku on hyvän elämän kaupunkina kiinnostava niin kaupunkilaisille, opiskelijoille, osaajille ja matkailijoille kuin pienille ja suurille yrityksillekin. Turku on eurooppalainen kulttuurikaupunki, joka tunnetaan myös vahvana urheilu- ja tapahtumakaupunkina. Jokivarsi sykkii elämää jatkossa entistäkin vahvemmin. Se on kaupunkilaisten ympärivuotinen olohuone ja muille tuulahdus eurooppalaisesta kaupungista. Joki vie kohti merta ja ainutlaatuista joen suulta alkavaa saaristoa, jonka helmenä Turku tunnetaan. Pohjoisen Itämeren rannikkokaupunkina Turku on ja haluaa kehittyä osana pohjoisen Euroopan kasvuvyöhykettä, joka ulottuu Tukholmasta Turun kautta Helsinkiin ja aina Pietariin saakka. Kaupungin tavoitteena on nopean ”tunnin” junayhteyden aikaansaaminen Helsingin ja Turun välille.

 

Turku uudistuu ja kasvaa tulevina vuosina rohkeasti, keskeisinä tavoitteinaan kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja aktiivisuuden sekä elinkeinoelämän kilpailukyvyn edistäminen kestävällä tavalla. Kaupungin elinvoiman ja kasvun tulee rakentua ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävälle perustalle. Kaupungin kehittämisen on oltava johdonmukaista ja sen tulee perustua sekä Turun mainetta kantaviin vahvuuksiin että turkulaisten omiin kokemuksiin kotikaupungistaan. Turku haluaa samalla kantaa vastuunsa koko kaupunkiseudun kilpailukyvystä ja menestyksestä.

 

Kaupungin tulevaisuutta rakennetaan tilanteessa, jossa toimintaympäristö muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Ilmastonmuutos, kaupungistuminen ja digitalisaatio ovat esimerkkejä ilmiöistä, jotka vaikuttavat ihmisten jokapäiväiseen elämään kaikkialla maailmassa. Paikallisella tasolla Lounais-Suomen positiivinen rakennemuutos, suunnitteilla oleva sote- ja maakuntauudistus sekä hyvinvoinnin jakautuminen ovat kaupungin kannalta keskeisiä kysymyksiä. Muutoksiin vastaaminen edellyttää uudistumiskykyä, sujuvaa hallintoa, parempaa johtamista ja päätöksentekoa, asukas- ja asiakaslähtöisyyttä sekä toiminnan tuottavuuden parantamista. Muutoskykyä kasvattaa kaupunkitason kehittämismalli, joka luo systemaattisen tavan johtaa palvelujen ja toiminnan kehittämistä. Tietoon perustuvalla johtamisella kykenemme toimimaan taloudellisemmin ja tehokkaammin. Kehitämme tietojohtamiseen liittyvää osaamista ja toimintamalleja yhteistyössä kaupungin kumppanien ja sidosryhmien kanssa.

 

Menestymisen keskeinen elinehto on, että talous pidetään tasapainossa. Vahva talous on edellytys sille, että pystymme kehittämään palveluitamme ja investoimaan tulevaisuuteen. Mitoitamme kaupungin toimintaa siten, että tulorahoitus kattaa toiminnan menot ja korvausinvestoinnit. Pidämme verotuksen ja maksut kilpailukykyisellä tasolla ja huolehdimme siitä, että kaupunki ei velkaannu kohtuuttomasti.

 

Jatkamme kaupunkikonsernin rakennemuutosta. Kaupunkikonsernin toiminnan laajuudesta yli puolet muodostuu konserniyhteisöistä, joiden merkitys korostuu kaupungille sekä omistuksen arvon kasvattamisen kautta että osana emokaupungin tulorahoitusta.

