Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Keskusvaalilautakunta2031.03.20146
Kaupunginhallitus15614.04.201412
Kaupunginvaltuusto4628.04.20144

2592-2014 (013)

Äänestysaluejaotuksen muuttaminen ja muutoksen ilmoittaminen maistraatille

Tiivistelmä:

Vaalilaissa on säädetty kunnan äänestysaluejaotuksesta. Väestörekisterikeskuksen kirjeessä on tarkemmin selostettu, miten kunnan on toimittava, mikäli se haluaa muuttaa äänestysaluejaotustaan siten, että se olisi voimassa seuraavissa eduskuntavaaleissa eli vuonna 2015. Vuoden 2014 europarlamenttivaaleihin muutokset eivät vaikuttaisi. On laadittu ehdotus, jonka mukaan yhdistettäisiin alueet 07 ja 019 sekä alueet 054 ja 055. Ehdotus tarkoittaisi säästöä keskusvaalilautakunnan kuluissa ja olisi samalla osa uudistamisohjelman toteuttamista. Asia kuuluu kaupunginvaltuuston toimivaltaan.

Kevaalk § 20

Keskusvaalilautakunnan sivutoiminen sihteeri Jukka Vanto ja keskusvaalilautakunnan sihteeri, hallintolakimies Marjo-Riitta Pihlajamäki 25.3.2014:

Kaupunginhallitus päätti 24.2.2014 § 85 muun ohella vahvistaa lauta- ja johtokuntien sopeuttamistarpeen päätöksensä liitteen 1 mukaisesti ja että lautakuntien, keskusvaalilautakunta mukaan lukien, tulee käynnistää viipymättä vahvistettavan sopeuttamistarpeen edellyttämien toimenpiteiden suunnittelu.

Keskusvaalilautakunnan tulee toimittaa ne tehtävät, mitkä sille vaalilain mukaan kuuluvat. Kaupungille eri vaaleista aiheutuviin menoihin vaikuttaa muun ohella kaupungin äänestysaluejaotus, johon kaupunki voi vaikuttaa.

Vaalilain 67 §:n 1 momentin mukaan vaalipäivän äänestys toimitetaan yhtäaikaisesti jokaisessa kunnassa äänestysalueittain. Äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestysalueessa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen. Pykälän 2 momentin mukaan äänestyksen järjestämisestä kullakin äänestysalueella huolehtii vaalilautakunta.

Vaalilain 15 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan kaupunginhallituksen on asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Vaalipäivän äänestysalueiden äänestyspaikoille tarvitaan myös vaalien toteuttamiseen liittyvää kalustoa ja muuta tarpeistoa, kuljetuksia, mahdollisia siivouspalveluita ynnä muuta.

Vaalilain 8 §:n 1 momentin mukaan äänestysalueena on kunta, jollei sitä ole tarpeen jakaa useampaan äänestysalueeseen. Äänestysalueista päättää valtuusto.

Valtuuston päättämä äänestysaluejako on voimassa toistaiseksi kaikissa kunnallisissa ja valtiollisissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä siihen saakka, kunnes sitä vaalilain mukaisesti uudestaan muutetaan. Turun kaupungissa on tällä hetkellä 55 äänestysaluetta (liite 1). Laissa ei ole säännöksiä äänestysalueen sopivasta koosta tai äänioikeutettujen määrästä. Valtuusto päättää äänestysalueiden tarpeellisesta määrästä.

Vaalilain 8 §:n 2 momentin mukaan päätös äänestysalueista tulee voimaan 15 päivänä lokakuuta, jos päätös tehdään ja päätöksestä ilmoitetaan maistraatille sen määräämällä tavalla viimeistään saman vuoden huhtikuussa. Myöhemmin tehty tai maistraatille ilmoitettu päätös tulee voimaan 15 päivänä lokakuuta seuraavana vuonna.

Käytännössä (liite 2) valtuuston päätöksellä muutettava äänestysaluejako olisi siis voimassa 15.10.2014 alkaen toimitettavissa vaaleissa ja kansanäänestyksissä, jos valtuuston päätöksestä olisi ilmoitettu 30.4.2014 mennessä maistraatille. Tätä ehdotonta määräaikaa ja menettelyä olisi noudatettava, jos mahdollisesti muutettavan äänestysaluejaon haluttaisiin olevan voimassa vuonna 2015 toimitettavissa eduskuntavaaleissa. Esimerkiksi vuoden 2014 europarlamenttivaalien osalta ei äänestysaluejakomuutoksia voi enää tehdä.

Turun Paattisilla on kaksi äänestysaluetta (numerot 054 ja 055), joista toisessa (numero 055) on alle 700 äänioikeutettua. Viimeksi mainitussa äänestysalueessa on kyse Turun kaupungin ainoasta äänestysalueesta, jossa äänioikeutettujen määrä on alle tuhat. Mikäli edellä mainitut kaksi Paattisilla sijaitsevaa äänestysaluetta yhdistettäisiin toisiinsa, niissä olisi yhdistämisen jälkeenkin vain noin 1700 äänioikeutettua. Paattisten äänestyspaikkana voisi jatkossa toimia Paattisten koulu, joka on tiloiltaan uusi ja toimiva. Äänestysalueiden äänestyspaikoista päättää kuitenkin erikseen kaupunginhallitus.

Ruissalon alue eli  äänestysalue numero 7 ja Iso-Heikkilän äänestysalue numero 19 ovat vierekkäiset ja molempien alueiden äänestyspaikkana toimii Juhana Herttuan koulu. Tässä vaiheessa alueilla olisi yhteensä noin 4300 äänioikeutettua, joka vastaa suuruudeltaan eräitä muita nykyisiä äänestyspaikkoja. Tulevaisuudessa alueelle voi muodostua tiheääkin asutusta, jolloin on syytä tarkastella aluetta laajemmin esimerkiksi yhdessä Pansion  alueen kanssa ja tehdä tarvittavat ratkaisut.

Edellä mainittujen äänestysalueiden yhdistämisellä  ei olisi vaikutusta äänestäjien äänestämispaikkaan, koska toisessa tapauksessa paikka pysyy samana ja Paattisilla äänestyspaikat ovat hyvin lähekkäin. Yhdistämisillä saavutettaisiin kuitenkin vuositasolla arviolta minimissään noin 5.000 euron säästöt palkkioissa, materiaali- ja kuljetuskustannuksissa sekä työvoimassa.

Liite 1Turun kaupungin asukkaat äänestysalueittain

Liite 2Väestörekisterikeskuksen kirje 27.2.2014 kunnanhallituksille

Liite 3Äänestysaluejakoehdotus 2014

EhdotusKeskusvaalilautakunta päättää esittää kaupunginvaltuuston päättämän äänestysaluejaon muuttamista siten, että äänestysalueet 054 ja 055 sekä äänestysalueet 07 ja 019 yhdistetään toisiinsa liitteen 3 mukaisesti.

Keskusvaalilautakunta päättää, että lautakunnan sihteerit saavat tehdä liitteeseen mahdollisesti tarvittavat tekniset muutokset.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli keskusvaalilautakunnan sivutoiminen sihteeri Jukka Vanto.

Kh § 156

Liite 1Äänestysaluejakoehdotus 2014

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus esittää kaupunginvaltuustolle, että äänestysaluejakoa muutetaan siten, että äänestysalueet 054 ja 055 sekä äänestysalueet 07 ja 019 yhdistetään toisiinsa liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kv § 46

Liite 1Äänestysaluejakoehdotus 2014

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että äänestysaluejakoa muutetaan siten, että äänestysalueet 054 ja 055 sekä äänestysalueet 07 ja 019 yhdistetään toisiinsa liitteen 1 mukaisesti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun seudun maistraatti, Turun yksikkö
tpvKeskusvaalilautakunta


Liitteet:

Kevaalk § 20
Liite 1:Turun kaupungin asukkaat äänestysalueittain
Liite 2:Väestörekisterikeskuksen kirje 27.2.2014 kunnanhallituksille
Liite 3:Äänestysaluejakoehdotus 2014

Kh § 156
Liite 1:Äänestysaluejakoehdotus 2014

Kv § 46
Liite 1:Äänestysaluejakoehdotus 2014