Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta10224.10.20183

10485-2018 (00 04 02)

Taidelainaamon yhteistyösopimuksen irtisanominen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 102

Vapaa-aikatoimialan hallinto, kulttuurisihteeri Mette Karlsson 17.10.2018:

Turun taidelainaamo on Vanhalla Raatihuoneella sijaitseva turkulaisten taiteilijajärjestöjen (Arte ry, Turun Taidegraafikot ry, Turun Taiteilijaseura ry ja Jöötti ry) ja Turun museopalveluiden yhteistyönä ylläpitämä toimipiste. Kyseisten taiteilijajärjestöjen jäsenet saavat erillissopimuksilla luovuttaa töitään Taidelainaamoon myytäväksi tai lainattaviksi yksityishenkilöille ja yrityksille. Lainaamotoiminta tukee taiteilijoita tarjoamalla heille luontevan ja taloudellisesti turvallisen taideteosten myyntikanavan. Asiakkaille lainaamo on matalan kynnyksen paikka ostaa taidetta sekä tutustua alueen kuvataidetarjontaan. Taidelainaamo toimii turkulaisen taiteen imagollisesti tärkeänä markkinointikanavana kaupunkikuvallisesti keskeisellä paikalla Vanhalla Suurtorilla.

Kaupungin ja taiteilijajärjestöjen välille on vuonna 2010 solmittu yhteistyösopimus (liite 1) Taidelainaamon toiminnasta (Kultlk 16.6.2010 § 120). Museopalveluissa tapahtuneiden henkilöstömuutosten vuoksi on tullut ajankohtaiseksi tarkastella Taidelainaamon toiminnan järjestämistapaa. Monessa kaupungissa taidelainaamotoiminnasta vastaa jokin taiteilijajärjestö. Järjestövetoinen taidelainaamotoiminta antaa toisenlaisia kehittämismahdollisuuksia mm. erilaisten hankerahoitusmahdollisuuksien myötä. Vapaa-aikatoimiala on käynyt neuvotteluja Taidelainaamon osapuolten kanssa ja tulevasta järjestämistavasta on syntymässä toimiva konsepti, jonka kaikki osapuolet ovat valmiit hyväksymään.

Keskustelut Taidelainaamon tulevasta järjestämistavasta käynnistettiin taidelainaamotoimikunnassa keväällä 2017. Järjestöosapuolista Turun Taiteilijaseura ry ilmoitti olevansa kiinnostunut taidelainaamotoiminnan järjestämisestä. Yhteistyöneuvotteluita Turun Taiteilijaseuran kanssa on käyty syksyllä 2017 sekä vuoden 2018 aikana. Neuvotteluissa muodostunut uusi toimintamalli on, että Taidelainaamon voimassaolevat taiteilija- ja asiakassopimukset siirtyvät hallinnointisopimuksella Turun Taiteilijaseura ry:lle. Turun Taiteilijaseura ry järjestää nyt voimassaolevan yhteistyösopimuksen päätyttyä taidelainaamotoiminnan osana yhdistyksen toimintaa sekä vastaa yhteistyösopimusten solmimisesta muiden järjestöosapuolten kanssa.

Jotta Taidelainaamon toiminta voidaan alkuvuonna 2019 järjestää uudella tavalla ja siten, että lainaamon taiteilijoille ja asiakkaille aiheutuisi mahdollisimman vähän muutoksia, on vuonna 2010 solmittu yhteistyösopimus syytä irtisanoa päättymään alkuvuodesta. Kulttuurilautakunta päätti 19.9.2018, § 90 muuttaa sopimuksen irtisanomisaikaa siten, että irtisanomisaika on 6 kk:n sijaan 3 kk. Taidelainaamon järjestöosapuolet ovat käsitelleet asiaa hallituksissaan ja hyväksyneet tämän irtisanomisajan muutoksen.

Liite 1Taidelainaamo -sopimus

Oheismateriaali 1Arte ry:n hallituksen päätös irtisanomisajan muuttamisen hyväksymisestä

Oheismateriaali 2Turun Taidegraafikot ry:n hallituksen päätös irtisanomisajan muuttamisen hyväksymisestä               

Oheismateriaali 3Jöötti ry:n hallituksen päätös irtisanomisajan muuttamisen hyväksymisestä

Oheismateriaali 4Turun Taiteilijaseura ry:n hallituksen päätös irtisanomisajan muuttamisen hyväksymisestä

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää irtisanoa Taidelainaamon yhteistyösopimuksen siten, että se päättyy 24.1.2019. Samalla kulttuurilautakunta oikeuttaa museopalvelujohtajan huolehtimaan kaupungin edusta sopimuksen päättymisestä aiheutuvien toimenpiteiden täytäntöönpanossa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoArte ry
aoJöötti ry
aoTurun Taidegraafikot ry
aoTurun Taiteilijaseura ry
tpvVapaa-aikatoimiala, museopalvelut
tiedKarlsson Mette


Liitteet:

Kultlk § 102
Liite 1:Taidelainaamo -sopimus