Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus13904.04.20163
Kaupunginvaltuusto6011.04.20165

898-2013 (014)

Uuden jäsenen valitseminen Varsinais-Suomen Liiton maakuntavaltuustoon

Tiivistelmä: -

Kh § 139

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 21.3.2016:

Maakunnan liitto on alueensa lakisääteinen kuntayhtymä, jossa jokaisen kunnan on oltava jäsen.

Liittoa johtaa maakuntavaltuusto ja maakuntahallitus, jonka apuna toimii liiton toimisto maakuntajohtajan johdolla. Jäsenet maakuntavaltuustoon valitsee edustajainkokous kunnallisvaaleja edeltävän kalenterivuoden lopun väkiluvun perusteella. Kullekin jäsenelle valitaan henkilökohtainen varajäsen.

Kaupunginvaltuusto on 28.1.2013 § 25 päättänyt edustajien ja varaedustajien valitsemisesta Varsinais-Suomen liiton edustajainkokoukseen.  Edustajainkokous on 25.2.2013 valinnut maakuntavaltuuston varsinaiset jäsenet ja varajäsenet toimikaudeksi 2013 – 2016.

Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston perussopimuksen 9.5 § mukaan mikäli maakuntavaltuuston jäsen tai varajäsen menettää vaalikelpoisuutensa kesken toimikauden tai muusta syystä eroaa maakuntavaltuuston jäsenyydestä kesken toimikauden, päättää jäsenen edustama kunta eron myöntämisestä ja uuden jäsenen tai varajäsenen valitsemisesta jäljellä olevaksi toimikaudeksi. Jäsenen tai varajäsenen on edustettava samaa ryhmää kuin se, jonka tilalle hänet valitaan.

Maakuntavaltuuston jäsenten tulee olla jäsenkuntien valtuutettuja.

Kuntalain 82 §:n mukaan vaalikelpoinen kuntayhtymän toimielimiin on henkilö, joka on vaalikelpoinen kuntayhtymän jäsenkunnan luottamustoimeen. Vaalikelpoinen ei kuitenkaan ole valtion virkamies, joka hoitaa välittömästi kunnallishallintoa koskevia valvontatehtäviä eikä samaan kuntayhtymään pysyväisluonteisessa palvelussuhteessa oleva henkilö.

Maakuntavaltuuston jäsenistä Jukka Mikkola on 11.3.2016 pyytänyt eroa tehtävästään terveydellisistä syistä ja maakuntavaltuuston varajäsen Satu Alanen on pyytänyt eroa tehtävästään 1.4.2016 alkaen henkilökohtaisista syistä.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto myöntää Jukka Mikkolalle pyytämänsä eron Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston jäsenen tehtävästä ja Satu Alaselle varajäsenen tehtävästä ja päättää valita maakuntavaltuustoon Jukka Mikkolan tilalle uuden jäsenen ja Satu Alasen tilalle uuden varajäsenen päätöksentekopäivästä jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

PäätösKaupunginhallitus päätti esittää kaupunginvaltuustolle, että Jukka Mikkolalle myönnetään pyytämänsä ero Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston jäsenen tehtävästä ja että Jukka Mikkolan tilalle valitaan uusi jäsen päätöksentekopäivästä jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Päätös asiassa tehtiin Mannin ehdotuksesta yksimielisesti.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Kv § 60

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto myöntää Jukka Mikkolalle pyytämänsä eron Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston jäsenen tehtävästä ja valita Jukka Mikkolan tilalle uuden jäsenen päätöksentekopäivästä jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

PäätösKaupunginvaltuusto myönsi Jukka Mikkolalle pyytämänsä eron Varsinais-Suomen maakuntavaltuuston jäsenen tehtävästä ja valitsi Jukka Mikkolan tilalle Timo Nurmion uudeksi jäseneksi maakuntavaltuustoon päätöksentekopäivästä jäljellä olevaksi toimikaudeksi.

Asian käsittely kokouksessa

Päätös asiassa tehtiin Pietarin ehdotuksesta yksimielisesti.