Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4910.04.20199

4522-2019 (10 03 02)

Lausunto Historian museon tilatarveselvityksestä

Tiivistelmä: -

Kultlk § 49

Kaupunginhallitus on pyytänyt kulttuurilautakunnalta ja kaupunkiympäristölautakunnalta lausunnon Historian museon tilatarveselvityksestä 26.4.2019 mennessä.

Turkuun on tarkoitus toteuttaa Historian museo, jonka päänäyttelyssä kerrotaan kaupungin historiasta ja suomalaisten tarinoista, ja jonka tilat mahdollistavat korkeatasoisten kansainvälisten vaihtuvien näyttelyiden toteuttamisen. Museo toimii kaupunkilaisten kohtauspaikkana ja kansalaistorina, avoimena oppimisympäristönä sekä yliopistojen ja yritysten yhteistoiminnan alustana. Toteutuessaan suunnitellut tilat mahdollistavat museolle asetettujen tavoitteiden saavuttamisen. Samalla esitetyt tilatarpeet ovat kohtuulliset.

Sijoituspaikan osalta jatkovalmisteltavina vaihtoehtoina ovat olleet Turun linnan ympäristö, Ratapiha ja Turun Vanhankaupunki. Uuden museon kävijätavoitteita ajatellen Turun Linnan ympäristö vetää jo entuudestaan kävijöitä ja on helposti kaupunkilaisten ja matkailijoiden löydettävissä. Museon sijoittuminen alueelle mahdollistaisi kolmen keskenään erilaisen museon kokonaisuuden. Sijainti mahdollistaisi yhteismarkkinoinnin, yhteisliput, yhdessä tuotetut tapahtumat, joissa kuitenkin kukin kolmesta museosta säilyttäisi erityisluonteensa. Tässä vaihtoehdossa olisi mahdollista käyttää osittain yhteistä henkilökuntaa ja hyödyntää alueen näyttelyrakennustiloja, varastoja, makasiineja sekä alueella työskenteleviä asiantuntijoita. Museoiden ympäristöstä voisi muokata oleskelu- ja tapahtumakeskittymän, jonne pääsisi helposti myös meritse.

Historian museolle soveltuvista tonteista ainoastaan Ratapihan tontti soveltuu kooltaan ja sijainniltaan hybridirakennukselle. Tilaohjelmia tarkastellessa käy ilmi, että Historia museon ja Musiikkitalon tilaohjelmien synergia jää hyötyneliöinä noin 800 neliöön, kun molempien talojen yhteenlasketut hyötyneliöt ovat noin 13 000 neliötä. Yhteiskäytössä olevat tilat vastaisivat siis noin 6 prosenttia koko hybridirakennuksen pinta-alasta.

Uudelle Musiikkitalolle on akuutti tarve. Sen tulisi valmistua selvästi Historian museota aikaisemmin. Turun filharmonisen orkesterin siirtäminen väistötiloihin useammaksi vuodeksi ei ole toimiva ratkaisu, vaan kallis ja haasteellinen. Mikäli hybridirakennuksen ns. konserttitalon osuus valmistuisikin ensin, täytyy orkesterin silti toimia usean vuoden ajan työmaan välittömässä läheisyydessä Historian museon aukeamiseen asti.

Historian museo ja Musiikkitalo eivät tue toistensa toimintoja niin kattavasti, että toimijat tulisi sijoittaa saman katon alle. Kulttuurirakennusten rakentaminen useammalle maantieteelliselle alueelle tukee kaupungin alueellista kehittymistä paremmin.

Liite 1Historian museon tilatarveselvitys

Oheismateriaali 1Historian museo & Turun musiikkitalo tilaohjelmien synergia

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä Historian museon tilatarveselvityksen (liite 1) ja antaa edellä esitetyn lausunnon kaupunginhallitukselle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus


Liitteet:

Kultlk § 49
Liite 1:Historian museon tilatarveselvitys