Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4810.04.20198

3690-2016 (658, 015)

Lausunto Turun Konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tilatarveselvityksestä ja uudisrakennusvaihtoehdon selvityksestä

Tiivistelmä: -

Kultlk § 48

Lausunto 

Kaupunginhallitus on pyytänyt kulttuurilautakunnalta lausuntoa Turun konserttitalon korvaavan uudisrakennuksen tilatarveselvityksestä. Kulttuurilautakunta lausui konserttitalon peruskorjauksen ja laajennuksen tarveselvityksestä 29.11.2017 § 131. Lausunnossaan kulttuurilautakunta edellytti, että ennen konserttitalon hankesuunnitteluvaiheeseen siirtymistä pitää lisäselvityksin varmistaa, että saliin on mahdollista saada erinomainen akustiikka ja täysimittaisen sinfoniaorkesterin vaatima esiintymislava. Lisäksi kulttuurilautakunta esitti huolensa siitä, että tarveselvityksessä ei ole riittävästi huomioitu uuden rakennuksen vaihtoehtoa eikä väistötiloissa toimimiseen liittyviä toiminnallisia ja taloudellisia riskejä ja kustannuksia. Lautakunta edellytti, että arvio uuden konserttitalon investointikustannuksista selvitetään.

Vuokravaikutusten osalta peruskorjaus- ja laajennusvaihtoehdon vertaaminen uudisrakennusvaihtoehtoon on vaikeaa. Molemmissa vaihtoehdoissa tilatarve on arvioitu bruttoneliöiltään samaksi ja tila lisääntyy hyvin maltillisesti. Uudisrakennusvaihtoehdon tilaohjelma on laadittu sijaintipaikkariippumattomana. Kustannusarvioon tulee merkittävästi vaikuttamaan valittu sijoituspaikka. Koska orkesteri tulee kaikissa vaihtoehdoista tarvitsemaan kasvavan vuokran suuruisen toimintamenojen lisäyksen taloussuunnitelmalukuihinsa, asiaa on perusteltua tarkastella toiminnallisten hyötyjen kautta. Uudisrakennusta puoltava tärkein toiminnallinen peruste on orkesterin toiminnan jatkuminen rakentamisen aikana normaalina eikä väistötiloja tarvita. Uudisrakennusvaihtoehdon toinen merkittävä etu on alaslaskettava orkesterisyvennys. Orkesterimonttua ei ole mahdollista toteuttaa nykyiseen konserttitaloon edes peruskorjauksen yhteydessä. Uudisrakennusvaihtoehdossa on mahdollista tehdä ratkaisuja, jotka voivat peruskorjausvaihtoehdossa olla huomattavasti rajatumpia esim. paremmat sivu- ja takanäyttämötilat.

Hankkeen jatkovalmistelussa pohjaksi tulisi valita uudisrakennusvaihtoehto.

Historian museolle soveltuvista tonteista ainoastaan Ratapihan tontti soveltuu kooltaan ja sijainniltaan hybridirakennukselle. Tilaohjelmia tarkastellessa käy ilmi, että Historia museon ja Musiikkitalon tilaohjelmien synergia jää hyötyneliöinä noin 800 neliöön, kun molempien talojen yhteenlasketut hyötyneliöt ovat noin 13 000 neliötä. Yhteiskäytössä olevat tilat vastaisivat siis noin 6 prosenttia koko hybridirakennuksen pinta-alasta.

Uudelle Musiikkitalolle on akuutti tarve. Sen tulisi valmistua selvästi Historian museota aikaisemmin. Turun filharmonisen orkesterin siirtäminen väistötiloihin useammaksi vuodeksi ei ole toimiva ratkaisu, vaan kallis ja haasteellinen. Mikäli hybridirakennuksen ns. konserttitalon osuus valmistuisikin ensin, täytyy orkesterin silti toimia usean vuoden ajan työmaan välittömässä läheisyydessä Historian museon aukeamiseen asti.

Historian museo ja Musiikkitalo eivät tue toistensa toimintoja niin kattavasti, että toimijat tulisi sijoittaa saman katon alle. Kulttuurirakennusten rakentaminen useammalle maantieteelliselle alueelle tukee kaupungin alueellista kehittymistä paremmin.

Liite 1Turun Konserttitalon korvaavan uudisrakennuksen tilatarveselvitys

Oheismateriaali 1Selvitys hybridirakennuksen synergioista ja tilatehokkuuspotentiaalista

Oheismateriaali 2Vertailuesitys konserttitalon uudisrakennusvaihtoehdon hinta-arviosta ja hybriditoteutuksen eduista

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää antaa kaupunginhallitukselle edellä esitetyn lausunnon ja hyväksyä uudisrakennusvaihtoehdon tilatarveselvityksen (liite 1).

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausKaupunginhallitus


Liitteet:

Kultlk § 48
Liite 1:Turun Konserttitalon korvaavan uudisrakennuksen tilatarveselvitys