 

Kaupunki osallistuu aktiivisesti sote- ja maakuntauudistuksen valmisteluun ja sitä koskevaan keskusteluun yhdessä muiden isojen kaupunkien kanssa. Toteutuessaan uudistus aiheuttaa kaupungille poikkeuksellisia toiminnan jatkuvuuteen, talouteen ja resurssien riittävyyteen liittyviä haasteita. Kaupunki varautuu siihen, että uudistuksen valmistelu ja toteuttaminen vaativat suuren määrän työtä ja myös taloudellisia panostuksia. Tämä puolestaan vaikuttaa kaupungin kykyyn toteuttaa omia strategisia tavoitteitaan. Uudistamme toimintaa ja hallintorakenteita niin, että saamme sovitettua yhteen vähenevät tulot ja kasvavat menot. Lähtökohtanamme on palvelutuotannon jatkuvuuden ja investointikyvyn turvaaminen kaikissa tilanteissa.

 

Turku tekee hyvää

 

Turku tekee hyvää asukkaidensa ja asiakkaidensa hyvinvoinnille sekä kaupungin ja elinkeinoelämän kilpailukyvylle.

 

Turku luo hyvinvointia ja aktivoi

 

Turussa on ajantasainen palveluverkko sekä toimivat lähipalvelut. Kaksikielisenä kaupunkina Turku tarjoaa palveluita suomen ja ruotsin kielellä, mutta jatkossa yhä enemmän myös englanniksi. Järjestämme palvelut nykyaikaisen monituottajamallin mukaan asiakaslähtöisesti, laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Ostamme palveluita entistä suunnitelmallisemmin ja parannamme hankintaosaamistamme. Tekemällä innovatiivisia hankintoja tuemme paikallisten palvelumarkkinoiden kehittymistä ja työllisyyttä sekä haemme uusia tapoja toteuttaa omia tavoitteitamme. Suunnittelemme, hankimme ja toteutamme palveluja hyvässä kumppanuudessa palveluja tuottavien yritysten ja järjestöjen kanssa.

 

Hyvinvoinnille keskeistä on aktiivinen elämäntapa, johon kannustamme kaupungin asukkaita. Asukkaiden mahdollisuuksia ottaa vastuuta itsestään ja läheisistään vahvistetaan ennaltaehkäisevillä palveluilla. Kaupunkia ja palveluita kehitettäessä arkiliikunnan mahdollisuuksia parannetaan.

 

Kaupunki etsii ja kokeilee toimintamalleja, joilla kavennetaan hyvinvointieroja ja ehkäistään syrjäytymistä. Palveluiden kysyntää ennakoimalla kohdennamme palvelut oikea-aikaisesti sinne, missä niiden vaikuttavuus on suurin. Uudistamme palveluprosesseja ja -kanavia yhdessä asiakkaiden kanssa. Luomme asukkaillemme ja asiakkaillemme mahdollisuuden käyttää palveluita ajasta ja paikasta riippumatta digitalisoimalla palveluita. Sähköiset palvelukanavat ovat ensisijaisia ja kehitämme niitä riippumatta sote- ja maakuntauudistuksen etenemisestä.

 

Uudet teknologiat kuten tekoäly kehittyvät nopeasti ja tarjoavat ennennäkemättömiä mahdollisuuksia kaupungin palvelujen parantamiseen. Kaupungin kannalta ratkaisevaa on, miten nopeasti tiedonhallinta saadaan sellaiselle tasolle, että se mahdollistaa tietojen yhdistelyn ja analysoinnin yli yksittäisten tietojärjestelmä- ja organisaatiorajojen. Samalla kun kehitämme tiedonhallintaamme, edistämme uudenlaisen liiketoiminnan ja avoimuuden syntymistä avaamalla tietokantojamme kansalaisten ja yritysten käyttöön. Kaupungin tavoitteena on toimia datan hyödyntämiseen perustuvan digitaalisen alustatalouden kansainvälisessä kärjessä.

 

Kaupunki haluaa olla luotettava arjen kumppani, joka tuntee asukkaansa ja asiakkaansa. Tavoitteenamme on, että kaikki asukkaat voivat tuntea itsensä turkulaisiksi ja kykenevät halutessaan vaikuttamaan tärkeäksi kokemiinsa asioihin, palveluiden suunnitteluun sekä kaupungin kehittämiseen erityisesti omassa lähiympäristössään. Siksi näemme asukkaiden osallisuuden tärkeänä osana kaupungin perustoimintaa, asioiden valmistelua ja päätöksentekoa. Kannustamme ja luomme edellytykset asukkaiden matalan kynnyksen osallisuuteen, myös ilman tarvetta sitoutua pysyviin organisaatiomuotoihin.

