Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta10924.10.201810

3713-2018 (02 02 02)

Osavuosikatsaus 3/2018 - Talouden seuranta- ja ennustetiedot

Tiivistelmä: -

Kultlk § 109

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 18.10.2018:

Kaupunginvaltuustolle, kaupunginhallitukselle ja tarkastuslautakunnalle annetaan osavuosikatsaukset toiminnan ja talouden kehittymisestä kolme kertaa vuodessa tilikauden aikana. Neljäs toiminnan ja talouden toteutumisesta annettava raportti on tilinpäätös.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2018 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt toiminnan ja talouden kehittymisen raportoinnista. Kolmas osavuosikatsaus laaditaan raportointijaksolta 1.1.–30.9.2018. Osavuosikatsaus sisältää talouden katsauksen sekä ennusteen taloudellisten ja henkilöstötavoitteiden toteutumisesta.

Kolmannen osavuosikatsauksen yhteydessä kaupunginhallitukselle raportoidaan taloudellisen tavoitteiden toteutuminen tiliryhmäkohtaisesti sekä annetaan selvitys sisäisten ja ulkoisten toimintamenojen poikkeamista.

Projektit ja hankkeet, jotka aiheuttavat toimintakatteeseen poikkeaman raportoidaan osavuosikatsausten yhteydessä. Samalla esitetään talousarviomuutokset toimielimen talousarvioon.

Koko toimialan ennusteessa toimintakate toteutuu suunnitellun -64,8 miljoonan euron suuruisena. Luku sisältää Historian museon menot 240 000 euroa. Kustannuksien kattamiseen tarkoitettua kaupunginjohtajanpäätöksen mukaista talousarviomuutosta ei ole vielä tehty. Lisäksi menot sisältävät museon vuoden 2017 toimintakatteen säästöillä tehdyt suurtuotanto-valmistelut 167 000 euroa.

Saadut tuet ja avustuksen ylittyvät budjetoidusta noin 0,6 milj. eurolla ja muut toimintatuotot 0,3 miljoonalla eurolla. Budjetoimattomat tuet ja avustukset ovat pääasiassa liikunta-, museo- ja kirjastopalveluiden sekä hallinnon saamia avustuksia valtiolta. Muiden tuottojen ylitys on rahastojen (Kaunistamis-, kuolinpesien säästö- ja sosiaalirahasto) tuottojen siirtoa pääasiassa museo- ja liikuntapalveluille. Tuotot käytetään tuotonjaon yhteydessä päätetyn suunnitelman mukaisiin kustannuksiin. Rahoitusta saaneiden hankkeiden menot näkyvät vastaavasti ulkoisina toimintamenoylityksinä.  

Myynti-, maksu- ja vuokratuotot jäävät budjetoidusta 0,3 miljoonaa euroa. Summa koostuu pääasiassa museon myyntituottojen sekä liikunnan vuokra- ja maksutuottojen odotettua heikommista kertymistä. Ulkoisten ja sisäisten menojen poikkeamat eivät ole oleellisia. 

Kulttuurilautakunnan osuus toimialan talouden toteutumisessa

Kulttuurilautakunnan talousarvio toteutuu suunnitellusti. Toimintakatteen ennustetaan olevan -36 miljoonaa euroa. Investoinnit toteutuvat kirjastoautohankintaa lukuun ottamatta myös suunnitellusti.

Hallinto

Hallinnon toimintakate alittuu ennusteen mukaan 335 000 euroa. Alituksesta suurin osa on henkilöstömenojen säästöä. Säästöä syntyy siitä huolimatta, että kulttuurin palvelualueiden tuloksellisuuseräkuluihin on varauduttu hallinnon talousarviossa.

Kirjastopalvelut

Kirjastokäyntien määrä on hieman laskenut viime vuoteen nähden, mutta omatoimikäyntien määrä on kasvanut. Sen sijaan kirjalainaus on kasvanut 2,5% viime vuoteen nähden. Käyttäjäkoulutuksia on toteutettu vähemmän kuin viime vuonna, mutta lokakuu on alkanut erittäin vilkkaana, joten lukema tulee tasoittumaan loppuvuotta kohden. Sen sijaan tapahtumia on ollut noin 70 enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan, mikä näkyy myös osallistujamäärän kasvuna.

Talous toteutuu ennakoidusti, ei suuria poikkeamia. Myöhästymismaksutulojen kertymä ei todennäköisesti yllä tavoitteeseen, mutta alueelliseen kehittämistehtävään saatu rahoitus on arvioitua suurempi, joten kokonaisuutenaan tulotavoite lähes saavutetaan.

