Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta6706.06.20184

2621-2018 (02 05 01)

Oopperayhteistyön suurtuotantotuen käyttötarkoitus vuodelle 2019

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunnalle esitetään oopperayhteistyöhön suunnatun suurtuotantotuen käyttötarkoitusta vuodelle 2019.

Kultlk § 67

Vapaa-aikatoimialan hallinto, kulttuurisihteeri Mette Karlsson 30.5.2018:

Kulttuurilautakunta päätti 9.9.2009 § 203 mm. että suurtuotantotuki muutetaan täysimääräisenä ja tasapuolisesti koskemaan kaikkia taiteenaloja.

Kulttuurilautakunta päätti myös, että suurtuotantotuki keskittyy erityisesti yhteistyöhankkeisiin vapaa-aikatoimialan kulttuurilautakunnan alaisten palvelualueiden välillä tai vaihtoehtoisesti kulttuurilautakunnan alaisten vapaa-aikatoimialan palvelualueiden ja niiden ulkopuolisten tahojen välillä. Vuosittain tukea myönnetään muutamalle hankkeelle ja hanke voi jatkua yli talousarviovuoden. Kulttuurilautakunnan alaiset vapaa-aikatoimialan palvelualueet toimivat hankkeiden koordinoivina tahoina.

Suurtuotantorahan jakoperusteina on lähtökohtana kaupungin oma tuotanto ja yhteistyöprojektit siihen liittyen.

Kulttuurilautakunta on aiemmalla päätöksellään varannut vuoden 2019 suurtuotantorahasta oopperayhteistyöhön 70 000 € (Kultlk 25.3.2015 § 53). Turun filharmoninen orkesteri esittää oopperayhteistyötuen käyttöä kahteen produktioon vuonna 2019. Tavoitteena on tuoda turkulaisen yleisön koettavaksi oopperataiteen monimuotoisuutta erilaisin produktioin.

Oopperagaala

Turun filharmoninen orkesteri ja Turun musiikkijuhlat tuovat Turkuun elokuussa 2019 yhden maailman eturivin oopperatähdistä. Turun konserttitalossa kuullaan taiteellisesti korkeatasoinen oopperagaala, jossa filharmoninen orkesteri soittaa helmiä mielenkiintoisimmista oopperateoksista. Gaalalla TFO osallistuu osaltaan Turun musiikkijuhlien 60 -vuotisjuhlavuoden ohjelmistoon.

Kamariooppera

Syyskaudella 2019 Åbo Svenska Teaterin näyttämölle toteutetaan kamariooppera. Åbo Svenska Teater on puitteiltaan hieno tila pienimuotoisten oopperoiden toteuttamiseen ja sopii erityisen hyvin barokki- ja klassismi-ajan teoksille, joissa orkesterin kokoonpano on merkittävästi pienempi kuin nykyisin. Orkesteri on mahdollista muodostaa TFO:n barokkimusiikkiin erikoistuneiden muusikoiden sekä ranskalaisen barokkimusiikki-ensemblen kanssa yhteistyössä, mikä osaltaan mahdollistaa filharmonisen orkesterin muusikoille kehittymisen barokkiperinteen asiantuntijoiden kanssa. Ranskassa on hyvin vahva barokkioopperan perinne, jota saadaan näin myös Turkuun. Produktion tuotantoneuvottelut ovat vielä kesken, ja vaihtoehtoisena suunnitelmana on toteuttaa pienimuotoinen nykykamariooppera yhteistyössä TFO:n, TMJ:n ja ÅST:n kesken, Åbo Svenska Teaterin lavalle.

Liite 1TFO:n hankesuunnitelma Salainen asia; salauksen peruste Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24.1 § 17) -kohta.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että vuodelle 2019 oopperayhteistyöhön varattu suurtuotantotuki 70 000 € käytetään edellä ja liitteessä 1 esitetyn mukaisesti kahteen oopperaproduktioon.

Lisäksi kulttuurilautakunta päättää, että tuen maksamisen edellytyksenä on, että suurtuotantomääräraha pysyy kulttuurilautakunnan vuoden 2019 talousarviossa nykytasolla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginorkesteri
tiedKarlsson Mette


Liitteet:

Kultlk § 67
Liite 1:TFO:n hankesuunnitelma Salainen asia; salauksen peruste Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 24.1 § 17) -kohta.