Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4725.04.20187

4593-2018 (12 03 02, 00 01 02)

Maarian ja Jäkärlän alueen kirjastopalvelut

Tiivistelmä:

Yli-Maarian monitoimitalon rakentaminen on meneillään ja tarkoitus valmistua vuoden 2019 alussa. Maarian ja Jäkärlän alueen nuoriso- ja kirjastopalvelujen järjestämistä Yli-Maarian koulun valmistuttua on käsitelty aiemmin kulttuurilautakunnassa sekä viimeksi kaupunginjohtajan asukastapaamisen yhteydessä kuluvan vuoden maaliskuussa. Kulttuurilautakunnalle esitetään lähetekeskustelun käymistä asian ratkaisuvaihtoehdoista esille tulleiden näkökohtien pohjalta.

Kultlk § 47

Kirjastopalvelujohtaja Rebekka Pilppula 16.4.2018:

Maarian ja Jäkärlän alueen nuoriso- ja kirjastopalvelut ovat nousseet keskusteluun kevään aikana. Kulttuurilautakunnalle toimitettiin 28.3.2018 tiedoksi kannanotto Maarian-Jäkärlän lähiön nykyisen palvelutason säilyttämisen puolesta. Lisäksi Kaupunginjohtaja kylässä Jäkärlässä -tapahtuman yhteydessä 28.3.2018 nousi erityisesti esille nuoriso- ja kirjastopalveluiden siirtyminen Yli-Maariaan. Kirjastopalveluiden osalta asukkaat olivat huolissaan erityisesti alakouluikäisten kirjaston käytön mahdollisuudesta ja oppimisesta kirjaston käyttäjiksi sekä huonosti liikkuvien ikäihmisten kirjastopalveluiden saavutettavuuden heikentymisestä palveluiden siirtyessä.

Väestökehitys vuoteen 2029 asti on Moisio-Kanervamäen alueella nopeampaa kuin Länsi-Maaria-Jäkärlän alueella, johtuen uuden kaavoituksen tuomasta rivitalo- ja omakotitalorakentamisesta sekä uudesta monitoimirakennuksen tuomasta vetovoimasta. Samaan aikaan Länsi-Maaria-Jäkärlän väestö kehittyy melko tasaisesti ja sinne kaavoitetaan toistaiseksi vähän.

Turun kaupungin pohjoisen alueen kirjastopalveluista huolehtivat Paattisten ja Maarian kirjastot, lisäksi kirjastoautolla on alueella pysäkkejä. Maarian kirjasto on käyttöluvuiltaan pieni lähikirjasto: lainauksen perusteella toiseksi pienin lähikirjasto, kävijämääriltään pienin. Kirjastossa työskentelee vakituisesti yksi henkilö.

Maarian kirjaston käyttö:

Lainat 2017 22 103 Käynnit 2017 15 136
Lainat 2014 25 892 Käynnit 2014 18 800

Maarian kirjaston siirtymisestä Yli-Maarian koulun yhteyteen on annettu lautakunnan lausunto 12.4.2006 § 129. Hankesuunnitelma eteni päätösvaiheeseen 16.3.2011 § 51 ja lautakunta päätti osaltaan hyväksyä koulun hankesuunnitelman ja samalla päätettiin, että kirjasto korvaa Maarian ja Moision kirjastot. Moision kirjaston tila siirtyi nuorisopalvelujen käyttöön 1.8.2014 (kulttuurilautakunta 9.4.2014 § 57).

Alueen kirjastopalvelujen järjestäminen on herättänyt keskustelua. Kulttuurilautakunta vastasi 21.5.2014 §§ 86-87 sekä valtuustoaloitteeseen, jossa esitettiin Maarian ja Moision kirjastojen säilyttämistä että Maarian kyläyhdistyksen aloitteeseen Maarian kirjaston ja palvelutason säilyttämisen puolesta. Lautakunta edellytti, että Maarian ja Jäkärlän alueen kirjastopalveluista on tuodaan lautakunnalle toukokuuhun 2016 mennessä. Selvitys oli käsiteltävänä 15.6.2016 § 86. Yli-Maarian monitoimitalohankkeen etenemisselvitys merkittiin lautakunnan tiedoksi 17.5.2017 § 88. Esittelytekstissä todettiin, että vuoden 2018 jälkeen Jäkärlässä kirjastopalveluja on kokonaistaloudellisesti ja palvelustrategisesti järkevintä ylläpitää kirjastoautopalveluilla

Yli-Maarian monitoimitalon rakentaminen on meneillään ja kirjastossa on käynnistetty omalta osaltaan valmistelut yhteistyön käynnistämiseksi uusissa tiloissa. Tavoite on, että kirjasto voidaan avata tammikuussa 2019. Yli-Maariassa kirjastosta tulee myös omatoimisesti käytettävä. Oletuksena on, että Yli-Maarian kirjaston käyttö tulee lisääntymään, koska samoissa tiloissa on iso yhtenäiskoulu ja päiväkoti. Kirjaston tilastoseurannan mukaan kirjaston omatoimisuus lisää huomattavasti kirjaston käyttöä.

Yli-Maarian monitoimitalossa kirjastolla on käytössään monitoimitalon muita tiloja kirjaston oman tilan lisäksi. Tiloissa tavoitellaan tilojen moninaista käyttöä ja palvelujen kehittämistä asukasnäkökulmasta yhteisesti talon toimijoiden kesken. Monitoimitalossa tulevat toimimaan yhtenäiskoulu, päiväkoti, neuvola, kouluterveydenhuolto, nuoriso- ja kirjastopalvelut.

Kirjastopalveluiden näkökulmasta Yli-Maarian kirjasto tarvitsee yhden vakanssin ja nykyinen Maarian kirjaston vakanssi siirtyy uuteen kirjastoon. Mikäli kirjastopalveluita halutaan säilyttää Jäkärlän-Maarian -alueella ilman lisäresursointia, niin kyseeseen tulevat omatoimisesti käytettävät palvelut, kuten tietokone asiakaskäyttöön sekä varausten nouto- ja palautuspiste. Nämäkin palvelut voidaan järjestää vain, mikäli alueelle järjestyy tila ilman lisäkustannuksia kirjastolle.

Kulttuurilautakunnan olisi tarkoituksenmukaista päättää Maarian kirjaston tilojen irtisanomisesta viimeistään kesäkuussa 2018, jotta päällekkäisiltä vuokrakustannuksilta vältytään. Kirjaston tiloilla on puolen vuoden irtisanomisaika.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee annetun selostuksen tiedoksi ja käy Maarian ja Jäkärlän alueen kirjastopalveluiden järjestämisestä lähetekeskustelun.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.