Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta5615.05.20194

1858-2019 (02 05 01)

Suurtuotantotuki 2020

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta päättää suurtuotantotuen myöntämisestä vuodelle 2020.

Kultlk § 56

Vapaa-aikatoimialan hallinto, kulttuurisihteeri Mette Karlsson 8.5.2019:

Kulttuurilautakunta päätti 9.9.2009 § 203 mm. että suurtuotantotuki muutetaan täysimääräisenä ja tasapuolisesti koskemaan kaikkia taiteenaloja.

Kulttuurilautakunta päätti myös, että suurtuotantotuki keskittyy erityisesti yhteistyöhankkeisiin vapaa-aikatoimialan kulttuurilautakunnan alaisten palvelualueiden välillä tai vaihtoehtoisesti kulttuurilautakunnan alaisten vapaa-aikatoimialan palvelualueiden ja niiden ulkopuolisten tahojen välillä. Vuosittain tukea myönnetään muutamalle hankkeelle ja hanke voi jatkua yli talousarviovuoden. Kulttuurilautakunnan alaiset vapaa-aikatoimialan palvelualueet toimivat hankkeiden koordinoivina tahoina.

Suurtuotantorahan jakoperusteina on lähtökohtana kaupungin oma tuotanto ja yhteistyöprojektit siihen liittyen.

Suurtuotantorahaa on varattu kullekin vuodelle yhteensä 200 000 €. Kulttuurilautakunnan aiemmilla päätöksillä vuoden 2020 suurtuotantorahasta on jaettu yhteensä 70 000 € seuraavasti:

Vuodelle 2020 varatusta suurtuotantorahasta on jakamatta 130 000 €.

Suurtuotantorahan 2020 hakuaika umpeutui 8.3.2020. Hakuajan päättymiseen mennessä saapui neljä hakemusta.

SUURTUOTANTOHAKEMUKSET:

Kirjaston hakemus Kirjallisuus kohtaa musiikin

Turun kaupunginkirjaston suurtuotannossa nivelletään ja törmäytetään kirjallisuutta ja musiikkia sekä yleisöjä. Päämääränä on tavoittaa uusia lukijoita, kuuntelijoita, soittajia, laulajia. Huomionarvoista on, ettei varsinkaan musiikki ole (äidin)kielestä kiinni – eikä aina runouskaan, sillä esimerkiksi rap, äännerunous ja joiut nojaavat myös universaaleihin rytmeihin ja toimivat ja vaikuttavat niidenkin kautta. Näin ollen Turussa asuvat uussuomalaiset ovat potentiaalista yleisöä hankkeen ohjelmille.

Monimuotoisella ja pitkäkestoisella ohjelmalla avataan kirjallisuuden ja musiikin vuorovaikutusta; yhtäläisyyksiä, eroavuuksia ja etenkin yhteistoimintaa. Tavoitteena on myös uudenlainen ja luova tilojen käyttö: paneelikeskusteluja Konserttitalolla, konsertteja ja musiikkiklubeja pääkirjaston uudella ja vanhalla puolella, pienimuotoisia festivaaleja kirjastopihalla, Vähätorilla ja jokirannassa. Hanke toteutetaan yhteistyössä mm. Turun filharmonisen orkesterin, Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteentutkimuksen laitoksen sekä SELMA -tutkimuskeskuksen eCentre for the Study of Storytelling, Experientiality and Memory) kanssa. Kirjasto hakee suurtuotantotukea 30 500 euroa.

Orkesterin hakemus: TFO soi luonnolle

TFO järjestää yhteistyössä vapaa-aikatoimialan muiden palvelualueiden kanssa ilmastoaiheisen, monitaiteisen tempauksen Turun linnassa ja linnan puistossa koulujen aloitusviikolla tai elokuun viimeisellä viikolla 2020. Työnimellä ”TFO soi luonnolle” kulkeva tapahtuma tukee mm. hiilineutraali Turku -tavoitetta ja sen tavoitteena on taiteen keinoin herättää ihmisiä miettimään, miten voimme omassa arjessamme toimia puhtaamman tulevaisuuden ja oman kaupunkimme hyväksi ilmastoasiassa.

Jo 1200-luvulta lähtien samassa paikassa seissyt Turun linna luo ajatuksia herättävät puitteet tapahtumalle. Se kertoo osaltaan historiasta, ihmisen käden jäljestä luonnossa ja herättää miettimään, millainen muutos historiallisen rakennuksen aikana ympäristössä on tapahtunut. Kokonaisuus kerää viikon aikana ilmasto- ja luontoaiheisia tapahtumia Turun linnaan ja sen ympäristöön. Tapahtumat ovat kaikenikäisille ja kaikista taustoista tuleville ihmisille soveltuvia. Esimerkkejä tilaisuuksista voivat olla mm. teemaan liittyvät luennot ja keskustelut, nuorten luonto- ja ilmastokokemuksista koottu valokuvanäyttely tai teemaan sopiva kamarimusiikkikonsertti. Tapahtumakokonaisuus huipentuu orkesterin syyskauden avaavaan kaikille avoimeen, maksuttomaan ulkoilmakonserttiin linnan puistossa. Orkesteri hakee suurtuotantotukea 50 000 euroa.