Museopalvelut

Kävijämäärä on laskenut vuoden 2017 ennätysvuodesta. (2018 syyskuun loppuun 311 000 kävijää, 2017 samaan aikaan 386 000 kävijää). Kävijämäärä on kuitenkin aiempiin vuosiin verrattuna hyvällä tasolla. Museoyksiköt ja toiminta on ollut muuten suunniteltua, mutta Biologisen museo jouduttiin sulkemaan putkirikon vuoksi. Museo on suljettu ainakin vuoden loppuun suljettu. Museo ei kuitenkaan taloudellisessa mielessä ratkaise kokonaistaloutta. Apteekkimuseo Qwenselin talo avattiin uudistettuna kesäkuussa. Museo on ollut suosittu ja museoon avattu museokauppa parantaa kävijäkokemusta ja vaikuttaa talouteen positiivisesti.

Kävijämäärän laskua kompensoivat korotetut lipunhinnat ja sekä suurtuotantomääräraharahoitus. Kun vuodesta on kulunut 75% niin tulot 1-9.2018 ovat olleet 102% (vuonna 2017 98%).  Menot ovat 75 % (vuonna 2017 71%). Netto on 68.29% (2017 62.11%). Lipputulot ovat syyskuun loppuun 2018 mennessä 1 006 703 euroa. Vuonna 2017 toteuma oli 1 186 462 ja vuonna 2016 summa oli 836 091 euroa.

Edellisen vuoden toimintakatteen säästö ja Historian museo –projektimäärärahan aiheuttama talousarviopoikkeama on 407 000 euroa.Vuoden 2018 Histoirian museo -määrärahasta 270 000 euroa jää arvion mukaan käyttämättä 30 000 euroa. Toimintakatteen alitusta vuodelta 2017 on 167 000 euroa.

Vuoden 2017 toimintakatteen säästö kohdennetaan näyttelytuotannon (WAM, Turun linna, Luostarinmäki) kustannuksiin tavoitteena kävijämäärän nousu ja tulokertymän nousu vuonna 2019. Lisäksi säästö kohdennetaan kehittämisprojektissa tulonhankkimiseen liittyviin hankintoihin. Erityiskohteena on Turun linnan museokaupan ja tulonhankinnan kehittäminen. Tämä on valittu kohteeksi, koska linnan vuokrasopimus uudistettiin siten, että vuoden 2019 alusta linna siirtyy Senaatti-kiinteistöjen hallinnoitavaksi ja linnan vuokra kaupungille nousi yli 500 000 eurolla. Linnassa mm. uudistetaan museokaupan myyntitilat siten että tuloaulaan saadaan lipunmyynnin lisäksi myös museokauppa. Samaten laajennetaan museokaupan myyntituotteita ja muiden linnan tuotteiden kuten opastusten ja työpajojen myyntiä. Linnan ohella uudistetaan Biologisen museon museokauppaa.

Orkesteri

Orkesteri on toteuttanut tehtäväänsä ja toiminta-ajatustaan suunnitelman mukaisesti. Orkesterin talousarvio on ennusteen mukaan ylittymässä taiteilijapalkkioiden ja muiden ostopalveluiden osalta. Toimintakatteen ennustetaan ylittyvän 26 000 euroa. Ylitysuhka on pienentynyt 71 000 eurolla toisesta osavuosikatsauksesta.

Sekä taiteilijapalkkiot että muut ostopalvelut oli budjetoitu huomattavasti edellisvuotta alemmalle tasolle, mutta taiteellisen toiminnan laajuus ja siihen sekä Konserttitalon ylläpitoon liittyvät tarpeet ostopalveluille ovat kuitenkin pysyneet edellisvuoden tasolla.

Orkesterissa on tehty vain toiminnan kannalta välttämättömät huollot ja hankinnat. Myös palvelujen ostossa pitäydytään vain välttämättömissä. Lisäksi muissa talousarvion mukaisissa kulukohdissa noudatetaan erityistä säästäväisyyttä. Maksutuottojen osalta tuloennustetta on toteuman perusteella hieman nostettu suhteessa talousarvioon.

Liite 1 Kulttuurilautakunnan käyttötalous- ja investointiosan toteutumisennuste

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee vuoden 3/2018 osavuosikatsauksen tiedoksi ja päättää esittää kaupunginhallitukselle, että museopalvelujen (nettoyksikkö) määrärahaa korotetaan vuoden 2017 toimintakatteen alitusta vastaavalla 167 000 euron lisämäärärahalla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginhallitus


Liitteet:

Kultlk § 109
Liite 1:Kulttuurilautakunnan käyttötalous- ja investointiosan toteutumisennuste