 

Henkilöstö on kaupungin keskeisin resurssi ja vastuussa palveluiden tuottamisesta ja kaupungin kehittämisestä. Ennakoimme henkilöstösuunnittelussa aiempaa enemmän palveluiden järjestämistarpeeseen kohdistuvia muutoksia ja osaamistarpeita. Turun kaupunki on luotettava ja vetovoimainen työnantaja, joka kohtelee työntekijöitään tasa-arvoisesti ja jonka henkilöstö on ylpeä työpaikastaan. Työt, prosessit ja vastuut ovat selkeästi määriteltyjä ja mielekkäitä, minkä vuoksi jokainen voi kokea oman työpanoksensa merkitykselliseksi. Työhyvinvointia lisäävät ammatillisen ylpeyden ja työssä kehittymisen lisäksi monialainen ja ajantasainen osaaminen, kokonaisvaltainen palkitseminen sekä avoin viestintä ja vaikutusmahdollisuudet. Huolehtimalla paremman johtamisen edellytyksistä ja osaamisen jatkuvasta uudistumisesta kasvatamme myös tuloksellisuutta.

 

Turku ehkäisee ja vähentää sekä eriarvoisuutta että syrjäytymistä

 

Turku ehkäisee ja vähentää aktiivisesti asukkaidensa eriarvoisuutta. Tasapuolinen kaupunkikehitys, toimivat asuntomarkkinat, varhaiskasvatus ja koulutus ovat tässä keskeisessä asemassa.

 

Turku haluaa olla tasa-arvoisen kaupunkikehittämisen ja lähiöpolitiikan edelläkävijä. Alueiden eriarvoistumiseen puututaan ja lähiöille laaditaan omat tulevaisuuden visiot. Kestävän kasvun saavuttamiseksi toimivilla asuntomarkkinoilla turvataan riittävä ja kohtuuhintainen vuokra-, asumisoikeus- ja omistusasunto-tuotanto. Monimuotoisella asuntotuotannolla huolehditaan eri asuntotyypeistä uusillekin asuinalueille. Lähiöiden täydennysrakentaminen elävöittää alueita, turvaa palvelurakenteen kestävyyttä ja kaventaa alueiden välistä eriarvoisuutta.

 

Koulutus on parasta eriarvoisuutta ehkäisevää ja kaventavaa työtä. Turku panostaa erityisesti laadukkaaseen varhaiskasvatukseen, jonka vaikuttavuus on suuri. Turku tukee erityisen haastavien alueiden kouluja, jotta koulutus olisi tosiasiassa tasa-arvoista jokaiselle turkulaiselle lapselle.

 

Liikkumattomuutta vähennetään ja nuoria kannustetaan aktiiviseen elämäntapaan tukemalla harrastustoimintaa. Kulttuuri- ja vapaa-ajanpalvelujen tarjontaa pidetään yllä myös lähiöissä. Tavoitteena on, että Turku on Suomen paras maahanmuuttajien kotouttaja.

 

Asunnottomuuden haasteen vastataan asuntotuotannon ja palveluohjauksen keinoin. Muistakin ihmisarvoisen elämän turvaavista palveluista, kuten hätäavuksi annettavasta ruoka-avusta, huolehditaan.

 

Turku lisää kilpailukykyä ja panostaa koulutukseen

 

Kilpailukyvyn perustana on, että yritykset haluavat toimia ja ihmiset asua Turussa. Kaupungin tavoitteena on, että alueen elinkeinorakenne pysyy jatkossakin monipuolisena ja työpaikkojen määrä kasvaa. Kaupunki tarjoaa elinkeinoelämälle ja yrityksille kilpailukykyisen ja yritysystävällisen toimintaympäristön, jonka jatkuvaa kehittymistä ja uudistumista se edistää yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Viihtyisyys, turvallisuus sekä avoin ja salliva ilmapiiri lisäävät Turun kiinnostavuutta myös kansainvälisten osaajien ja yritysten silmissä. Sujuva päätöksenteko ja ennakkoluuloton suhtautuminen kokeiluihin antavat tilaa luovuudelle ja mahdollistavat uusien innovaatioiden syntymisen. Kiertotalous tuo alueelle kilpailukykyä, uusia työpaikkoja ja uutta elinvoimaa.

