Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta13812.12.20189

8194-2018 (12 03 03)

Kaupungin vakuuden käyttäminen Muutama sananen naisista -näyttelyyn lainattavien esineiden vakuuttamiseen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 138

Museopalvelut / intendentti Satu Pajarre, tutkija Maria Huokkola

Turun linnassa on esillä 8.3.2019–8.3.2020 Muutama sananen naisista -näyttely, jossa on esillä esineitä Turun museokeskuksen kokoelmaesineiden lisäksi Turun yliopiston kirjastosta, Kansallismuseosta, Tuomiokirkkomuseosta (Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä), Reitzin säätiön kokoelmista, Rikosmuseosta ja Nordiska Museetista Ruotsista.

Turun historiasta kerrottaessa naiset on usein sivuutettu lyhyesti vain muutamalla sanalla. Uusin Turun yliopistossa tehty tutkimustyö on nyt nostanut esille naiset aktiivisina ja toisinaan hyvin vaikutusvaltaisinakin toimijoina jo 1600-luvulla. Turun linnassa esille tulevassa näyttelyssä päästään kuulemaan 1600-luvulla Turussa asuneiden ja vaikuttaneiden naisten elämästä. Näyttelyssä tutustutaan niin turkulaisten piikojen, porvarisnaisten kuin kreivittärenkin elämään.

Näyttely johdattaa kävijän 1600-luvun Turkuun, joka oli vuosisadan puolivälissä jo n. 6 000 asukkaan kaupunki. Näyttelyssä selviää, millaista Turussa oli elää, kun ihmisten elämään vaikuttivat paitsi uskonto, myös köyhtyneen Ruotsin kruunun tiukkeneva ote sekä turkulaisen porvariyhteisön kirjoittamattomat käyttäytymissäännöt ja keskinäiset suhteet. Ihmisten elämää hallitsi selkeä ihmisten välinen arvojärjestys ja hierarkia niin kaupungissa, seurakunnassa kuin kotonakin ja kaikkien tuli elää säätynsä mukaista kunniallista elämää. Kaikilla kaupungissa asuvilla piti olla turvattu toimeentulo, tai muuten saattoi tulla karkotetuksi kaupungista.

Kaupungin valtaporvareista suurin osa muutti Turkuun ulkomailta, ja varakkaat porvarit toivat mukanaan myös hyvät kauppasuhteet kotimaihinsa. Naiset osallistuivat aktiivisesti perheensä taloudenhoitoon ja liikeyritysten hoitamiseen erityisesti leskiksi jäätyään. Leskirouvat kävivät aktiivisesti ulkomaankauppaa ja jotkut heistä hallitsivat suuriakin kauppahuoneita ja omaisuuksia. Ruotsin valtakunta varusti joukkojaan sotaan ja takavarikoi turkulaisten kauppalaivoja kruunun käyttöön. Tästä huolimatta kauppaa käytiin aina Riikaan ja Danzigiin saakka. Kauppiaiden mukana Turkuun levisivät maailmalta uusimmat muotivirtaukset, kallisarvoiset mausteet, parhaat viinit, upeimmat kankaat sekä pitsit. Samaan aikaan kruunu rajoitti ylellisyysverolla ihmisten koreilua ja mm. hillitsi liian suurien juhlien järjestämistä.

Näyttelyn tuottaa Turun museopalvelut. Näyttely pohjautuu Turun yliopiston tutkijoiden tekemään tutkimustyöhön. Näyttelyn suunnittelussa on ollut mukana myös Turun linnan Asiakasraati, joka on saanut vaikuttaa näyttelyn toteutukseen sekä järjestettäviin tapahtumiin ja luentoihin. Näyttelyn yhteistyökumppaneina toimivat mm. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia sekä 1600-luvun harrastajien ja elävöittäjien yhdistys Gars ry. Näyttelyyn on suunniteltu myös ilmiökeskeinen pedagoginen oheisohjelma koululaisille ja 1600-luvun elämään liittyviä tapahtumia ja luentoja aikuisille.

Näyttelyyn lainattavien esineiden yhteenlaskettu vakuutusarvo on yhteensä 276 250 €. Koska näyttelyn esineiden vakuutusarvojen yhteissumma alittaa 500 000 €, päättää näyttelyvakuudesta kulttuurilautakunta.

Liite 1Lainattavien esineiden tiedot: Salassa pidettävä – salauksen peruste Julk 24 § 20 kohta

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että Muutama sananen naisista -näyttelyn teosten vakuuttamiseen käytetään kaupungin vakuutta ”naulasta naulaan” periaatteen mukaisesti siten että vakuus tulee voimaan 4.2.2019 ja päättyy näyttelyn esineiden palauduttua omistajille, kuitenkin viimeistään 3.4.2020.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tiedHuokkola Maria
tiedPajarre Satu


Liitteet:

Kultlk § 138
Liite 1:Lainattavien esineiden tiedot: Salassa pidettävä - salauksen peruste Julk 24 § 20 kohta