Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta5516.05.20183

12784-2017 (241)

Kuralan Kylämäen Vähä-Kohmon puimalan käyttötarkoituksen muuttaminen

Tiivistelmä:

Kuralan Kylämäen Vähä-Kohmon puimalan nk. Tryskimakasiinin muuttaminen yleisöpalvelutilaksi. Muutostöiden laskennallinen vuokrakustannusvaikutus on 865,44€/kk.

Kultlk § 55

Museopalvelut / intendentti Petteri Järvi, intendentti Maarit Talamo-Kemiläinen, museopalvelujohtaja Olli Immonen 30.4.2018:

Museopalveluiden hallinnassa oleva Kuralan Kylämäki on hoidettu ja helposti saavutettava neljän tilan muodostama kulttuurimiljöö, jossa on 26 rakennusta 1800–1900-luvulta. Alue henkii 1950-luvun maatilojen elämää ja sen kehittämishankkeessa tavoitteeksi muotoutui, että Museopalvelut ylläpitää aluetta niin, että myös yhteistyötahojen on helppo tuoda omaa toimintaa museon luomiin puitteisiin. Tavoitteen toteuttamiseksi Vähä-Kohmon tilalla sijaitseva entinen puimala on tarkoitus muuttaa kesäkäyttöiseksi yleisötilaksi. Muutoksella mahdollistetaan paitsi museon, erityisesti ns. kolmannen sektorin ja muiden tahojen järjestämä, rakennuksen luonteeseen sopiva toiminta. Eristämätön puimalato voi toimia lämpimänä vuodenaikana mm kesäteatterina tai elokuvien esityspaikkana. Tilan käytöstä tullaan perimään käyttökorvaus kuten muistakin museopalveluiden ulosvuokrattavista tiloista. Vuositasolla tilan tilapäisestä vuokraamisesta voidaan arvioida tulevan tuloja 4000 – 6000 euroa.

Rakennus on peräisin 1930-luvun puolivälistä, jolloin Kuralan Vähä-Kohmon maatilalle hankittiin erillisellä sähkömoottorilla käytettävä puimakone. Rakennus on sijoitettu rinteeseen kohtisuoraan ja sen lattia muodostuu siksi neljästä eri korkeudella olevasta tasosta. Puintityön eri vaiheissa tapahtuva materiaalien siirto voitiin suorittaa aina ylemmältä tasolta alemmas. Rakennuksen molemmilta sivuilta johtaa kaksi pariovea eri tasanteille. 

Tilapalvelukeskus on laatinut rakennuksen muutossuunnitelmat, joiden mukaan rakennukseen ei tehdä peruuttamattomia muutoksia, ja sen alkuperäinen asu ja luonne säilyvät. Lattiatasanteet toimivat luontevasti katsomoina ja näyttämönä, ja ovet pääsisäänkäyntinä ja varateinä. Tarvittavat käymälät toteutetaan museon luonteeseen sopivina ulkokäymälöinä, jotka sijoitetaan rakennuksen pääjulkisivun taakse, kuitenkin hyvin saavutettaviksi. Esteettömyys on huomioitu sekä puimalan sisätiloissa että käymälöiden suhteen.

Rakennukseen tehtävien muutosten ja ulkovessan rakentamisen arviohinta on 71 000 €, alv 0%, joka muodostuu seuraavasti:

Hinnasta 25 000 €, alv 0%, on sähkötöitä ja 31 000 €, alv 0%, rakennusteknisiä töitä (sisältäen esiintymislavan erillishankintana laskelmassa).

Loput 15 000 €, alv 0, ovat sekä suunnittelu- ja rakennuttamiskustannuksia että muutos- ja lisätyövarausta.

Arvioitu vuokravaikutus:

Muutostyömaksu

Vähä-Kohmon vanha puimala

Muutostyökustannus           71 000 €

Takaisinmaksuaika             8 vuotta

Korko                                   4 %

Muutostyömaksu                 865,44 €/kk

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää Tilapalvelukeskukselle Kuralan Kylämäen Tryskimakasiinin korjaamista kesäkaudella käytettäväksi yleisötilaksi. Arvioitujen muutoskustannusten vuokravaikutukset ovat 865,44€/kk kahdeksan vuoden ajan.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiTilapalvelukeskus