AIESOPIMUS (luonnos 20.2.2017)

 

1.OSAPUOLET

 

Turun Kaupunki (”Turun kaupunki”)

y-tunnus: 0204819-8

Postiosoite: PL 355, 20101 TURKU.

 

Oy Schenker East Ab (”Schenker”)

Y-tunnus: 1032743

PL 29, 01531 Vantaa; sekä

 

Jäljempänä molemmat yhdessä (”Osapuolet”)

 

2.SOPIMUKSEN TAUSTA JA TARKOITUS

 

Schenker toimii aiesopimuksen allekirjoitushetkellä Turussa mm. osoitteessa Juhana Herttuan puistokatu 4, jossa sijaitseva vuokra-alue on Schenkerin hallinnassa vuonna 1978 solmitun ja vuonna 1996 uusitun sekä vuonna 2005 muutetun määräaikaisen maanvuokrasopimuksen nro 139 A (”Maanvuokrasopimus”) nojalla ja jonne Schenker on rakennuttanut liiketoiminnalleen tarpeellisia terminaali- ja toimitiloja (”Terminaalitilat”).

Maanvuokrasopimuksen vuokranantajana oleva Turun kaupunki on esittänyt Schenkerille vaihtoehtoja nykyisten Terminaalitilojen korvaamiseksi ja toimintojen siirtämiseksi uudelle Schenkerin toiminnalle paremmin soveltuvalle alueelle ns. Turun Logicityyn. Osapuolet ovat käynnistäneet vaihtoehtoja koskevat kartoitukset ja päässeet yksimielisyyteen tässä aiesopimuksessa määritellyistä periaatteista ja vaihtoehdosta Schenkerin nykyisten Terminaalitilojen korvaamiseksi uusilla terminaalitiloilla, niiden sijoituspaikasta sekä järjestelyistä, joihin Osapuolten on ryhdyttävä Turun Logicityyn siirtymisen ja uusien terminaalitilojen rakentamisen mahdollistamiseksi mm. tarvittavien maa-alueiden luovuttamiseksi DB Schenker –konserniin kuuluvalle yhtiölle (”Projekti”).

Osapuolet sitoutuvat tässä aiesopimuksessa määritellyn Projektin suunnitteluun ja eteenpäin viemiseen sekä sopivat niistä keskeisistä ehdoista, joita Projektin eteenpäin vieminen ja täytäntöönpano edellyttävät.

 

3.MAANVUOKRASOPIMUS NRO 139 A JA SILLÄ SIJAISEVAT RAKENNUKSET

 

Turun kaupunki hankkii Schenkeriltä Maanvuokrasopimuksen siihen liittyvine oikeuksineen ja velvollisuuksineen sekä Maanvuokrasopimuksen tarkoittamalla vuokra-alueella sijaitsevat Schenker –konsernin omistuksessa olevat rakennukset osana Projektia. Maanvuokra-alue rakennuksineen on osoitettu karttakuvalla M 51 / 14.2.2017.

Schenkerin liiketoimintojen turvaamiseksi Maanvuokrasopimuksen ja rakennusten omistuksen siirrosta Turun kaupungille uusien terminaalitilojen valmistumiseen Turun kaupunki vuokraa sille luovutettavat Terminaalitilat niitä palvelevine alueineen erikseen sovittavalla liikehuoneiston vuokrasopimuksella Schenkerille. Terminaalitiloja ja niitä palvelevia alueita koskeva vuokrasopimus solmitaan liikehuoneiston vuokrasopimuksena ja se on voimassa, kunnes uudet rakennettavat toimi- ja terminaalitilat otetaan Schenkerin liiketoiminnalliseen käyttöön Turun Logicityssä, kuitenkin vähintään 31.12.2020 saakka.

Vuokraoikeuden kauppahinta on 3.125.000 euroa.

