Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta3107.02.20175
Kaupunginhallitus10713.03.20176
Kaupunginvaltuusto5320.03.20178

3139-2010 (613, 627)

Asemakaavanmuutosehdotus; "Työmiehenpuisto" Mälikkälä (os. Lukkosepänkatu, Pirttikatu, Satakunnantie ja Työmiehenkatu) (21/2012) (Ks)

Tiivistelmä:

Kaavanmuutos vastaa yrityselämän tonttitarpeisiin mahdollistamalla Satakunnantien ja Lukkosepänkadun risteyksen eteläpuolella olevalle peltoalueelle liike-, toimisto- ja palvelurakentamista yhteensä 3200 k-m2. Alueen poikki virtaava Vetikonojan avouoma lähiympäristöineen säilyy luonnontilaisena virkistysalueena.

Ksylk § 31

Kaupunkisuunnittelu, kaavoitus, kaavasuunnittelija Marja Westerlund 30.1.2017:

Mälikkälän kaupunginosan korttelin 24 osalle ja Työmiehenpuiston virkistysalueen, Lukkosepänkadun, Pirttikadun sekä Satakunnantien osille on laadittu 2.9.2016 päivätty ja 27.1.2017 lausunnon johdosta muutettu asemakaavanmuutosehdotus.

Lähtökohdat

Kaupunki on vuokrannut rakentamattoman peltoalueen Koy Sata Center Oy:lle, jolla myös on ollut alueelle suunnitteluvaraus. Tästä menettelystä on sittemmin luovuttu ja siksi asemakaavanmuutos laaditaan Turun Kiinteistöliikelaitoksen 12.3.2010 tekemästä aloitteesta.

Turun yleiskaava 2020:ssä pääosa alueesta on osoitettu maankäytön tehostamisalueeksi kaavamerkinnällä AK/PK. Tulevan maankäytön luonne on siis kerrostalovaltainen asuntoalue/ palvelujen ja hallinnon alue. Alueen poikki virtaavan Vetikonojan varsialue on merkitty virkistysalueeksi, jolla sijaitsee pääviheryhteys. Ojan varsi on myös kulttuurihistoriallisesti, kaupunkikuvallisesti, maisemallisesti tai luonnonoloiltaan arvokasta aluetta.

Turun Yleiskaavan 2025/2030 Viherkaavan viherverkkosuunnitelmassa Vetikonojan varsialue on osoitettu virkistykseen hyvin soveltuvaksi alueeksi, joka muodostaa viherverkon toiminnallisen perustan.

Ympäristönsuojelutoimiston lausunnossa 23.3.2010 todetaan, että avo-ojien uomat ovat arvokkaita pienimuotoisia maisemaelementtejä ja tärkeitä eliölajiston elinympäristöjen leviämis- ja kulkureittejä. Näiden luonnon monimuotoisuutta ylläpitävien kohteiden säilyminen myös taajama-alueilla tulisi turvata. Ojauoman varovainen muokkaaminen tämän kaltaisessa kulttuurivaikutteisessa ympäristössä on mahdollista, mutta sen putkeen sulkemista tulisi välttää aina kun se on mahdollista.

Alueellisesta hulevesisuunnitelmasta v. 2014 käy ilmi, että Satakunnantien alittavan osuuden jälkeen Vetikonojalla on esiintynyt hulevesien hallinnan ongelmia ja että maaperä Vetikonojan varrella on pehmeää ja vaikeaa rakennusmaata.

Turun kaupunkiseudun rakennemalli 2035:ssä alue on osoitettu kehitettäväksi, toiminnoiltaan sekoittuneeksi kaupunkiympäristön alueeksi, joka sijaitsee Turku – Raisio välille suunnitellun pikaraitiotien varrella. Vetikonojan varsialueelle on merkitty kehitettävä kaupunkiseudun vihervyöhykealue.

Syksyllä 2016 käynnistetyissä Raitiotien yleissuunnitelman lisäselvityksissä suunnitellaan raitiotie Turun ja Raision välille. Raitiotien jatkotoimenpiteet tulevat kaupunginvaltuuston päätettäväksi todennäköisesti v. 2018. Suunnitelmat laaditaan siten, että reittiä voidaan liikennöidä myös busseilla.

Voimassa olevissa asemakaavoissa kaavanmuutosalue on osoitettu rakennuskorttelialueeksi, puistoalueeksi merkinnöillä PI ja VP (Työmiehenpuisto) sekä katualueeksi.

Kaavaprosessin vaiheet ja vuorovaikutus

Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta merkitsi 29.4.2014 § 139 asemakaavanmuutoksen osallistumis- ja arviointisuunnitelman tiedokseen.

Kaavanmuutoksen vireilletulosta on tiedotettu kaavoituskatsauksissa 2013, 2014, 2015 ja 2016. Osallisille asemakaavanmuutoksen vireilletulosta tiedotettiin 13.8.2014 postitetulla kirjeellä, johon sisältyi 8.8.2014 päivätty osallistumis- ja arviointisuunnitelma.

