Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta9419.09.201810

9002-2018 (00 01 05)

Lukemattomat mahdollisuudet -hanke kaupunginkirjastossa

Tiivistelmä: -

Kultlk § 94

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula ja palvelupäällikkö Sanna Hernelahti 11.9.2018:

Turun ammattikorkeakoulu valmisteli Lukemattomat mahdollisuudet -hankkeen maaliskuun ESR:n hakuun. Valmistelussa olivat mukana Jyväskylän yliopisto, Seinäjoen ammattikorkeakoulu Oy, Seinäjoen kaupunginkirjasto ja Turun kaupunginkirjasto.

Hanke toteuttaa toimintalinjaa 4. Koulutus, ammattitaito ja elinikäinen oppiminen, erityisenä tavoitteena on 9.1. Siirtymävaihdetta ja koulutuksellista tasa-arvoa tukevien palveluiden parantaminen.

Hankkeen lähtökohtana on ehkäistä syrjäytymistä ja parantaa lukutaitoa. Työ- ja opiskelu-uralta syrjäytyminen on yhä vakavampi nuoriin kohdistuva uhka. Lukutaidon merkitys ei ole digitalisaation myötä vähenemässä. Päinvastoin se on osaltaan luomassa uutta lukutaidottomuutta, jonka torjuminen on välttämätöntä. Lukemattomat mahdollisuudet -hanke kehittää laaja-alaisen asiantuntija- ja yhteistyökumppaniverkostonsa kanssa vuorovaikutteisessa yhteistyössä nuorten ja nuorten aikuisten lukutaitoa tukevia uusia toimintamalleja. Tavoite on, että nuorten aikuisten lukutaidon kehittyminen toimenpiteiden ansiosta johtaa yhteiskunnalliseen yhdenvertaisuuteen ja monipuolisempiin työllistymisnäkymiin. Toimenpiteillä vähennetään kohderyhmän heikentyneen lukutaidon vaikutuksia oman elämän suuntaamisen mahdollisuuksiin. Kun lukutaito ja osallistumismahdollisuudet kohenevat, myös nuorten aikuisten yleisen hyvinvoinnin voidaan olettaa paranevan. Hankkeessa varmistetaan molempien sukupuolten tasa-arvoiset osallistumismahdollisuudet erilaiset tarpeet ja kiinnostuksen kohteet huomioiden. Hankkeessa järjestetään lisäksi kirjastoammattilaisille suunnattua täydennyskoulutusta.

ESR-hankehakemus "Lukemattomat mahdollisuudet" on Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen käsittelyssä. Hakuaika päättyi 23.3.2018. Hakemusten yleisten valintaperusteiden mukainen arviointi on jo tehty ja hakemus pääsi tästä vaiheesta eteenpäin ja hakemus on palautettu täydennettäväksi. Päätös hakemuksen hyväksymisestä tullaan saamaan todennäköisesti syyskuun aikana. Hanke pyritään käynnistämään 1.11.2018, mikäli lopullinen hankepäätös on myönteinen. Hanke päättyy 28.2.2021.

Turun kaupunginkirjaston rooli hankkeessa on olla osatoteuttaja. Kirjaston vastuulla olisi pilotoida ja arvioida hankkeen aikana kehitettyjä lukutaitoa tukevia toimintamalleja. Lisäksi tarkoitus on päivittää nykyisiä kirjastossa käytettäviä lukutaitoa tukevia palveluita aiempaa käyttäjälähtöisemmiksi. Toimintaa koordinoimaan ja toteuttamaan rekrytoidaan työntekijä kirjastoon.

Hankkeen kokonaisbudjetti on 631 000 € ja rahoitusta haetaan 473 000 €. Turun kaupunginkirjaston osuus budjetista on enintään 97 000€, josta kirjaston omakustannusosuus on 24 100 €. Kirjaston omakustannusosuus katetaan kirjaston käyttötaloudesta.

Liite 1Hankesuunnitelma Salainen asia; salauksen peruste Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24.1 § 17) -kohta.

Liite 2Kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma Salainen asia; salauksen peruste Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24.1 § 17) -kohta.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää merkitä tiedoksi kehittämishankkeen tilanteen ja hyväksyä osaltaan rahoitussuunnitelman sekä valtuuttaa kirjastopalvelujohtajan allekirjoittamaan hankeasiakirjat ja neuvottelemaan kehittämishankkeen sisällöstä tarkemmin Turun ammattikorkeakoulun kanssa, mikäli rahoituspäätös on myönteinen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

mtpvHernelahti Sanna
tpvPilppula Rebekka


Liitteet:

Kultlk § 94
Liite 1:Lukemattomat mahdollisuudet -hanke kaupunginkirjastossa: Hankesuunnitelma Salainen asia; salauksen peruste Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24.1 § 17) -kohta.
Liite 2:Lukemattomat mahdollisuudet -hanke kaupunginkirjastossa: Rahoitussuunnitelma ja kustannuslaskelma Salainen asia; salauksen peruste Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24.1 § 17) -kohta.