Osapuolet neuvottelevat ja osaltaan hyväksyvät Maanvuokrasopimuksen ja vuokratontilla sijaitsevien rakennusten luovutuksen tarkemmat ehdot 31.12.2017 mennessä.

4.LIIKEHUONEISTON VUOKRASOPIMUS JUHANA HERTTUAN PUISTOKATU 4 TERMINAALITILOISTA

 

Turun kaupunki vuokraa Schenkerille Projektin täytäntöönpanossa Turun kaupungille luovutettavat nykyiset Terminaalitilat ja niitä palvelevat alueet osoitteesta Juhana Herttuan puistokatu 4-6, Turku. Vuokrakausi alkaa Maanvuokrasopimuksen luovutuksen täytäntöönpanosta ja se on voimassa uusien toimi- ja terminaalitilojen käyttöönottoon, kuitenkin vähintään31.12.2020 asti. Schenkerillä on edellä mainitun ajankohdan jälkeen oikeus päättää vuokrasuhde irtisanomisajan puitteissa uusien terminaalitilojen ollessa käyttöönotettavissa tai jatkaa vuokrasopimuksen voimassaoloa liiketoimintojensa siirtämisen edellyttämän ajan.

Terminaalitilojen vuokran määräksi on sovittu viisi (5) euroa/m2/kk. Vuokrattavien Terminaalitilojen pinta-ala on n. 14.424 m2. Sovittu vuokra sisältää pääomavuokran, maanvuokran, kiinteistöveron, kiinteistövakuutuksen ja hallinnointipalkkiot. Vuokraan lisätään kulloinkin voimassaolevan arvonlisäverolain mukainen arvonlisävero. Vuokra sidotaan täysimääräisesti elinkustannusindeksiin.

Vuokralaisella on kohteiden kunnossapito- ja ylläpitovastuu. Vuokra ei sisällä vuokralaisen kulutukseen, ylläpitoon, kunnossapitoon tai jätehuoltoon liittyviä kustannuksia. Vuokralainen tekee vuokrattaviin tiloihin omat energiasopimukset ja vastaa niiden kustannuksista.

Vuokrasopimukseen liitetään Osapuolten erikseen sopima vuokrauksen vastuunjakotaulukko.

5.TONTTI 853-89-8-2 JA MÄÄRÄALA 853-458-14-0-M602

 

Turun kaupunki omistaa tontin 853-89-8-2 (”Tontti”) ja hankkii omistukseensa tähän aiesopimukseen liitettyyn karttakuvaan M 45 / 14.2.2017 merkityn määräalan 853-458-14-0-M602 (”Määräala”), ja luovuttaa karttakuvaan M 45 / 14.2.2017 osoitetun kokonaisuuden erillisinä rekisteriyksikköinä Schenkerille uusien terminaali- ja toimitilojen rakentamiseksi. Turun kaupunki huolehtii siitä, että Tontin ja Määräalan muodostama alue on kaavamerkintöjen mukaan ja muutoin soveltuva Schenkerin uusien terminaali- ja toimitilojen rakentamispaikaksi.

Uusien terminaali- ja toimitilojen rakentamisen mahdollistamiseksi ja oikea-aikaisuuden turvaamiseksi Turun kaupunki valtuuttaa Schenkerin hakemaan rakennuslupaa rakennettaville uusille rakennuksille Tontin ja Määräalan kattamalle alueelle ja toimittaa tätä koskevat erilliset valtakirjat Schenkerille. Rakennusluvan myöntäminen Schenkerille Schenkerin suunnitelmien mukaisena on Projektin täytäntöönpanon olennainen edellytys. Edellytys kirjataan Projektin täytäntöönpanoa koskeviin sopimuksiin, mikäli lainvoimaista rakennuslupaa ei ole myönnetty 31.12.2017 mennessä.

