Turun kaupunki § Kokouspvm Asia 1
Kaupunginvaltuusto 93 30.03.2009 3

13851-2003 (613)

VI kaupunginosan Kauppatori -nimisen yleisen alueen sekä Eerikinkadun, Aurakadun, Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun osien asemakaavanmuutosehdotus ("Kauppatori") (51/2003) (Yj)

Tiivistelmä:

Asemakaavatoimisto on laatinut VI kaupunginosan Kauppatori -nimiselle yleiselle alueelle sekä Eerikinkadun, Aurakadun, Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun osille asemakaavanmuutosehdotuksen, jonka tavoitteena on lisätä kaupungin keskustan elinvoimaisuutta, edesauttaa Kauppatorin yleissuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden toteuttamista, laajentaa keskustan kävelyalueita ja mahdollistaa maanalaisen pysäköintitilan rakentaminen torin alle sekä liiketilojen rakentaminen katujen alle.

Kv § 93

Asia on 9.3.2009 § 73 pantu pöydälle.

 

Liite1                                  Asian esittely ja päätösehdotus

 

Liite 2                                 Selostus

 

Liite 3                                 Tilastolomake

 

Liite 4                                 Äänestyslista

 

Valt. Mikko Laaksonen valt. Mika Helvan kannattamana ehdotti, että asia palautetaan.

 

Keskustelun keskeydyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat asian käsittelyn jatkamista, äänestävät ”jaa”, jos ”ei” voittaa on valt. Mikko Laaksosen palautusehdotus tullut hyväksytyksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

 

Suoritetussa koneäänestyksessä 40 valtuutettua kannatti asian käsittelyn jatkamista ja 27 kannatti valt. Mikko Laaksosen palautusehdotusta, joten asian käsittely jatkui.

 

Valt. Mirka Muukkonen valt. Olavi Mäenpään kannattamana esitti päätösehdotuksen hylkäämistä.

 

Keskustelun päätyttyä puheenjohtaja teki seuraavan äänestysesityksen: Ne valtuutetut, jotka kannattavat kaupunginhallituksen ehdotusta, äänestävät ”jaa”, jos ”ei” voittaa, on valt. Mirka Muukkosen hylkäysehdotus tullut kaupunginvaltuuston päätökseksi. Äänestysesitys hyväksyttiin.

 

Suoritetussa koneäänestyksessä 38 valtuutettua kannatti kaupunginhallituksen ehdotusta ja 29 valtuutettua kannatti valt. Mirka Muukkosen ehdotusta, joten kaupunginhallituksen ehdotus voitti.

 

Päätös         Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä asemakaavatoimiston laatiman 28.6.2007 päivätyn, 24.10.2007 lausuntojen, 27.11.2007 ympäristö- ja kaavoituslautakunnan päätöksen § 815, 25.4.2008 kaupunginhallituksen päätöksen ja 15.10.2008 muistutusten perusteella muutetun VI kaupunginosan Kauppatori –nimisen yleisen alueen sekä Eerikinkadun, Aurakadun, Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun osien asemakaavanmuutosehdotuksen.

 

Valt. Mikko Laaksonen jätti päätökseen näin kuuluvan eriävän mielipiteen:

 

”Esitämme eriävän mielipiteen kaupunginvaltuuston päätöksestä seuraavin perustein:

 

Eriävä mielipide koskee asemakaavaehdotuksen sisältämää maanalaista pysäköintilaitosta ja kadunalaisia liiketiloja.

 

Asemakaavaehdotuksen valmistelussa on seuraavat maanalaista pysäköintilaitosta, sen sisäänajoramppeja ja kadunalaisia liiketiloja koskevat kysymykset selvitetty puutteellisesti tai jätetty selvittämättä:

-maanalaisten tilojen taloudellinen ja tekninen toteuttamiskelpoisuus ja rakentamiskustannukset,

-kaupungille maanalaisten tilojen rakentamisesta aiheutuvat suorat ja välilliset kustannukset,

-vaihtoehtoiset pysäköinnin kehittämisratkaisut on jätetty selvittämättä,

-kadunalaisten liiketilojen ja Eerikinkadun suunnan ajorampin rakentamisaika on jätetty selvittämättä ja maanalaisen pysäköintilaitoksen rakentamisaika on selvitysten mukaan vähintään 4,5 vuotta. Pitkänä rakentamisaikana keskustan kaupalle yleensä, torikaupalle erityisesti ja joukkoliikenteelle aiheutuvat taloudelliset haitat sekä joukkoliikenteelle, kävelylle ja pyöräilylle aiheutuvat häiriöt on selvitetty riittämättömästi, erityisesti jättäen selvittämättä kaupungille aiheutuvat kustannukset ja mahdolliset vahingonkorvausvelvoitteet,

-pysäköintilaitoksen vaikutus ilmastonmuutokseen on jätetty selvittämättä,

-maanalaisen rakentamisen muut ympäristövaikutukset, erityisesti vaikutus pohjavesiolosuhteisiin, on selvitetty puutteellisesti,

-ihmisten elinolosuhteisiin aiheutuvat vaikutukset on selvitetty puutteellisesti,

-pysäköintilaitoksen poistumisteitä ja paloturvallisuutta ei ole selvitetty riittävästi.

 

Asemakaavaehdotuksen selostuksesta ei käy ilmi, että osa näistä asemakaavan sisältövaatimuksiin kuuluvaksi katsottavista selvityksistä on tarkoitus tehdä vasta rakennuslupavaiheessa. Rakennuslupa ei kuitenkaan kuulu kaupungin ylimpien päättävien elinten, kaupunginhallituksen ja –valtuuston päätösvaltaan.

 

Näiden seikkojen vuoksi pidämme mahdollisena, että asemakaavamuutosehdotus on maanalaisen pysäköintilaitoksen, sisäänajoramppien ja maanalaisten liiketilojen osalta maankäyttö- ja rakennuslain vastainen, emmekä voi sitä hyväksyä”.

 

Valt. Mikko Laaksosen eriävään mielipiteeseen yhtyivät seuraavat valtuutetut: Anita Birstolin, Pauliina de Anna, Raija Eeva, Roda Hassan, Pasi Heikkilä, Mika Helva, Mette Hyytiäinen, Pauli Kossila, Jukka Kärkkäinen, Annika Lapintie, Väinö Lindberg, Maria Lohela, Riitta Luoma, Alpo Lähteenmäki, Mirka Muukkonen, Ville Niinistö, Pirjo Rinne, Sauli Saarinen, Katri Sarlund, Mikaela Sundqvist, Heikki Talvitie, Martti Wallasvaara ja Johannes Yrttiaho.

 

Valt. Olavi Mäenpää ilmoitti eriävän mielipiteen koko päätökseen.

Jakelu

ilmLounais-Suomen ympäristökeskus
ilmMuistutuksen tekijät
ilmJoukkoliikennelautakunta
ilmKiinteistölautakunta
ilmRakennuslautakunta
ilmVesilaitoslautakunta
ilmYmpäristö- ja kaavoituslautakunta


Liitteet:

Kv § 93
Liite 1:Asian esittely ja päätösehdotus
Liite 2:Selostus
Liite 3:Tilastolomake
Liite 4:Äänestyslista