Liite 1 § 72

 

Ympäristötoimenjohtaja Mikko Jokinen, projektipäällikkö Pekka Salminen, controller Johanna Korpikoski ja apulaiskaupunginjohtajan avustaja Risto Veivo 30.3.2010:

 

Turun kaupungin Kestävän kehityksen raportti 2008 valmistui loppuvuodesta 2009. Raportti analysoi ja arvioi yhdyskunnan tilaa ja muutoksia sekä kaupungin toimintaa kestävän kehityksen näkökulmasta. Raportointimallia on kehitetty kansallisesti yhteistyössä kuuden suurimman kaupungin kanssa sekä yhteistyössä Itämeren alueen ja eurooppalaisten kaupunkiverkostojen piirissä vertailtavuuden mahdollistamiseksi ja hyvien raportointikäytäntöjen soveltamiseksi. Vuoden 2008 raportti on sarjassaan seitsemäs.

 

Raportointi tuo esiin kestävyyden kannalta haastavia kohteita, joihin kestän kehityksen poliittisessa ohjauksessa ja käytännön toiminnassa olisi jatkossa keskityttävä. Samanaikaisesti vuoden 2008 raportti tuo esiin onnistumisia, joista kaupunki voi ansaitusti olla ylpeä. Tällaisia onnistumisista ovat esimerkiksi kasvihuonekaasupäästöjen alentaminen 13 prosentilla asukaskohtaisesti laskettuna (3,8 prosentin kokonaisvähenemä 1990 tasosta) sekä Itämeren tilan parantamiseksi toteutetut tulokselliset toimet.

 

Turku on tuloksellisesti ja pitkäjänteisesti edistänyt kestävää kehitystä, ja on tullut tästä eri yhteyksissä myös kansainvälisesti noteeratuksi (esim. ICLEI:n kunniamaininta 2006). Kaupunki allekirjoitti Euroopan kestävien kaupunkien julistuksen, ns. Aalborgin julistuksen, vuonna 1996, liittyi kuntien ilmasto-kampanjaan vuonna 1998 ja laati ensimmäisen kestävän kehityksen ohjelmansa vuonna 2001. Turun kaupunginhallitus hyväksyi vuonna 2004 laaditut alkuperäistä julistusta tarkemmat ja velvoittavammat Aalborgin sitoumukset 29.3.2005. Turun kaupunginvaltuustossa kaudella 2009-2012 edustettuina olevat ryhmittymät ovat allekirjoittaneet ns. ryhmien välisen sopimuksen, jolla ne haluavat turvata Turun seudun vetovoiman ja kasvun kestävän kehityksen mukaisesti. Ryhmien välinen sopimus on toiminut lähkohtana valtuustokauden aikana laadittaville kaupungin toimintaa ohjaaville strategisille ohjelmille.

 

Kestävän kehityksen raportin kokoamisesta ja kirjoittamisesta on vastannut kaupungin hallintokunnista koottu työryhmä. Koordinoinnista ja valvonnasta on vastannut ympäristönsuojelutoimisto sekä keskushallinnossa talouden vastuualue. Aalborgin sitoumusten mukaista vakiintunutta käytäntöä noudattaen raportti esitetään tiedoksi kaupungin luottamushenkilöjohdolle.

 

Liite 2                                 Turun kaupungin kestävän kehityksen raportti 2008

 

Kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto merkitsee Turun kaupungin kestävän kehityksen raportin 2008 tiedoksi. Lisäksi kaupunginhallitus ilmoittaa päättäneensä lähettää raportin tiedoksi myös lauta- ja johtokunnille sekä virastoille ja laitoksille.

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee Turun kaupungin kestävän kehityksen raportin 2008 tiedoksi.