Vaalilautakuntien ja –toimikuntien asettaminen vuoden 2021 kuntavaaleja varten

 

Kuntavaalit toimitetaan 18.4.2021. Vaaleissa sovelletaan vaalilakia (714/1998) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen sekä soveltuvin osin kuntalain (410/2015) säännöksiä. Vaalilain 15 § mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava kutakin äänestysaluetta varten vaalilautakunta, johon kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja kolme muuta jäsentä sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita tulee olla kuitenkin vähintään kolme. Lisäksi kunnanhallituksen on asetettava laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Sekä vaalilautakunnan ja vaalitoimikunnan jäsenten, että niiden varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Kuntavaaleissa jäsenten ja varajäsenten tulee kuitenkin edustaa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan.

Ehdokas ei voi olla vaalilautakunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Ehdokas tai hänen puolisonta, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Puolisolla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä.

Poliittisen edustavuuden ohella tulevat noudatettavaksi tasa-arvolain määräykset, jotka edellyttävät, että jäseniksi ja varajäseniksi valitaan sekä miehiä että naisia vähintään 40 prosenttia. Osuus lasketaan kunkin lautakunnan ja –toimikunnan osalta erikseen sekä lisäksi erikseen varsinaisten ja varajäsenten osalta. Lain edellytysten täyttämiseksi pyydetään esittämään sekä nais- että miesehdokas.

Ehdotukset vaalilautakuntien ja –toimikuntien jäsenistä ja varajäsenistä toimitetaan 31.12.2020 mennessä sähköpostitse kaupunginsihteeri Outi Kari-Granforsille outi.kari-granfors@turku.fi. tai johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhoselle ari-pekka.korhonen@turku.fi. Lisätiedot puhelimitse 0505590209 ja 050328297.