Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta7709.09.20203

9710-2020 (02 05 01)

Kulttuurilautakunta päättää suurtuotantotuen myöntämisestä vuodelle 2021

Tiivistelmä: -

Kultlk § 77

Vapaa-aikatoimialan hallinto, kulttuurisihteeri Niina Niemi-Nagy 3.9.2020:

Kulttuurilautakunta päätti 9.9.2009 § 203 mm. että suurtuotantotuki muutetaan täysimääräisenä ja tasapuolisesti koskemaan kaikkia taiteenaloja.

Kulttuurilautakunta päätti myös, että suurtuotantotuki keskittyy erityisesti yhteistyöhankkeisiin vapaa-aikatoimialan kulttuurilautakunnan alaisten palvelualueiden välillä tai vaihtoehtoisesti kulttuurilautakunnan alaisten vapaa-aikatoimialan palvelualueiden ja niiden ulkopuolisten tahojen välillä. Vuosittain tukea myönnetään muutamalle hankkeelle ja hanke voi jatkua yli talousarviovuoden. Kulttuurilautakunnan alaiset vapaa-aikatoimialan palvelualueet toimivat hankkeiden koordinoivina tahoina.

Suurtuotantorahan jakoperusteina on lähtökohtana kaupungin oma tuotanto ja yhteistyöprojektit siihen liittyen.

Suurtuotantorahaa on varattu kullekin vuodelle yhteensä 200 000 €. Kulttuurilautakunnan aiemmilla päätöksillä vuoden 2020 suurtuotantorahasta on jaettu yhteensä 70 000 € seuraavasti:

Vuodelle 2021 varatusta suurtuotantorahasta on jakamatta 130 000 €.

Suurtuotantorahan 2021 hakuaikana jätettiin kaksi (2) hakemusta, kumpikin museopalveluista.

Museopalveluiden hakemus: QUEER

Turun museopalvelut hakee vuodelle 2021 kohdennettua suurtuotantotukea yhteistyöhankkeelle Queer. Näyttely- ja tapahtumakokonaisuus Queer osallistuu Turun kulttuuripääkaupunkivuoden 10-vuotisjuhlintaan ennakkoluulottomuuden, moniäänisyyden ja yhdessäolon teemoilla.

Hankkeen yhteistyökumppanina ovat Turun musiikkijuhlat sekä Turun SETA ry, Suomen Lontoon kulttuuri-instituutti, Muu ry ja Donkey Hotel Oy sekä Turku Pride. Hankkeeseen tuotetaan kansallista ja kansainvälistä taidetta esittelevä näyttely Wäinö Aaltosen museoon, siihen liittyvät laaja oheisohjelmisto sekä oppimateriaalipaketti kouluille.

Museopalvelut hakee vuoden 2021 suurtuotantorahaa 130 000 euroa näyttely- ja tapahtumakokonaisuuden Queer valmisteluun ja toteuttamiseen.

Museopalveluiden hakemus: Prinsessan matka

Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 460 vuotta prinsessa Katariina Jagellonican saapumisesta Turkuun Suomen herttua Juhanan vastavihittynä puolisona. Hanke juhlistaa prinsessan aikaa Turun linnassa vuosina 1562–63 ja kokoaa yhteen hänen vaiheitaan ja elämäntarinaansa ennen ja jälkeen Turussa vietetyn ajan. Hanke toteutetaan yhteistyössä Turun museopalveluiden, kotimaisten ja kansainvälisten verkostojen, lastenkulttuurin asiantuntijoiden sekä tila- ja tunnekokemuksiin erikoistuneiden suunnittelijoiden ja taiteilijoiden kanssa. Näyttelyn keskeisenä suunnittelukumppanina ja kohderyhmänä ovat lapset ja lapsiperheet.

Prinsessan matka -näyttelyssä tavoitellaan immersiivistä tilallista kokemusta, joka vie kävijät seikkailuun Katariinan jalanjäljille Itämeren ympäri. Yhteistyö lasten kanssa mahdollistaa lasten oman näkökulman ja kiinnostuksenkohteiden sisällyttämisen näyttelyyn.

Museopalvelut hakee suurtuotantotukea 40 000 euroa vuodelle 2021 sekä 130 000 euroa vuodelle 2022.

Kulttuurilautakunta on päättänyt 15.05.2019 § 56 kokouksessa myöntää Prinsessan matka hankkeelle valmistelurahan 10 000 euroa. Näyttelyn valmistelu on edennyt suunnitelman mukaisesti. Hanketta on toteutettu yhteistyössä kotimaisten ja kansainvälisten verkostojen, lastenkulttuurin asiantuntijoiden sekä tila- ja tunnekokemuksiin erikoistuneiden suunnittelijoiden ja taiteilijoiden kanssa. Poikkeustilanteen vuoksi kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa verkostoitumisessa on jouduttu muuttamaan toimintamalleja ja aikatauluttamaan varhaiskasvatuksen yhteistyöaikataulut uudelleen. 

Oheismateriaali 1Museopalveluiden suurtuotantotukihakemus näyttely- ja tapahtumakokonaisuudelle Queer (salainen; salauksen peruste JulkL 24.1 § 20 kohta)

Oheismateriaali 2Museopalveluiden hakemus: Prinsessan matka (salainen; salauksen peruste JulkL 24.1 § 20 kohta)

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää että suurtuotantotukea vuodelle 2021 myönnetään edellä esitetyn ja jätettyjen hakemusten perusteella seuraavasti:

Queer -hanke: 110 000 euroa

Prinsessan matka -hanke vuonna 2021; 20 000 euroa

Tuki maksetaan kustannuspaikalta 26004 KU/avustaminen.

Tuen maksamisen edellytyksenä on, että suurtuotantomääräraha pysyy kulttuurilautakunnan vuoden 2021 talousarviossa nykytasolla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tpvVapaa-aikatoimiala, toimialan hallinto
mtpvXXXXX