 

Yrityksiä varten kaupungilla on ajantasaiset ja selkeät yrityspalvelut, jotka toimivat nopeasti ja joustavasti. Yrityspalvelut vastaavat siitä, että yritykset saavat tarvitsemansa kaupungin palvelut, mutta yritysten tarpeisiin pyritään vastaamaan myös kaupungin koko organisaation toimesta. Kaupunki arvioi yritysvaikutuksia ja huomioi ne toiminnassaan.

 

Yhdessä korkeakoulujen ja muiden kumppanien kanssa kaupunki rakentaa vetovoimaista innovaatioympäristöä ja tiedepuistoaluetta, joka mahdollistaa osaamisen hyödyntämisen ja kaupallistamisen. Keskeisenä menestystekijänä on riittävän teknologiaosaamisen saatavuuden turvaaminen ja tähän liittyvän tutkimusperinteen synnyttäminen. Yhteiset innovaatiopalvelut tukevat yritysten kasvua, uusien yritysten syntymistä ja opiskelijalähtöistä yritystoimintaa. Yhteistyö kaupungin, korkeakoulujen, oppilaitosten ja yritysmaailman välillä mahdollistaa uusia toimintamalleja ja luo edellytykset elinkeinoelämän jatkuvalle uudistumiselle ja innovaatioille. Lisäksi huolehdimme yritysten kasvuedellytyksistä ja sijoittautumisesta Turkuun ennakoivasti maankäytön ratkaisuilla.

 

Edistämme työllisyystavoitteita tehokkailla palveluilla ja kumppanuuksilla, joiden tavoitteena on katkaista työttömyys mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja tarjota ennakoivasti työllistymistä edistävää tukea. Tavoitteenamme on yhdistää eri viranomaisten palvelut yhdeksi asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi.

 

Peruskoulussa tarjoamme jokaiselle nuorelle valmiudet ja taidot toteuttaa unelmiaan ja suunnitelmiaan. Parannamme kansainvälisyyteen liittyviä valmiuksia sekä monipuolistamme ja lisäämme kielitaitoa. Luomme oppimista tukevia oppimisympäristöjä ja kannustamme liikunnalliseen elämäntapaan.

 

Aktiivisella nuorisotakuun toimeenpanolla pyrimme tehokkaasti ehkäisemään syrjäytymistä ja varmistamaan, että nuoret pääsevät koulutukseen ja vastavalmistuneet työelämään mahdollisimman nopeasti. Tavoitteenamme on, että kaikki nuoret saavat vähintään toisen asteen tutkinnon.

 

Hyödynnämme monikulttuurisuutta osana kaupungin kilpailukyvyn lisäämistä ja lisäämme maahanmuuttajien elinkeinoelämänyhteyksiä. Panostamme tulokselliseen maahanmuuttajien suomen kielen oppimiseen, tuemme työllistymisen edellytyksiä ja helpotamme koulutukseen pääsyä.

 

Turku sijaitsee Tukholmasta Turun ja Helsingin kautta Pietariin ulottuvalla pohjoisella kasvuvyöhykkeellä, jonka dynamiikkaa kaupunki haluaa lisätä. Tämä edellyttää ihmisten ja tavaroiden nopeaa liikkumista ja toimivia maa-, meri- ja lentoyhteyksiä, joiden parantamiseen entisestään kaupunki panostaa. Selvittämme mahdollisuuksia tiivistää Turun yhteyttä Suur-Tukholman alueeseen liikenneyhteyksiä kehittämällä.

 

Turku on Suomen paras opiskelijakaupunki, jossa myös opiskelija-asuminen on Suomen parasta. Vahvistamme kansainvälisen korkeakoulukaupungin asemaa kehittämällä tiivistä kampus- ja tiedepuistoaluetta, joka tarjoaa opiskelijoille ja elinkeinoelämälle vetovoimaisen, innostavan ja verkostoitumiselle otollisen ympäristön sekä näyteikkunan uudenlaiselle kaupunkikehitykselle. Turku haluaa myös panostaa sellaiseen ammattiosaamiseen, joka on haluttua erilaisissa yritysmaailman tehtävissä – nyt ja tulevaisuudessa.

 

Turun monipuolinen, vireä kaupunkikulttuuri ja ympärivuotinen tapahtumatarjonta vahvistavat alueen kilpailukykyä ja hyvinvointia. Kulttuuri on osa jokapäiväistä kaupunkielämää. Turku tarjoaa houkuttelevan ympäristön aktiiviselle asujalle ja matkailijalle. Turku haluaa kasvaa ja kehittyä matkailu-, kongressi- ja tapahtumakaupunkina omia vahvuuksiaan kuten historiaa, kulttuuria ja saaristoa hyödyntäen.

 

Turku kasvaa kestävästi

 

Vetovoimaiset asumisvaihtoehdot ovat kaupungin keskeinen kilpailukykytekijä. Turku luo edellytykset asukkaiden toiveita vastaaville, monipuolisille ja uudenlaisille asumismahdollisuuksille ja asumisen muodoille. Haluamme pitää erityistä huolta asuin- ja elinympäristöjen siisteydestä ja turvallisuudesta. Kaupunki vaikuttaa toiminnallaan myös siihen, että alueella on riittävä kohtuuhintaisen omistus- ja vuokra-asuntojen tarjonta. Suunnittelemme kaupunkia aiempaa suurempina aluekokonaisuuksina. Liitämme uusien kunnianhimoisesti toteutettavien keskustaa ympäröivien asuinalueiden suunnitteluun ja toteutukseen älykkäitä digitaalisia palveluita sekä innovatiivisia energia- ja liikenneratkaisuja.

 

Vahvistamme elinvoimaisen kaupunkikeskustan asemaa kaupunkilaisten yhteisenä viihtyisänä ympäristönä hyödyntämällä puistoverkostoa ja tuomalla saariston ja merellisyyden ihmisiä lähelle. Kauppatori on kaupunkilaisten kohtaamispaikka, puisto ja elävä tapahtumakeskus.

 

Varaudumme kaupunkiympäristön ja palvelujen suunnittelussa ja mitoituksessa väestön ja työpaikkojen kasvuun, joka positiivisen rakennemuutoksen myötä on Turun alueella muita kaupunkiseutuja voimakkaampaa.

 

Turkulaisten arki on sujuvaa. Liikkuminen on helppoa niin kävellen, pyörällä, autolla kuin joukkoliikenteelläkin. Eheä kaupunkirakenne, onnistuneet liikenneratkaisut ja kaupunginosien tarjoamat palvelut vähentävät liikkumisen tarvetta, säästävät aikaa ja ovat samalla ympäristön kannalta kestäviä ja entistä vähäpäästöisempiä. Tuemme eri liikennemuotojen yhteensopivuutta ja kehitämme joukkoliikennettä seudullisesta näkökulmasta. Edistämme kaupunkisuunnittelussa kävelyn ja pyöräilyn kasvua liikkumismuotona. Digitaalisia itsepalvelumahdollisuuksia lisäämällä vähennämme palveluiden käyttöön liittyvää liikkumistarvetta ja pienennämme hiilijalanjälkeä.

 

Kaupungit ja kaupunkiseudut ovat ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Turku on maailmanlaajuisesti ilmastopolitiikan edelläkävijä ja haluaa olla osa kansainvälistä kaupunkiverkostoa, joka ratkaisee ilmastonmuutokseen liittyviä kysymyksiä ja varautuu omassa toiminnassaan sen aiheuttamiin ilmiöihin. Kaupunki tavoittelee vuoteen 2029 mennessä hiilineutraaliutta, jota kohti edetään suunnitelmallisesti välitavoitteiden kautta. Ulotamme energiatehokkaan ja resurssiviisaan toimintatavan kaikkeen toimintaan. Kasvatamme uusiutuvien energiamuotojen osuutta ja kehitämme energiajärjestelmän älykkyyttä. Haastamme hiilivapaiden innovaatioiden kehittämiseen ja ratkaisujen toteuttamiseen entistä vahvemmin mukaan alueen yritykset, korkeakoulut ja kansalaiset. Ympäristönsuojelu ja luonnon monimuotoisuus on Turulle tärkeää ja Turku toimii aktiivisesti erityisesti Itämeren ja Saaristomeren suojelussa. Toteutamme päästöttömyyteen, jätteettömyyteen ja kestävään luonnonvarojen käyttöön liittyvät resurssiviisauden periaatteet vuoteen 2040 mennessä.

