Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20712.05.20144
Kaupunginvaltuusto6619.05.20148

11520-2009 (011)

Osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelma - ohjelmakauden 2009 - 2013 raportointi

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelman 26.10.2009 osana ryhmien välistä sopimusta. Ohjelmakautta 2009 - 2013 ovat leimanneet voimakkaat suhdannevaihtelut, etenkin ohjelman loppukaudella alavireinen yleinen talouskehitys ja finanssikriisi sekä äkillisen rakennemuutoksen tilanteet meriteollisuudessa ja ict -toimialalla. Ohjelman toteutuksessa on kyetty reagoimaan toimintaympäristön jatkuviin muutoshaasteisiin. Ohjelmaan tehdyt painopistevalinnat ovat olleet oikeaan osuneita, ja ohjelman toteuttaminen elinkeinotoiminnan ja yrittäjyyden vahvistamisessa on edennyt tavoitteiden mukaisesti.

Kh § 207

Johtaja Pekka Sundman, 8.5..2014:

Kokonaisarvio ohjelman toteutumisesta

Ohjelmakautta 2009-2013 ovat leimanneet jyrkät, toistuvat ja nopeasti edenneet suhdannevaihtelut. Vuonna 2010 taantuma muuttui nousuksi ja vaati reagointiherkkyyttä tehdä tarvittavia muutoksia ohjelman toimeenpanoon nopealla aikataululla. Rakennemuutoksesta johtuen ohjelmaa täydennettiin erillisellä rakennemuutosohjelmalla. Jatkossa tulisikin arvioida, miten ohjelmatasolla voidaan varmistaa toiminnan proaktiivisuus, edelläkävijyys, toimintaympäristössä joka toisaalta edellyttää nopeaa reagointikykyä jatkuvasti muuttuvissa olosuhteissa.

Elinkeinotoiminnan ja yrittäjyyden vahvistamisen näkökulmasta ohjelman toteutuminen on edennyt tavoitteiden mukaisesti. On kyetty reagoimaan voimakkaasti uusiin haasteisiin liittyen esim. meri- ja metalliteollisuuden sekä ICT -toimialan rakennemuutokseen. Haastavista suhdannekäänteistä ja etenkin ohjelman loppukaudella alavireisestä yleisestä talouskehityksestä huolimatta on pystytty tuottamaan myös uusia avauksia ja lähtöjä tulevaisuuteen. Erityisen myönteistä ohjelmakaudella on ollut kehittämistyön verkostojen jatkuva monipuolistuminen ja vahvistuminen yrityselämän ja korkeakoulujen suuntaan. Verkostomainen toiminta ja sen edellyttämät kyvykkyydet yhteistyöhön ovat tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpi voimavara kaupungin kehittämisessä läpileikkaavasti, ei pelkästään elinkeino- ja innovaatiopolitiikan toimialueella. Uusien yritysten synty alueella kuvaa hyvin Turun vahvuutta yritystoiminnan ja yritteliäisyyden kasvualustana.

Ohjelman strategiset peruselementit, neljä kulmakiveä joissa Turun on onnistuttava ja viisi toiminnallista painopistealuetta, ovat sinänsä kestäneet aikaa. Ohjelmassa tehdyt valinnat ovat osoittautuneet oikeansuuntaisiksi, ja muodostavat myös jatkossa tuloksekkaan elinkeino- ja innovaatiotoiminnan perustan.

Euroopan, Suomen ja Turun kilpailukyky nojaa jatkossa entistäkin vahvemmin huippuosaamiseen ja kansainvälisessä kilpailussa yhä monimutkaisempiin ja hienojakoisempiin arvoketjuihin. Myös työllistävyyden näkökulmasta perinteisen teollisuustuotannon rinnalle ja ohi tulevat nousemaan palveluliiketoiminnan ja internet -talouden uudet muodot ja ansaintalogiikat. Tämä muodostaa kasvavan uudistumisen haasteen yrityksille ja myös elinkeino- ja innovaatiopolitiikan kehittämistyölle sekä kansallisesti että alueellisesti. Osaavan ja hyvin koulutetun työvoiman sekä tutkimus-, tuotekehitys- ja innovaatiotoiminnan roolia menestymisen avaimena ei voi liikaa korostaa. Turun osalta keskeinen painopiste jatkossakin on yliopisto- ja korkeakouluyhteistyön systemaattinen vahvistaminen ja laajentaminen, toisaalta keskittyen ja panostaen valittuihin kärkiin, joista uuden elinkeinotoiminnan ja yrittäjyyden kasvu syntyy hyvinvoinnin perustaksi.

Kaupungin elinkeinopolitiikan johtaminen ja ohjaus muutettiin ohjelmakauden lopulla 2013 kaupungin uuden toimintamallin mukaisesti. Myös konserniohjaus uudistettiin ja on vastuutettu uudelleen. Konsernihallinnon kaupunkikehitysryhmä vastaa kaupunkikonsernin elinkeino-, osaamis- ja innovaatiotoiminnan ohjauksesta, strategisen maankäytön ohjauksesta, vetovoimatoiminnoista sekä kaupungin viestinnästä ja markkinoinnista. Turun Seudun Kehittämiskeskus muodostettiin palvelukeskukseksi, jonka ohella Turku Science Park Oy ja Koneteknologiakeskus Turku Oy ovat konsernin keskeisiä elinkeinopolitiikan toimijoita. Turun Ammattikorkeakoulun yhtiöittäminen toteutettiin ohjelmakauden lopulla. Uuden toimintamallin osana on käynnistetty yrityspalvelujen ja elinkeinokehityksen tuotantotapojen ja johtamisjärjestelmän kehitystyö.

Oheismateriaali 1Osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelman raportti - ohjelmakausi 2009 - 2013

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelman ohjelmaraportti 2009 - 2013 merkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 66

Oheismateriaali 1Osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelman raportti - ohjelmakausi 2009 - 2013

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että osaamis-, yrittäjyys- ja elinkeino-ohjelman ohjelmaraportti 2009 - 2013 merkitään tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tiedKeskusvaalilautakunta
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tiedKiinteistötoimiala
tiedKonsernihallinto
tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedRakennuslautakunta
tiedRevisiotoimisto
tiedSivistystoimiala
tiedSosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöjaosto
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedTarkastuslautakunta 2013-2016
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta
tiedVapaa-aikatoimiala
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tiedVesiliikelaitoksen johtokunta
tiedYmpäristötoimiala