Turun kaupungin omistuksessa oleva Tontti 853-89-8-2 on pinta-alaltaan n. 73.555 m2:n ja sijaitsee osoitteessa Aerotie 1 . Hankittavan Määräalan pinta-ala on n. 14.846 m2 ja se sijaitsee osoitteessa Lentorahdintie […]. Luovutettava Tontti ja Määräala ovat pinta-alaltaan yhteensä n. 88.401 m2, sijaitsevat ns. Logicity alueella Turussa ja ne soveltuvat terminaali- ja toimitilojen rakennuspaikaksi. Schenkerille luovutettava Tontti ja Määräala ovat kaavamerkintöjensä mukaan ja muutoin soveltuvat Schenkerin harjoittaman kuljetus- ja logistiikka liiketoimintaa palvelevien rakennusten rakentamisen ja käytön tarpeisiin.

Tontin ja Määräalan kauppahinta on 3.125.000 euroa.

Osapuolet neuvottelevat ja hyväksyvät Tontin ja Määräalan luovutuksen tarkemmat ehdot 31.12.2017 mennessä.

6.MAAPERÄTUTKIMUKSET

 

Tämän aiesopimuksen tarkoittamien luovutusten kohteena olevista kiinteistöistä ja määräaloista laaditaan luovutuksia varten erikseen sovittavat kuntotutkimukset ja pima-riskiarviot. Näiden kustannus jaetaan Osapuolien kesken tasan. Osapuolet pyytävät tarjoukset tutkimuksista ja arvioista alansa luotettavilta toimijoilta hyödyntäen mahdollisuuksien mukaan Turun kaupungin puitesopimuksia. Tutkimuksia ja arvioita koskevat tarpeet, toimenpiteet ja aikataulut Osapuolet sopivat erikseen kevään 2017 aikana.

Osapuolet edellyttävät ostettavilta tai vuokrattavilta alueilta pilaantumattomuutta sekä sitä, että luovutustilanteissa aiempi omistaja tai vuokranantaja vastaa mahdollisista puhdistamistoimista ja näiden kustannuksista. Yksityiskohtaisista ehdoista sovitaan luovutuskirjoissa.

7.AINEISTO JA TARPEISTO

 

Turun Kaupunki suorittaa Tontin 853-89-8-2 hyötypuun korjauksen sekä tontin kautta kulkevan sähkölinjan siirron ennen tämän aiesopimuksen tarkoittamien järjestelyiden täytäntöön panemista. Hyötypuun korjauksessa tulee huomioida tontilla luonnontilaan jätettävä kaista tien vieressä.

Maanvuokrasopimuksiin liittyvät mahdolliset panttikirjat luovutetaan luovutuksensaajalle Projektin täytäntöönpanon yhteydessä.

 

8.NOSTURINKATU 6

 

Osapuolet toteavat DB Schenker -konserniin kuuluvan kiinteistöyhtiön vuokranneen Turun kaupungilta osoitteessa Nosturinkatu 4-6, Turku sijaitsevan vuokra-alueen kahdella eri maanvuokrasopimuksella ja että vuokrattuja alueita koskevat maanvuokrasopimukset ovat voimassa ehtojensa mukaan 31.12.2020 asti. Aiesopimuksen tarkoittamaan järjestelyyn liittyen Osapuolet sopivat, että vuokramiehellä on oikeus siirtää toimintonsa pois alueelta, poistaa alueella sijaitsevat rakennuksensa ja suorittaa mahdolliset maaperän ennallistamistoimet Projektin tarkoituksena olevien uusien terminaali- ja toimitilojen ollessa käyttöönotettavissa, arviolta 1-6/2021.

9.PROJEKTIA JA SEN TÄYTÄNTÖÖNPANOA KOSKEVAT PÄÄTÖKSET

 

Osapuolet vastaavat kumpikin omalta osaltaan Projektin ja sen täytäntöönpanon edellyttämistä päätöksistä ja niihin liittyvistä prosesseistaan.

