Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta7822.08.20187

5539-2018 (08 00 00, 08 01 00)

Lausunto runkolinjaston linjastoluonnoksista

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 16.5.2018 § 97 lähettää runkolinjaston linjastoluonnokset lausunnoille siten, että kirjalliset lausunnot ja mielipiteet pyydetään antamaan 31.8.2018 mennessä

Kultlk § 78

Hallinto- ja henkilöstöpäällikkö Päivi Ahvenainen:

Seudullinen joukkoliikenne on käynnistänyt suunnittelun runkolinjaston toteuttamiseksi vuonna 2020. Uudistuksen tavoitteena on helpottaa sekä nopeuttaa ihmisten jokapäiväistä liikkumista Turun seudulla. Linjastoa ja linjojen keskeistä hierarkiaa selkeytetään ja linjoja suunnitellaan vastaamaan paremmin tarpeeseen. Uusi kehärunkolinja tuo paljon uusia matkavaihtoehtoja kuitenkaan poistamatta nykyisiä toimivia yhteyksiä. Linjaston vaikutusalueella asuville ihmisille runkolinjasto tarjoaa mahdollisuuden järjestää oma liikkuminen lähes täysin joukkoliikenteeseen tukeutuen.

Turun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti 16.5.2018 § 97 lähettää runkolinjaston linjastoluonnokset lausunnoille siten, että kirjalliset lausunnot ja mielipiteet pyydetään antamaan 31.8.2018 mennessä. Lausuntomateriaali on löydettävissä osoitteesta: https://www.foli.fi/fi/runkolinjasto

Lausuntopyynnössä pyydetään erityisesti ottamaan kantaa seuraaviin seikkoihin:

1.     Kuinka näette linjastomuutoksen vaikuttavan edustamanne tahon toimintaan?

2.     Mitä positiivisia ja negatiivisia muutoksia uudistus mielestänne tuo?

3.     Mitkä VE1:ssä esitetyistä parannuksista suhteessa VE2 tulisi toteuttaa? Miksi?

4.     Mitkä VE1:ssä esitetyt parannukset näette vähemmän tarpeellisina? Miksi?

Lausunto:

Museopalveluiden osalta on syytä todeta, että Turun linnan ympäristön rauhoittaminen on vaihtoehdoissa kokonaan unohdettu. Sekä suppeassa vaihtoehdossa VE2 että laajassa vaihtoehdossa VE1 bussit kulkevat edelleen linnan ohi pitkin Linnankatua eikä makasiinikorttelin takaa, kuten olisi tarkoituksenmukaista.

Wäinö Aaltosen museon saavutettavuuden ylläpitämiseksi tulisi varmistaa bussilinja ja pysäkki museon kohdalle. Kummassakaan nyt esitetyssä vaihtoehdossa ei ole linjaa Itäisellä Rantakadulla välillä Auransilta – Myllysilta.

Vaihtoehdoissa ei ole huomioitu myöskään Puutarhakadun linjaa, joten jatkossa portsalaisten yksityisautoilu lisääntyy ja Kalastajankatu on saavutettavissa ainoastaan Linnankadun linjalta. Puutarhakadun linja tulisi säilyttää koululaisten ja vanhainkodinkin takia, mikäli ei haluta saattoliikenteen voimakasta kasvua.

Kirjastopalveluiden ja kaupunginorkesterin osalta ei ole erityistä lausuttavaa.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta antaa yllä esitetyn mukaisen lausunnon runkolinjaston linjastoluonnoksista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta