Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta13612.12.20187

14305-2018 (00 01 00)

Kirjasto- ja nuorisopalvelujen toimitilaverkko 2018

Tiivistelmä:

Vapaa-aikatoimialan kirjastopalvelut ja nuorisopalvelut ovat yhteistyössä tilapalvelukeskuksen kanssa laatineet selvityksen kirjastopalvelujen ja nuorisopalvelujen toiminnasta ja toimitilaverkosta. Selvityksen tavoitteena on antaa kokonaiskuva kyseisten palvelujen toiminnasta ja toimitilaverkosta. Lisäksi selvityksessä on tarkasteltu toimitilojen sijainnin suhdetta kyseisen alueen asukasrakenteeseen, kävijäprofiileihin ja käyntikertoihin sekä nuorisopalvelujen kohderyhmään kuuluvien nuorten määrään. Lautakunnalle tiedoksi merkittäväksi esitettävässä selvityksessä analysoidaan nykytilannetta, tarkastellaan lähitulevaisuudessa tapahtuvia muutoksia ja nostetaan esille joitakin muutostarpeita.

Kultlk § 136

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula

Kirjasto- ja nuorisopalvelut ovat yhteistyössä tilapalvelukeskuksen kanssa laatineet selvityksen kirjasto- ja nuorisopalveluiden toiminnasta ja toimitilaverkosta. Kirjasto- ja nuorisopalvelut toimivat tiiviissä yhteistyössä useissa eri tiloissa. Tavoite on, että uusissa tilahankkeissa yhteistyötä tiivistetään entisestään.

Toimitilaverkkoselvityksen tavoitteena on antaa kokonaiskuva Turun kaupungin kirjasto- ja nuorisopalvelujen toiminnasta ja toimitilaverkosta. Lisäksi selvitys tarkastelee kirjasto- ja nuorisopalvelujen toimitilojen sijainnin suhdetta kyseisen alueen asukasrakenteeseen, kävijäprofiileihin ja käyntikertoihin sekä nuorisopalvelujen kohderyhmään kuuluvien nuorten määrään. Selvityksessä analysoidaan nykytilannetta, tarkastellaan lähitulevaisuudessa tapahtuvia muutoksia ja nostetaan esille joitakin muutostarpeita.

Kirjastopalveluiden eri alueilla olevat tilat ovat isossa muutoksessa ja oletuksena on, että uusien tilojen myöstä palvelun käyttö lisääntyy. Tällöin myös henkilöresurssia tarvitaan enemmän. Tähän muutokseen pyritään vastaamaan ensisijaisesti kirjaston sisäisiä prosesseja tehostamalla ja siten mahdollistetaan henkilöstöresurssin uudelleen kohdentaminen.

Uusissa monitoimitiloissa on paljon mahdollisuuksia moniammatilliseen yhteistyöhön ja palveluiden kehittämiseen liittyen mutta haasteita on yhä monitoimitilojen johtamisessa, hallinnoinnissa ja yhteisen toimintakulttuurin luomisessa. Tavanomainen malli, jossa kustannukset jaetaan tilankäyttäjien suhteen tilaneliöiden suhteen ei ole enää toimivin mahdollinen yhteiskäyttöisessä tilassa. Nykymallissa laskuja joudutaan kierrättämään usean toimialan ja palvelualueiden välillä, mikä vääjäämättä aiheuttaa päällekkäistä työtä ja hidastaa laskujen käsittelyä. Monitoimitilamallin edelleen kehittäminen vaatii myös uudenlaista näkemystä kustannusten hallintaan.

Liite 1Kirjasto- ja nuorisopalvelujen toimitilaverkko 2018

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee kirjasto- ja nuorisopalveluiden toimitilaverkkoselvityksen 2018 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kultlk § 136
Liite 1:Kirjasto- ja nuorisopalvelujen toimitilaverkko 2018