Projektin täytäntöönpanon edellyttämien sopimusten allekirjoittaminen ja niiden täytäntöönpano DB Schenker –konsernin osalta edellyttää DB Schenker –konsernin sisäisiä hyväksyntöjä ja DB Schenker -konserniyhtiöiden toimivaltaisten toimielinten hyväksyviä päätöksiä Projektista ja sen täytäntöönpanosta. DB Schenker -konsernin hyväksyntämenettelyitä koskevien sääntöjen johdosta Projektia ja sen täytäntöönpanoa koskevat sopimusluonnokset ja muut olennaiset asiakirjat on oltava osa hyväksyntämenettelyä.

Turun kaupungin osalta tämän aiesopimuksen hyväksymisestä päättää Kaupunginvaltuusto.

Osapuolten tavoitteena on saada Projekti ja sitä koskevat sopimukset neuvotelluksi ja valmistelluksi vuoden 2017 aikana siten, että Projektia ja sen täytäntöönpanoa koskevat DB Schenker -konsernin investointipäätökset voidaan tehdä Q4/2017 aikana.

Selvyyden vuoksi todetaan, että Osapuolen saamatta jäänyt hyväksyntä Projektin täytäntöönpanolle ei ole sopimusrikkomus.

10.TIEDOT

 

Osapuolella on oikeus saada toiselta Osapuolelta sellaiset asiakirjat ja tiedot, joita se perustellusti tarvitsee hankkeen eteenpäin viemisen kannalta omissa päätöksentekoelimissään.

11.PROJEKTIN ESTYMINEN TAI KESKEYTYMINEN

 

Jos Projekti estyy kumpikin Osapuoli kantaa omat kustannuksensa.

12.PROJEKTIN AIKATAULU

 

Osapuolten yhteisenä tavoitteena on, edistää Projektia siten, että Projektin täytäntöön panemiseksi tarvittavat sopimukset ja muut olennaiset asiakirjat ovat valtaosin valmiit ja käytettävissä Osapuolten sisäisissä menettelyissä hyvissä ajoin ennen vuoden 2017 päättymistä. Tavoiteaikataulu sopimuksille ja muille olennaisille Projektia koskeville asiakirjoille on syys-lokakuun vaihde 2017.

Osapuolten arvio on, että Turun kaupungin Projektia koskeva päätös on Turun kaupunginvaltuuston tehtävissä maaliskuussa 2017. Kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen Schenker voi käynnistää DB Schenker –konsernin sisäisen investointiprosessin.

Osapuolet tiedostavat, että Projektin eteneminen on Schenkerin Turun liiketoiminnan kannalta kriittinen tekijä.

13.JULKINEN TIEDOTTAMINEN

 

Osapuolet laativat tiedotussuunnitelman, jossa sovitaan miten ja milloin Projektista tai sen etenemisestä tiedotetaan.

14.AIESOPIMUKSEN VOIMASSAOLO

 

Tämä Aiesopimus tulee voimaan molempien Osapuolten allekirjoituksin ja on voimassa 31.12.2017.

15.AIESOPIMUKSEN MUUTTAMINEN JA SIIRTÄMINEN

 

Muutokset tähän aiesopimukseen tehdään kirjallisesti.

Aiesopimusta ei voi siirtää kolmannelle ilman toisen Osapuolen kirjallista suostumusta.

16.SOVELLETTAVA LAKI JA ERIMIELISYYDET

 

Tästä Aiesopimuksesta aiheutuvat erimielisyydet pyritään ensi sijassa ratkaisemaan Osapuolten välisillä neuvotteluilla. Mikäli neuvottelut eivät johda tulokseen erimielisyyden ratkaisee ensiasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 

Tätä Aiesopimusta on laadittu kaksi samasanaista kappaletta, yksi kummallekin Osapuolelle.

Turussa, XX. päivänä xxxxkuuta 20xx

 

TURUN KAUPUNKI       

 

____________________________      ____________________________

 

OY SCHENKER EAST AB

 

____________________________      ____________________________