Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta10424.10.20185

12019-2018 (00 04 01, 12 03 00)

Museolain ja valtionosuusjärjestelmän uudistuksen mukaisen alueellisen vastuumuseotehtävän hakeminen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 104

Museopalvelut / intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen:

Hallituksen esitys museolaiksi ja laiksi opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain muuttamiseksi on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuussa 2018, ja lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2020 alusta lukien.

Uudistuksessa vastuumuseot korvaisivat sekä nykyisen maakunta- ja aluetaidemuseojärjestelmän että valtakunnallisen erikoismuseojärjestelmän. Vastuumuseoiden tehtävät ja edellytykset säädetään lailla ja museot neuvottelevat Museoviraston kanssa toimintaansa koskevasta nelivuotissuunnitelmasta, ensimmäinen jakso on 3-vuotinen.

Museopalvelut on toiminut Varsinais-Suomen maakuntamuseona 1.5.1981 alkaen. Maakunnallisten tehtävien hoitamisesta on Museoviraston/Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa tehty 4-vuotiset sopimukset vuodesta 2007 lähtien. Sopimuksissa on määritelty strategiset tavoitteet maakunnallisesta toiminnasta, paikallismuseoiden neuvonta- ja ohjauspalveluista sekä kulttuuriympäristön suojeluun liittyvien asioiden hoidosta. (Kultltk 15.5.2007 § 139, 6376 - 2007)

Museolain ja valtionosuusjärjestelmän uudistamisen myötä alueellisen vastuumuseon (ent. maakuntamuseo) tehtävänä on toimialueellaan

1) toimia kulttuuriperinnön asiantuntijana sekä kehittää ja edistää museotoimintaa, toimialansa yhteistyötä sekä kulttuuriperinnön tallentamista ja digitaalista saatavuutta (alueellisen museotoiminnan edistämistehtävä);

2) toimia kulttuuriympäristön, erityisesti rakennetun ympäristön ja arkeologisen kulttuuriperinnön asiantuntijaviranomaisena, joka antaa asiantuntijalausuntoja, osallistuu viranomaisneuvotteluihin ja antaa neuvontaa, sekä kehittää ja edistää kulttuuriympäristön vaalimista, toimialansa yhteistyötä sekä kulttuuriympäristötiedon digitaalista tallentamista ja saatavuutta (kulttuuriympäristötehtävä);

3) toimia taiteen ja visuaalisen kulttuuriperinnön asiantuntijana sekä kehittää ja edistää toimialansa yhteistyötä sekä taiteen ja visuaalisen kulttuuriperinnön tallentamista ja digitaalista saatavuutta (alueellinen taidemuseotehtävä).

Uudistuksen myötä alueellisten vastuumuseoiden valtionosuus muodostuu ns. perusrahoituksesta sekä tehtäväkohtaisesta rahoituksesta. Perusrahoituksen valtionosuusprosentti olisi 37. Alueellisten vastuumuseoiden tehtäväkohtaisen osan valtionosuusprosentti olisi 85, joka saadaan kertomalla alueellisen vastuumuseotehtävän henkilötyövuosimäärä perusrahoituksessa määräytyvällä yksikköhinnalla. Alueellisen tehtävän henkilötyövuodet määräytyvät laskennallisesti ja niissä käyttöön tulevat myös desimaalit. Mikäli Museopalvelut saa laskennallisena perusteena olevasta henkilötyövuosimäärästä kaikki henkilötyövuosiin, nousee museon valtionosuus merkittävästi. Jos laskennallisena perusteena on nykyinen henkilötyövuosimäärä, tulee valtionosuus laskemaan nykyisestä. Opetus- ja kulttuuriministeriö päättää kunkin saajan osalta valtionosuuden kuten nykyisin. Päätös henkilötyövuosimäärästä tehdään neljäksi vuodeksi kerrallaan.

Alueelliseksi vastuumuseoksi nimeäminen tapahtuu hakemuksesta Opetus- ja kulttuuriministeriölle. Nimeäminen edellyttää toiminnan ja palveluiden alueellista suunnitelmaa, asiantuntemusta, osaamista ja toimialueen tuntemusta, kattavia kokoelmia, aineistoja ja sisältöjä. Museoiden tulee ilmoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriölle kiinnostuksestaan hakea alueellista vastuumuseotehtävää 15.11.2018 mennessä ja varsinainen hakemus jätetään helmikuussa 2019. Kevään aikana käydään Museoviraston kanssa neuvottelut alueellisten tehtävien hoitamisesta ja lokakuussa 2019 Opetus- ja kulttuuriministeriö tekee päätöksen valtionosuuden piiriin hyväksymisestä, nimeää vastuumuseot ja päättää yksikköhinnoista ja henkilötyövuosista.

Kiinnostuksen ilmauksessa pitää käydä ilmi vastuutehtävien lisäksi toimialue ja museon valmius tehtävän vastaanottamiseen / toiminnan käynnistämiseen, mikäli kyseessä on uusi tehtävä- tai toimialue. Museopalvelut ei ole toiminut Varsinais-Suomen aluetaidemuseona, vaan tehtäviä on hoitanut Turun taidemuseo. Museopalvelut on kuitenkin hoitanut joitakin kuvataiteeseen liittyviä alueellisia tehtäviä. Jos Museopalvelut / Turun kaupunki hakee ja hyväksytään vastuumuseoksi myös alueellisen taidemuseotehtävän osalta, tulisi alueellista taidemuseotehtävää varten tehdä Museopalveluissa sisäisiä resurssijärjestelyjä.

Museopalvelut on käynyt neuvotteluja Turun taidemuseon kanssa siitä ilmoittaako taidemuseo ministeriölle kiinnostuksensa uuden alueellisen taidemuseotehtävien hoitamiseen. Museon hallitus ei ole vielä tehnyt asiasta päätöstä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ensisijaisena tavoitteena on ollut, että vastuumuseon tehtävät ovat kullakin alueella yhden ylläpitäjän museon vastuulla. Perusteena tälle on, että alueellisista vastuumuseoista muodostuisi riittävän vahvoja ja monipuolisia osaamiskeskuksia.

Toimialajohtaja Minna Sartes:       

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että museopalvelut ilmoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriölle kiinnostuksestaan hakea alueellista vastuumuseotehtävää Varsinais-Suomen alueelle alueellisen museotoiminnan edistämistehtävän, kulttuuriympäristötehtävän ja alueellisen taidemuseotehtävän osalta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Immonen ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tpvVapaa-aikatoimiala, museopalvelut