Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta9519.09.201811

12692-2017 (032)

Turun kaupunginorkesterin ja konserttitalon hinnoittelun perusteiden tarkentaminen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 95

Hallintosäännön 37 § mukaan lautakunnan tehtäviin kuuluu päättää tehtäväalueellaan asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta valtuuston hyväksymien perusteiden mukaisesti. Kulttuurilautakunta on hyväksynyt kaupunginorkesterin ja konserttitalon palveluiden ja vuokrien hinnoittelun perusteet päätöksellään 29.11.2017 § 137. Päätöksessä todetaan, että intendentti on oikeutettu päättämään konserttitalon minimivuokrahintojen soveltamisesta tapauskohtaisesti lautakunnan määrittelemien kriteereiden perusteella. Kulttuurilautakunnan tekemää päätöstä on joiltakin osin syytä tarkentaa.

Kaupunginorkesterin ja konserttitalon toiminnassa on jatkuvia markkinoinnillisia ja myynninedistämiseen liittyviä tarpeita toteuttaa tarjouksia ja kampanjoita. Konserttien myynnin edistämiseksi saattaa syntyä tarve tehdä lippukampanjoita, esimerkiksi kaksi lippua yhden hinnalla, ja muutoin hiljaisen tammi-helmikuun ulosvuokrauksia on perusteltua myydä alennettuun hintaan, kuitenkin korkeintaan 50 %. Lautakunnan vahvistamien hintojen lisäksi intendentillä tulisikin olla tarpeen mukaan mahdollisuus tehdä harkintaansa perustuvia muutoksia orkesterin lippuhintoihin ja konserttitalon ulosvuokraushintoihin. Osana oppilaitosyhteistyötä olisi hyvä myös mahdollistaa opiskelijahintaisten lippujen ennakkovaraaminen alueen musiikkioppilaitosten opiskelijaryhmille kerran kaudessa.

Konserttitalon minimivuokratason määrittelyssä käytettäviä kriteerejä tulisi täsmentää siten, että alennus myönnetään

-       vain kotipaikkakunnaltaan turkulaiselle anojalle ja

-       korkeintaan kahteen saman toimijan tilaisuuteen vuodessa,

kun kyseessä on:

-       organisaatio, joka juhlii merkkivuottaan tai

-       hyväntekeväisyystilaisuus. Määritelmän täyttää tilaisuus, jonka järjestävän toimijan säännöissä mainitaan hyväntekeväisyys tai joka osoittaa kulujen jälkeiset tuotot lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen ns. kolmannelle osapuolelle.

Orkesterilla on kulttuurilautakunnan päätöksen mukaisesti käytössään kiinteät hinnat kausi- ja erikoiskonserteille. Oopperatuotantojen kulurakenne poikkeaa merkittävästi ns. normaaleista konserttituotannoista ja oopperaesitysten lippuhinnat ovat yleisesti sekä kotimaassa että kansainvälisesti korkeammat kuin orkesterikonserteissa. Lipputulot ovat erittäin tärkeä osa oopperayhteistyönä toteutettavissa tuotannoissa, jotka on aina hinnoiteltu tuotantokohtaisesti. Myös orkesterin omana tuotantona konserttitalossa toteuttamien oopperaesitysten osalta esitetään mahdollisuutta poiketa orkesterille vahvistetuista lippuhinnoista. Lippuhinnat voidaan jakaa kahteen kategoriaan, jolloin ensimmäisen kategorian paikat sijaitsevat salin keskiosassa ja toisen kategorian paikat salin reunoilla. Toisen kategorian paikat hinnoitellaan aina orkesterin erikoiskonserttien hinnoilla ja ensimmäisen kategorian paikat tuotannon kulurakenteesta riippuen korkeintaan 2,5-kertaiseksi edullisempiin paikkoihin nähden.

Intendentti Maati Rehor:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää

1.    mahdollistaa opiskelijahintaisten lippujen ennakkovaraamisen alueen musiikkiopistojen opiskelijaryhmille osana oppilaitosyhteistyötä kerran lukukaudessa

2.    vahvistaa konserttitalon minimivuokratason määrittelyyn seuraavat kriteerit. Alennus voidaan myöntää:

-       vain kotipaikkakunnaltaan turkulaiselle anojalle ja

-       korkeintaan kahteen saman toimijan tilaisuuteen vuodessa,

kun kyseessä on:

-       organisaatio, joka juhlii merkkivuottaan tai

-       hyväntekeväisyystilaisuus. Määritelmän täyttää tilaisuus, jonka järjestävän toimijan säännöissä mainitaan hyväntekeväisyys tai joka osoittaa kulujen jälkeiset tuotot lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen ns. kolmannelle osapuolelle.

3.    vahvistaa orkesterin omana tuotantona toteuttamille oopperaesityksille seuraavat hinnoitteluperusteet:

-       lippuhinnat jaetaan paikan sijainnin perusteella kahteen kategoriaan,

-       toisen kategorian paikat hinnoitellaan orkesterin erikoiskonserttien hinnoilla,

-       ensimmäisen kategorian paikat hinnoitellaan korkeintaan 2,5-kertaisiksi edullisempiin paikkoihin nähden.

Lisäksi lautakunta päättää oikeuttaa intendentin tekemään tuotantokohtaisesti muutoksia orkesterin lippuhintoihin ja konserttitalon ulosvuokraushintoihin siten, että

-       lippuja voidaan myydä kaksi yhden hinnalla,

-       yksittäisiä lippuja voidaan myydä korkeintaan 20 % normaalihintaa halvemmalla,

-       konserttitalon ns. hiljaisen ajan ulosvuokrauksissa suurin alennus voi olla vuokrasta korkeintaan 50 %.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginorkesteri