Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4825.04.20188

4744-2018 (02 06 04)

Turun kirjastopalvelujen myöhästymis- ja aineistomaksujen perintämalli

Tiivistelmä: -

Kultlk § 48

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 13.4.2018:

Vuonna 2017 voimaantulleen kirjastolain perusteella määräykset eräiden maksujen perinnästä kirjastopalveluista muuttuvat. Kirjastojen myöhästymismaksuista tuli julkisoikeudellisia saatavia, joita voi periä ulosotossa ilman tuomiota. Aineiston varaus kuuluu uuden lain nojalla maksuttomiin palveluihin. Sen sijaan kirjastot voivat periä – kuten ennenkin – kohtuullisia, omia kustannuksia vastaavia maksuja myöhässä palautetuista aineistoista, varatun aineiston noutamatta jättämisestä ja muista kuin maksuttomiksi säädetyistä palveluista. Palauttamattomien aineistojen kohdalla kyseeseen tullee useimmiten hinta, joka kirjaston on käytettävä korvaavan aineiston hankintaan.

Lakiuudistuksen myötä kirjastojen myöhästymismaksut, varatun aineiston noutamatta jättämisestä vaaditut maksut tai esim. tilavuokrat voidaan periä ulosottotoimin ilman tuomioistuimen maksuun velvoittavaa tuomiota tai päätöstä. Tämä uudistus muuttaa kirjastosaatavien perintää: aikaisemmin kaikkien kirjastotoiminnasta syntyvien maksujen perintä ulosotossa on edellyttänyt tuomioistuimen päätöstä.

Sitä vastoin käyttäjän toiminnan vuoksi palauttamatta jääneeseen tai vahingoitettuun aineistoon liittyvät vahingonkorvausmaksut ovat edelleenkin ns. yksityisoikeudellisia maksuja ja niiden oikeudellinen perintä edellyttää tuomion hakemista.

Turun kaupungin hallintosäännön mukaan hallintoryhmän johtaja päättää saatavien luottotappioinnista. Hallintoryhmän johtaja on delegoinut toimivallan kaupunginlakimiehelle. Turun kaupungin saatavien perintä on siirtynyt Kuntaperinnälle. Kaupunginlakimiehen kanssa on käyty läpi kirjaston perintämallia ja päädytty seuraavaan toimintamalliin:

Kirjasto hoitaa itse myöhästymismaksujen perinnän. Niitä ei siirretä lainkaan perintäyhtiölle. Asiakas on lainauskiellossa, jos hänellä on maksamattomia myöhästymismaksuja. Myöhästymismaksut ovat julkisoikeudellisia saatavia. Julkisoikeudelliset saatavat vanhenevat 5 vuodessa niiden syntymisvuotta seuraavan vuoden alusta lukien. Vanhentumista ei voi katkaista. Kirjasto lähettää kaksi maksumuistutusta. Jos aineistoa ei palauteta, kirjasto hoitaa jaon yksityis- (palauttamatta jätetty aineisto) ja julkisoikeudellisiin saataviin (myöhästymismaksut). Yksityisoikeudelliset saatavat siirretään Kuntaperintään. Kuntaperintä lähettää 1. maksumuistutuksen + kaksi maksuvaatimusta. Haastemenettelyn raja on 100 euroa. Saatavista voidaan tehdä yhdistelmähaaste eli yhdistää muihin asiakkaan yksityisoikeudellisiin saataviin.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta hyväksyy edellä esitetyn perintämallin otettavaksi käyttöön heti.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.