Liite 1 § 103

 

Kaupunginjohtaja Mikko Pukkinen:

 

”Kaupunginvaltuusto päätti 16.2.2009 § 55, että valtuustoryhmien välinen sopimus valtuustokaudelle 2009-2012 hyväksytään ja että sopimus lähetetään kaupunginhallitukselle toimeenpantavaksi.

 

Em. sopimuksessa todetaan mm. että ”ryhmien välinen sopimus toimii lähtökohtana valtuustokauden aikana laadittaville kaupungin toimintaa ohjaaville muille strategioille ja ohjelmille ja että kaupunginhallitus valmistelee valtuuston hyväksyttäväksi esityksen valtuustokaudella laadittavista ja noudatettavista strategioista ja ohjelmista. Turku- strategia laaditaan ja päätetään kevään 2009 aikana.”

 

Kaupunginvaltuusto päätti 9.3.2009 § 78 hyväksyä sille esitetyn valtuustokauden 2009-2012 ohjelmarakenteen sekä päätti lisäksi, että asia lähetetään ohjelmien valmistelun osalta kaupunginhallitukselle toimeenpantavaksi ja että kaupunginhallitus oikeutetaan tekemään tarvittavia tarkennuksia ohjelmarakenteeseen sekä teemojen ja ohjelmien nimikkeisiin. Lisäksi valtuusto edellytti, että sille järjestetään seminaari asian valmistelun yhteydessä.

 

Strategia- ja ohjelmarakenteen valmistelussa on lähtökohtana ollut malli, joka olisi yksinkertainen, selkeä, konkreettinen ja mitattava. Ohjelmien asiakirjojen päällekkäisyyksistä ja ristiriitaisuuksista on pyritty pääsemään eroon sekä samalla selkeytetty eri toimijoiden välisiä rooleja ja vastuita voimassa olevien johtamisjärjestelmäpäätösten mukaisesti siten, että strateginen johtaminen kytkeytyy aiempaa paremmin operatiiviseen toiminnanohjaukseen.

 

Uusi Turku- strategia/Turku- sopimus jakautuu esitetyssä mallissa kolmeen strategiseen teemaan:

-Vetovoimaisuus ja kilpailukyky

-Asukkaiden hyvinvointi, ja

-Resurssien tasapainoinen ohjaus.

 

Kaikkien em. teemojen alle sisältyy ohjelmia, jotka laaditaan yhtenäisen rakenteen mukaisesti sisältäen keskeiset tavoitteet, toimenpiteet ja mittarit sektoreittain. Ohjelmien seuranta tapahtuu vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä, jolloin myös voidaan tarkentaa niiden sisältöä.

 

Strategisten ohjelmien valmistelu etenee suunnitellun aikataulun mukaan seuraavasti:

-kaupunginvaltuustolle järjestetään 20.4.2009 pidettävän kokouksen yhteydessä strategisten ohjelmien valmistelua käsittelevä seminaari, jossa valtuusto käy asiaa koskevan esittelyn pohjalta ohjelmien laadintaan liittyvän lähetekeskustelun,

-kaupunginhallitus vahvistaa 27.4.2009 Turku- strategiaan/Turku- sopimukseen kuuluvan strategisen ohjelmarakenteen ja ohjelmien valmisteluaikataulun,

-kaupunginhallitus käy toukokuussa 2009 kaikista ohjelmista lähetekeskustelun, jonka jälkeen se lähettää ohjelmat valtuustoryhmille sekä lauta- ja johtokunnille lausuntoa varten,

-kaupunginvaltuusto päättää talousohjelmasta 1.6.2009, ja

-kaupunginvaltuusto päättää muista Turku- strategiaan/Turku-sopimukseen kuuluvista strategisista ohjelmista 28.9.2009.”

 

Oheismateriaali 1              Turun kaupungin strategiset asiakirjat 2009 - 2012

 

Oheismateriaali 2              Valtuustoryhmien välinen sopimus valtuustokaudelle 2009-2012

 

Kaupunginhallituksen ehdotus

 

Kaupunginvaltuusto merkitsee saadun selvityksen tiedokseen sekä käy

asiaa koskevan lähetekeskustelun.