Museopalveluiden hakemus: Rosa Barba

Turun museopalvelut hakee vuodelle 2020 kohdennettua suurtuotantorahaa kansainväliselle näyttely- ja yhteistyöhankkeelle Rosa Barba. Hanke toteutetaan yhteistyössä museopalveluiden, Goethe Institut Finnland, Turun yliopiston Tiedekeskus Tuorlan, Turun taideakatemian ja Turun kaupunginkirjaston kanssa.  Hankkeen yhteistyöverkostoa laajennetaan edelleen muiden kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.  Hankkeen tuloksena syntyy italialaisen, Berliinissä työskentelevän Rosa Barban taidetta esittelevä näyttely Wäinö Aaltosen museoon, siihen liittyvät laaja oheisohjelmisto sekä oppimateriaalipaketti kouluille. Tämä on Rosa Barban ensimmäinen näyttely Suomessa ja se jatkaa Jacob Hashimoton näyttelyn aloittamaa näyttelysarjaa, jossa esittelemme WAMissa tällä hetkellä nousussa olevia kansainvälisiä taiteilijoita ja uusia ilmiöitä taiteen kentällä. Museopalvelut hakee suurtuotantotukea 69 000 euroa.

Museopalveluiden hakemus: Prinsessan matka

Vuonna 2022 tulee kuluneeksi 460 vuotta prinsessa Katariina Jagellonican saapumisesta Turkuun Suomen herttua Juhanan vastavihittynä puolisona. Hanke juhlistaa prinsessan aikaa Turun linnassa vuosina 1562–63 ja kokoaa yhteen hänen vaiheitaan ja elämäntarinaansa ennen ja jälkeen Turussa vietetyn ajan. Hanke toteutetaan yhteistyössä Turun museopalveluiden, kotimaisten ja kansainvälisten verkostojen, lastenkulttuurin asiantuntijoiden sekä tila- ja tunnekokemuksiin erikoistuneiden suunnittelijoiden ja taiteilijoiden kanssa. Näyttelyn keskeisenä suunnittelukumppanina ja kohderyhmänä ovat lapset ja lapsiperheet.

Näyttelyhanke suunnitellaan ja toteutetaan alusta alkaen uudenlaisella menetelmällä asiantuntijoiden ja lasten kanssa. Uuden menetelmän ansiosta hanke on museopalveluille myös arvokas oppimiskokemus. Tuloksena syntyy syksyllä 2022 Turun linnassa avautuva toiminnallinen ja tunnekokemuksia herättävä näyttely Prinsessan matka, näyttelyn visuaalista ilmettä ja tarinaa mukaileva satukirja sekä tuoteperhe.

Näyttelyn oheisohjelma rytmittyy prinsessan kokemien tapahtumien mukaan eri päiville ja kuukausille koko näyttelyn keston ajan. Lisäksi oheisohjelma käsittelee taiteeseen, kulttuuriin ja aatteisiin vaikuttanutta renessanssia, jonka leviäminen Suomeen liittyy oleellisesti Katariina Jagellonican saapumiseen.

Museopalvelut hakee suurtuotantotukea 20 000 euroa vuodelle 2020, 40 000 euroa vuodelle 2021 sekä 130 000 euroa vuodelle 2022.

Oheismateriaali 1Kirjastopalveluiden suurtuotantotukihakemus Kirjallisuus kohtaa musiikin

Oheismateriaali 2Kaupunginorkesterin suurtuotantotukihakemus TFO soi luonnolle

Oheismateriaali 3Museopalveluiden suurtuotantotukihakemus Rosa Barba

Oheismateriaali 4Museopalveluiden suurtuotantotukihakemus Prinsessan matka

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää että suurtuotantotukea vuodelle 2020 myönnetään edellä esitetyn ja jätettyjen hakemusten perusteella seuraavasti:

Kirjallisuus kohtaa musiikin -hankkeelle 25 000 euroa

TFO soi luonnolle -hankkeelle 44 000 euroa

Rosa Barba -hankkeelle 51 000 euroa

Prinsessan matka -hankkeelle 10 000 euroa

Tuki maksetaan kustannuspaikalta 26004 KU/Avustaminen.

Tuen maksamisen edellytyksenä on, että suurtuotantomääräraha pysyy kulttuurilautakunnan vuoden 2020 talousarviossa nykytasolla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Hovirinnan ehdotus asian pöydällepanosta raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

tiedKaupunginorkesteri
tiedVapaa-aikatoimiala, kirjastopalvelut
tiedVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tpvVapaa-aikatoimiala, toimialan hallinto
mtpvXXXXX