 

Avoin arviointi pitää oikealla tiellä

 

Todennamme strategian vaiheittaisen etenemisen ja tulosten saavuttamisen todennetaan mittareilla, jotka kertovat monipuolisesti koko kaupungin kilpailukyvyn ja hyvinvoinnin kehityksestä. Mittarit auttavat palvelujen vaikuttavuutta edistävien päätösten tekemistä kaupungissa.

 

Mittaamisen tulee ulottua läpi koko kaupunkiorganisaation. Jotta kaikki voivat arvioida tuloksiaan ja onnistumisiaan, taustatietojen tulee olla avoimesti käytettävissä ja päätösten perustua parhaaseen mahdolliseen tietoon. Päätöksenteon tulee olla läpinäkyvää ja johdonmukaista. Läpinäkyvyyden lisäämisessä avoin data tuo uusia mahdollisuuksia, joiden hyödyntämisessä Turku pyrkii kansainväliseen kärkeen.

 

Jatkuvan oman toiminnan mittaamisen ja arvioinnin lisäksi toiminnan tuloksekkaan uudistamisen edellytyksenä on toimintakulttuuri, joka suosii rohkeaa uusien lähestymistapojen kokeilua. Tähän kuuluu epäonnistumistenkin hyväksyminen ja niistä oppiminen. Vain näin kaupunki voi aidosti uudistua ja uudistaa omaa toimintaansa. Kaupungin tavoitteena on valtakunnallisella tasolla asetettujen kuntien talous- ja toimintatiedon laadun ja vertailukelpoisuuden parantaminen.

 

Hyvällä avoimella päätöksenteolla, johtamisella ja yhdessä tekemisellä Turku varmistaa, että valitulla kehityksen tiellä pysytään ja suunta säilyy oikeana. Samalla kaupunki on hyvin tietoinen vastuistaan tulevaisuuden turkulaisille.

 

Turku toimii kuten lupaa

 

Kaupunki ja sen palvelut ovat olemassa kaupunkilaisia varten. Lupaamme, että vuonna 2029 turkulaiset ovat kaikkein tyytyväisimpiä suurten kaupunkien asukkaita ja kokevat saavansa parhaan palvelukokemuksen.

 

Jotta tavoite voi toteutua, sitoudumme toimintalupauksiin, jotka on laadittu tärkeäksi kokemiemme yhteisten arvojen pohjalta. Toimintalupaukset ovat toimintamme perusta, ja näyttävät meille, mikä on oikein ja mikä väärin, mikä tavoiteltavaa, mikä tärkeää.

 

Asukas- ja asiakaslähtöisyys: Arvostamme asukkaitamme ja asiakkaitamme. Tarjoamme laadukkaita ja helposti saatavia palveluja hyvällä asenteella kaikkia kunnioittaen. Kehitämme kaupungin palveluita ammattitaitoisesti yhdessä asukkaittemme, asiakkaittemme ja kumppaniemme kanssa.

 

Vastuullisuus ja suvaitsevaisuus: Toimimme kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti kaikessa toiminnassamme ja kannamme vastuumme viihtyisästä ja turvallisesta elinympäristöstä sekä tulevista turkulaisista. Teemme päätöksiä perustuen parhaaseen käytössä olevaan tietoon ja päätöksentekomme on johdonmukaista ja läpinäkyvää. Edistämme erilaisuuden hyväksymistä, yhteisöllisyyttä, tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta koko kaupungissa.

 

Uudistuminen ja yhteistyö: Uudistamme toimintaamme aktiivisesti ja arvostamme osaamista. Haluamme olla uutta luovia rohkeita edelläkävijöitä. Teemme yhteistyötä kaikilla tasoilla. Yhteistyömme perustuu arvostukseen, avoimuuteen ja luottamukseen. Haluamme onnistua ja menestyä yhdessä.