Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus24509.06.20143
Kaupunginvaltuusto9916.06.201429

6610-2014 (027, 011)

Turun kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Tiivistelmä:

Valtuuston tulee kuntalain 13 §:n 3a kohdan perusteella päättää kunnan ja kuntakon-sernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista. Kaupunginvaltuustolle esitetään, että se hyväksyttäväksi sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet.

Kh § 245

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Valtuuston tulee kuntalain 13 §:n 3a kohdan perusteella päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista.

Lain perustelujen mukaan sisäinen valvonta on osa kunnan johtamisjärjestelmää sekä kunnan johdon ja hallinnon työväline, jonka avulla arvioidaan asetettujen tavoitteiden toteutumista, toimintaprosesseja ja riskejä. Valvonnan tarkoituksena on edistää organisaation tehokasta johtamista, riskienhallintaa ja toiminnan tuloksellisuuden arviointia.

Kuntalain perusteluissa todetaan, että valtuusto hyväksyy vuosittain talousarvion, joka kattaa kunnan koko toiminnan. Talousarviossa valtuusto asettaa kunnan ja kuntakonsernin toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet, joiden toteutumista tulee valvoa. Sisäinen valvonta ja riskienhallinta toimintana kytkeytyvät siten talousarvioprosessiin ja se kattaa kunnan koko tehtäväkentän.

Sisäinen valvonta ja riskienhallinta operatiivisena toimintana kuuluvat lain perustelujen mukaan kunnanhallitukselle, kunnanjohtajalle tai pormestarille sekä kunnan muulle johdolle. Sisäinen valvonta ja riskienhallinta ovat osa kuntalain 23 §:ssä kunnanhallitukselle säädettyä hallinnon ja taloudenhoidon vastuutehtävää sekä kuntalain 24 §:ssä kunnanjohtajalle säädettyä hallinnon, taloudenhoidon ja kunnan muun toiminnan johtotehtävää. Kun valtuusto hyväksyy sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet, se päätöksellään siten sitovasti ohjaa kunnanhallitusta sen hoitaessa mainittua tehtävää.

Lain perustelujen mukaan valtuuston päätökseen sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista tulisi sisällyttää määräykset ainakin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan tehtävistä ja vastuista kunnassa ja kuntakonsernissa. Päätöksessä tulisi todeta kunnanhallituksen velvollisuudesta ohjeistaa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestäminen ja toimeenpano, lauta- ja johtokuntien velvollisuudesta valvoa sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan toimeenpanoa sekä johtavien viranhaltijoiden velvollisuus toimeenpanna sisäinen valvonta ja riskienhallinta vastuualueillaan. Myös riskeistä raportoinnista ja raportointimenettelyistä olisi syytä ottaa määräykset kunnanvaltuuston vahvistamiin perusteisiin. Kaiken riskienhallinnan lähtökohtana on analyysi keskeisimmistä kuntaa ja kuntakonsernia uhkaavista riskeistä. Riskienhallinnassa tulisi keskittyä toiminnan ja talouden kannalta merkittäviin riskeihin.

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan työryhmässä on valmisteltu kuntalain perustelujen mukaisesti valtuuston päätöstä sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteista.

Liite 1Turun kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevat Turun kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 99

Liite 1Turun kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä liitteenä 1 olevat Turun kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHankinta- ja logistiikkakeskus
tiedHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tiedIT-palvelut
tiedKiinteistötoimiala
tiedKonsernihallinto
tiedMatkailun palvelukeskus
tiedRevisiotoimisto
tiedSivistystoimiala
tiedTalouspalvelukeskus
tiedTurun Seudun Kehittämiskeskus
tiedTurun Työterveystalo
tiedVapaa-aikatoimiala
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslaitos
tiedVelkaneuvonta
tiedVesiliikelaitos
tiedYmpäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 245
Liite 1:Turun kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet

Kv § 99
Liite 1:Turun kaupungin ja kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet