Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus17922.04.20146
Kaupunginvaltuusto5328.04.201411

5012-2013 (011, 642)

Tilaohjelma - ohjelmakauden 2011-2013 raportointi

Tiivistelmä:

Turku-sopimusta toteuttavien toimeenpano-ohjelmien toteutus raportoidaan koko ohjelmakauden osalta sen päättyessä. Turun kaupungin ensimmäinen Tilaohjelma hyväksyttiin keväällä 2011, joten ohjelman toteuttaminen ja toimeenpano on muo-vautunut ohjelman olemassaolon aikana. Toteuttamisen aikana tehdyt havainnot se-kä muutosehdotukset tulee ottaa osaksi tulevaa ohjelmatyöskentelyä.

Kh § 179

Vs. Tilajohtaja Tuomas Koskiniemi:

Kaupunginvaltuuston 7.3.2011 § 60 hyväksymä Tilaohjelma on Turun kaupungin ensimmäinen Tilaohjelma ja se on laadittu vuosille 2011–2013. Tilaohjelman raportoinnista vastaa vs. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi.

Tilaohjelma poikkeaa muiden ohjelmien aikaperiodista sekä hyväksymisajankohdasta. Tilaohjelmassa käsiteltyjä asioita on aiemmin huomioitu lähinnä Talousohjelmassa ja sen vuosiseurannassa sekä liikelaitosten omissa strategioissa. Esimerkiksi seurattavista tunnusluvuista suurin osa on Tilaliikelaitoksen (nykyisin Kiinteistötoimialan) tilinpäätöksessä seurattavia lukuja.

Tilaohjelma ja siinä määritellyt tavoitteiden seurannan menetelmät ovat säilyneet muuttumattomana laatimisestaan lähtien.

Tilaohjelmaa ja siinä määriteltyjä tavoitteita toteutettiin esimerkiksi toimialojen tilahankkeiden tarveselvityksissä sekä hankesuunnittelussa. Tilaohjelman täytäntöönpano jalkautui myös tilainvestointiohjelman laadinnassa, jossa huomioitiin Tilaohjelman asettamat tavoitteet mm. tilankäytön tehokkuudelle sekä kaupungin strategiset valinnat.

Toimintaympäristön merkittävin muutos ohjelmakauden aikana tapahtui Turun kaupungin toimintamallin muuttuessa. Tilaohjelman toteuttamiseen tämän vaikutukset heijastuivat toimintaprosessien uudelleen määrittelynä tilahankkeiden yhteydessä.

Useiden määriteltyjen tavoitteiden saavuttamiseksi vaadittujen toimenpiteiden toteuttaminen ajoittui ohjelmakauden loppupuolelle. Merkittävimmät toteutumat suhteissa tavoitteisiin ohjelmakaudella olivat:

- Tilankäytön tehostumisen seurantaa ohjelmakaudelta vaikeuttavat kaupungin organisaatiorakenteen muutos sekä tuotantoyhtiöiden muodostaminen.

- Toimialayhteistyön kautta hahmottunut tarve panostaa tilatarpeiden määrittelyyn. Keväällä 2014 päivitettävässä tarveselvitys- ja hankesuunnitteluohjeessa panostusta hankkeen laajuuden määrittelevään tarveselvitykseen lisätään merkittävästi.

- Toimitilaverkkoselvitysten laadinta. Päivähoidon palveluverkko hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 10.2.2014. Hallinnon tiloja käsittelevä toimistoverkkoselvitys, ammatti-instituutin sekä Vapaa-aika- ja Hyvinvointitoimialojen toimitilaverkkoselvitykset ovat laadinnassa.

- Selvityksen sisäisten vuokrien määräytymisperiaatteista sekä välillisestä omistamista viedään päätöksentekoon kevään 2014 aikana.

Tilaohjelma vuosille 2011–2013 oli ensimmäinen laatuaan Turun kaupungissa ja se määritti tärkeitä tavoitteita Turun kaupungin tilaomaisuuden ja siihen liittyvän ajatusmaailman kehittymiselle. Tilaohjelman täytäntöönpanon kattavuus poikkihallinnollisesti onnistui hyvin Strateginen tilojen ohjaus -vastuualueen organisoinnista johtuen. Uuteen strategia- ja ohjelmakauteen valmistauduttaessa on keskityttävä enenevässä määrin Tilaohjelman tavoitteiden mittaamiseen kehittämiseen.

Oheismateriaali 1Tilaohjelman raportti – ohjelmakausi 2011 - 2013

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä tilaohjelman ohjelmaraportoinnin 2011-2013 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 53

Oheismateriaali 1Tilaohjelman raportti – ohjelmakausi 2011 - 2013

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää merkitä tilaohjelman ohjelmaraportoinnin 2011-2013 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedHyvinvointitoimiala
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, ruotsinkielinen jaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen lukio- ja ammattiopetusjaosto
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta, suomenkielinen varhaiskasvatus- ja perusopetusjaosto
tiedKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta
tiedKeskusvaalilautakunta
tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tiedKiinteistötoimiala
tiedKonsernihallinto
tiedKulttuurilautakunta
tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedRakennuslautakunta
tiedRevisiotoimisto
tiedSivistystoimiala
tiedSosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöjaosto
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
tiedTarkastuslautakunta 2013-2016
tiedTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta
tiedTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta
tiedVapaa-aikatoimiala
tiedVarsinais-Suomen aluepelastuslautakunta
tiedVesiliikelaitoksen johtokunta
tiedYmpäristötoimiala