Vireilletulovaiheeseen liittyviä mielipiteitä jätettiin 30.6.2016 mennessä kolme. Niiden tiivistelmät vastineineen löytyvät selostuksen sivulta 13 alkaen.

Muistutuksia ei jätetty 19.12.2016 - 17.1.2017 välisenä aikana nähtävillä pidetystä 2.9.2016 päivätystä asemakaavanmuutosehdotuksesta. Siitä pyydettiin 12.1.2017 mennessä myös lausunnot, joiden tiivistelmät vastineineen ovat luettavissa kaavaselostuksen sivulta 14 alkaen.

Rakennusvalvonnan lausunnon johdosta asemakaavakarttaan päivämäärällä 27.1.2017 tehdyt muutokset eivät edellytä sen asettamista uudelleen nähtäville.

Asemakaavanmuutoksen kuvaus

Kaavanmuutos mahdollistaa palvelu-, liike- ja toimistorakentamista tällä hetkellä lähes joutomaana olevalle alueelle, joka sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella lähellä monia työpaikkoja niin Turun kuin Raisionkin puolella. Alueen lähistöllä on lisäksi uusia ja täydentyviä asuinalueita, kuten esim. Westparkin ja Suikkilan kartanon alueet.

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue osoitettiin Satakunnantien ja Lukkosepänkadun risteyksen eteläpuolelle. Vastaavaa toimintaa on jo risteyksen luoteispuolella ja uudisrakentaminen noudattaa risteyksen toisella puolella olevien liike- ja toimistorakennusten korkeutta ja värimaailmaa muodostaen niiden kanssa ikään kuin sisääntuloportin Satakunnantieltä liityttäessä.

Palvelurakennusten korttelialue osoitettiin Vetikonojan eteläpuolelle Lukkosepänkatuun rajautuvalle rauhallisemmalle alueelle. Sille voidaan toteuttaa aluetta palvelevia toimintoja kuten esim. sosiaali- ja terveyspalveluja, lasten päiväkoti, elintarvikemyymälä, kampaamo ja parturi.

Korttelialueiden väliin jäävä kaupungin pääviherverkkoon kuuluva alue osoitettiin luonnonvaraisena hoidettavaksi lähivirkistysalueeksi, Työmiehenpuisto. Alueella virtaava Vetikonoja on hulevesien valuma-aluetta ja se on osoitettu sijainniltaan ohjeelliseksi vesialueeksi. Oja tulee säilyttää avoimena vesiaiheena.

Pirttikadun ja Satakunnantien välinen alue merkittiin suojaviheralueeksi, jolloin sille on tarpeen vaatiessa mahdollista rakentaa meluesteitä.

Selostuksen sivulta 15 alkaen on esitetty kaavaratkaisun tarkempi kuvaus mitoitustietoineen sekä se millaisia vaikutuksia kaavan toteuttamisella on.

Seuraavat vaiheet

Asemakaavanmuutosehdotus viedään kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäväksi.

Sovelletut lainkohdat

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus "Työmiehenpuisto"

Liite 2Tilastolomake "Työmiehenpuisto"

Liite 3Kartta "Työmiehenpuisto"

Oheismateriaali 1Selostuksen liite; Ympäristönsuojelutoimiston lausunto, 23.3.2010

Oheismateriaali 2Selostuksen liite; Ote alueellisesta hulevesisuunnitelmasta v. 2014

Oheismateriaali 3OAS-vaiheen mielipiteet

Oheismateriaali 4Kaavaehdotuksesta annetut lausunnot

Va. toimialajohtaja Christina Hovi:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 2.9.2016 päivätty ja 27.1.2017 lausunnon perusteella muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Työmiehenpuisto” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 107

Liite 1Selostus "Työmiehenpuisto"

Liite 2Tilastolomake "Työmiehenpuisto"

Liite 3Kartta "Työmiehenpuisto"

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 2.9.2016 päivätyn ja 27.1.2017 lausunnon perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Työmiehenpuisto”.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kv § 53

Liite 1Selostus "Työmiehenpuisto"

Liite 2Tilastolomake "Työmiehenpuisto"

Liite 3Kartta "Työmiehenpuisto"

Kaupunginhallituksen ehdotus           

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 2.9.2016 päivätyn ja 27.1.2017 lausunnon perusteella muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Työmiehenpuisto”.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus/Ympäristö ja luonnonvarat
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tpvKiinteistötoimiala
tpvYmpäristötoimiala, kaupunkisuunnittelu, kaavoitusyksikkö
kuulVesterholm Teija


Liitteet:

Ksylk § 31
Liite 1:Selostus "Työmiehenpuisto"
Liite 2:Tilastolomake "Työmiehenpuisto"
Liite 3:Kartta "Työmiehenpuisto"

Kh § 107
Liite 1:Selostus "Työmiehenpuisto"
Liite 2:Tilastolomake "Työmiehenpuisto"
Liite 3:Kartta "Työmiehenpuisto"

Kv § 53
Liite 1:Selostus "Työmiehenpuisto"
Liite 2:Tilastolomake "Työmiehenpuisto"
Liite 3:Kartta "Työmiehenpuisto"