Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus18805.05.20147
Kaupunginvaltuusto6519.05.20147

5318-2009 (015, 230, 065)

Ilmasto- ja ympäristöohjelma -ohjelmakauden 2009 - 2013 raportointi

Tiivistelmä:

Turun kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelman toteuttamisen vaatimat päätökset on saatu tehtyä ja toimenpiteet pääosin toteutettua. Asetetut tavoitteet on saavutettu melko kattavasti. Turku on vähentänyt kasvihuonekaasupäästöjään kaupunginvaltuuston asettamien tavoitteiden mukaisesti vaikka samanaikaisesti päästövähennysten kanssa talous on pidemmällä aikavälillä kasvanut.

Kh § 188

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 30.4.2014:

Kaupunkikonsernin yhtiöt ovat yhteistyössä kaupungin kanssa tehneet merkittävää ilmastotyötä, seudullinen yhteistyö on ollut tästä näkökulmasta onnistunutta ja vauhtia on haettu myös muusta kansallisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä.

Suurimmat kasvihuonekaasujen päästövähennykset saavutettiin uusiutuvan energian osuuden lisäämisellä kaukolämmön ja sähkön tuotannossa, energiatehokkuuden lisäämisellä kaikessa toiminnassa sekä kestävän liikkumisen edistämisellä.

Kestävän kehityksen mukaiseen ja vähähiiliseen toimintaympäristöön siirtyminen on laaja muutosprosessi, jossa kaikilla ohjelman toimilla sekä kansalaisyhteiskunnan osallistumisella on suuri merkitys. Saavutettuihin tuloksiin ovat vaikuttaneet kaupunkikonsernin toimenpiteiden lisäksi myös yleinen energiatehokkuuden parantuminen sekä väliaikaisesti myös talouden laskusuhdanteen vaikutus energiankulutukseen.

Pidemmällä aikavälillä päästöt ovat kuitenkin alentuneet talouden samanaikaisesti kasvaessa. Kun päästövähennyksen lisäksi huomioidaan kaupungin alueen hiilinielut, on Turulla jo saavutetun kehityksen perusteella hyvä mahdollisuus tavoitella hiilineutraaliutta vuoteen 2040 mennessä.

Ilmasto- ja ympäristöohjelman (Kv 26.10.2009 § 239) toimeenpanossa on noudatettu kaupunginhallituksen 2.11.2009 hyväksymää toimeenpanosuunnitelmaa, joka määrittelee toimeenpanon vastuut ja resurssit.

Ohjelman toteuttamisesta on huolehtinut kaupunginjohtajan asettama ohjelman toimeenpanosta ja seurannasta vastaava työryhmä. Raportointi on valmisteltu työryhmässä ja seurantatiedot on vuosittain kerätty kustakin tavoitteesta ja toimenpiteestä vastaavilta työryhmän jäseniltä. Raportin seurantatiedot ovat koonneet työryhmän sihteerit Johanna Korpikoski ja Miika Meretoja. Yhteenvedon ovat laatineet työryhmän puheenjohtaja Risto Veivo ja Miika Meretoja.

Turun alueen kasvihuonekaasupäästöjen merkittävän alentumisen on mahdollista jatkua kaupungin omien sekä seudullisten maankäytön, asumisen, liikenteen ja energiantuotannon ratkaisujen toteutuessa hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti. Uusia toimintalinjauksia tehtäessä tulisi huomioida ainakin seuraavat kehittämiskohteet:

- Uudet tarkat päästövähennystavoitteet vuodesta 2020 eteenpäin,

- ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin vastaavan elinkeinoelämän kehittäminen kestävän taloudellisen pohjan vahvistamiseksi,

- uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen ja kehittäminen edelleen sekä muut tulevaisuuden energiajärjestelmän valmistelun linjaukset ja toimenpiteet sekä

- seudullisen liikkumis- ja erityisesti joukkoliikennejärjestelmän innovatiivinen kehittäminen.

- Kehittämiskumppanuuksien ja -verkostojen hyödyntäminen entistä kattavammin.

Oheismateriaali 1Ilmasto- ja ympäristöohjelman raportti – ohjelmakausi 2009 - 2013

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että ilmasto- ja ympäristöohjelman ohjelmaraportti 2009 - 2013 merkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 65

Oheismateriaali 1Ilmasto- ja ympäristöohjelman raportti – ohjelmakausi 2009 - 2013

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että ilmasto- ja ympäristöohjelman ohjelmaraportti 2009 - 2013 merkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tiedKeskusvaalilautakunta
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tiedKiinteistötoimiala
tiedKonsernihallinto
tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedRakennuslautakunta
tiedRevisiotoimisto
tiedSivistystoimiala
tiedSosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöjaosto
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedTarkastuslautakunta 2013-2016
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta
tiedVapaa-aikatoimiala
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tiedVesiliikelaitoksen johtokunta
tiedYmpäristötoimiala