Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta5319.05.20217

5944-2021 (00 00 01, 00 01 00)

Kulttuurilautakunnan perintö uudelle lautakunnalle

Tiivistelmä:

Toimintakautensa (2017-2021) päättävä kulttuurilautakunta arvioi keväällä 2021 kuluneen kauden toteutumista, saavutettuja tuloksia ja kirjasi kehittämiskohteita, jotka se haluaa jättää perinnöksi toimintansa aloittavalle uudelle kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle.

Kultlk § 53

Toimialajohtaja Minna Sartes, kehittämispäällikkö Heini Parkkunen ja kulttuurisihteeri Niina Niemi-Nagy:

Toimintakautensa (2017-2021) päättävä kulttuurilautakunta arvioi keväällä 2021 kuluneen kauden toteutumista, saavutettuja onnistumisia ja kirjasi tulevaisuuden kehittämiskohteita. Huhtikuussa 2021 lautakunnan seminaarissa käsiteltiin arvioinnin pohjalta asioita, jotka halutaan jättää perinnöksi toimintansa aloittavalle uudelle kulttuuri- ja nuorisolautakunnalle.

Tärkeimpänä onnistumisenaan lautakunta nimesi vapaan kentän avustusmäärärahojen nostamisen sekä vuorovaikutuksen kehittämisen vapaan kentän kanssa. Lisäksi oltiin tyytyväisiä onnistuneisiin johtajarekrytointeihin (kirjasto- ja museopalvelujohtajat sekä orkesterin intendentti) ja konserttitalohankkeen edistämiseen.

Keskeneräisiksi jääneitä asioita olivat rakennusinvestointien eteneminen. Uuden lautakunnan tulee tiiviisti seurata ja turvata sekä konserttitalon että Turun historian museon valmistelun laadukas eteneminen. Taiteilijoiden tilakysymys jäi myös kesken, ja siihen pitää uuden lautakuntakauden aikana löytää kokonaisvaltainen ratkaisu. Toiveena esitettiin myös lautakunnan jäsenten tiiviimpi osallistaminen suurten hankkeiden valmisteluun.

Huolenaiheeksi jäi kolmannen sektorin edunvalvonta. Uuden lautakunnan tulee osaltaan valppaasti seurata Veikkausvoittovarojen ja muiden kansallisten rahoitusmuotojen ja -kanavien kehitystä sekä edistää avustusmäärärahojen tason kehittymistä.

Tulevaisuuden tärkeimpänä kehittämiskohteena pidettiin kulttuuristrategian, -ohjelman -tai -politiikan laatimista Turkuun. Ajankohta on tälle otollinen, kun vuonna 2021 on kulunut 10 vuotta siitä, kun Turku oli Euroopan kulttuuripääkaupunki.

Sopimuskumppanien ja myös muun taidekentän toivotaan jatkossa vierailevan säännöllisesti lautakunnan kokouksissa. Tähän uuden lautakunnan tulee luoda toimiva tapa, joka luo mahdollisuuden kulttuuri- ja taidekentän huomisen laajasti, mutta ei muodostu liian raskaaksi toimintatavaksi. Vaihtoehtoina voisi olla 1-2 edustajan malli, jolloin he kertoisivat laajasti kulttuuri- ja taidekentän ajankohtaisista asioista tai eri taiteenalojen edustajat kävisivät vuorotellen esittelemässä / kertomassa toiminnastaan. Lisäksi vapaan kentän kulttuurisihteeri voi tuoda ajankohtaisia katsauksia tiedoksi lautakunnalle.

Päättyvän kauden (2017-2021) kulttuurilautakunta toivottaa menestystä uudelle lautakunnalle turkulaisen kulttuurin ja nuorisotyön edistämiseen.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää perinnöstään edellä kuvaillun mukaisesti ja lähettää sen valittavalle lautakunnalle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKulttuurilautakunta