Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta3628.03.201810

3186-2017 (041, 040)

Toiminnan ja talouden vuosiraportti 2017

Tiivistelmä: -

Kultlk § 36

Talouspäällikkö Ilkka Mäkynen 13.3.2018:

Kuntalain 113 §:n mukaan tilinpäätökseen sisältyvässä toimintakertomuksessa on esitettävä selvitys valtuuston asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden toteutumisesta. Toimintakertomuksessa on myös annettava tietoja sellaisista kunnan talouteen ja kuntakonserniin liittyvistä olennaisista asioista, joista ei ole tehtävä selkoa tuloslaskelmassa tai taseessa.

Kaupunginvaltuusto on vuoden 2017 talousarvion noudattamista koskevien määräysten yhteydessä päättänyt talousarvion sitovuudesta. Tilinpäätöksessä raportoidaan valtuuston sitoviksi asettamien toiminnallisten ja taloudellisten tavoitteiden sekä henkilöstötavoitteiden toteutuminen sekä kaupunginvaltuustolle tiedoksi annettavien tunnuslukujen toteutuminen 1.1.–31.12.2017. Tilinpäätöksessä raportoidaan myös kaupunginvaltuuston kullekin toimielimelle talousarvion yhteydessä päättämät päätöslauselmat/lausekkeet. Lisäksi tilinpäätöksen yhteydessä raportoidaan kaupunginhallitukselle toimialojen strategisissa sopimuksissa vahvistettujen tavoitteiden toteutuminen ja tiedoksi annettavat tunnusluvut.

Konsernihallinnon talouden ja rahoituksen vastuualue kokoaa tilinpäätökseen sisältyvät toiminnan ja talouden toteutumisvertailut.

Tilivuodelle 2017 ei ole tullut sellaisia lainsäädännöstä johtuvia toimintaympäristömuutoksia, joilla olisi merkitystä vuoden tulokseen. Useamman vuoden ajan jatkunut alueiden ja väestöryhmien eriarvoistuminen ja liikkumattomuus ovat toimintaympäristön muutoksia, joita vapaa-aikapalvelulla pyritään vähentämään. Käytännössä se on tarkoittanut investointeja olosuhteisiin, nykyisten ja uusien palvelujen kehittämistä sekä nykyisten resurssien uudelleen kohdentamista. Vuonna 2017 valmistuneet uudisrakennus- ja peruskorjaushankkeet ovat parantaneet merkittävästi mahdollisuuksia tarjota kuntalaisille laadukkaita liikunta- ja kulttuuripalveluja.

Vapaa-aikatoimialan taloustavoitteet ovat toteutuneet suunniteltua ja ennustettua paremmin. Koko toimialan toimintakate toteutui 0,9 milj. euroa suunniteltua parempana. Käyttöomaisuusinvestoinnit toteutuivat kirjastoautohankintaa lukuun ottamatta suunnitellusti. Positiiviseen tulokseen vaikutti suunniteltua merkittävästi pienemmät henkilöstökulut ja sisäisten palvelujen kulut sekä maksullisten kulttuuripalvelujen suunniteltua suuremmat kävijämäärät.

Kaupunginvaltuustoon nähden sitovista tavoitteista aktiivisuuden lisääntyminen ei näkynyt valitussa mittarissa, mutta Vapaa-aikapalvelujen käyttäjämäärät kasvoivat esim. kirjastoissa, liikuntapaikoilla, museoissa ja orkesterissa.  Uusia käyttäjiä aktivoitiin Liikkuva koulu -harrastetoiminnalla, nuorisopalvelujen pop up -palveluilla, taidetestaajat -projektissa sekä järjestämällä maahanmuuttajille ja muille kohdennetuille ryhmille tutustumiskäyntejä.

Vapaa-aikatoimialan taloustavoitteet ovat toteutuneet suunniteltua ja ennustettua paremmin. Koko toimialan toimintakate toteutui 0,9 milj. euroa suunniteltua parempana. Käyttöomaisuusinvestoinnit toteutuivat kirjastoautohankintaa lukuun ottamatta suunnitellusti. Positiiviseen tulokseen vaikutti suunniteltua merkittävästi pienemmät henkilöstökulut ja sisäisten palvelujen kulut sekä maksullisten kulttuuripalvelujen suunniteltua suuremmat kävijämäärät.

Kaupunginvaltuustoon nähden sitovista tavoitteista aktiivisuuden lisääntyminen ei näkynyt valitussa mittarissa, mutta Vapaa-aikapalvelujen käyttäjämäärät kasvoivat esim. kirjastoissa, liikuntapaikoilla, museoissa ja orkesterissa.  Uusia käyttäjiä aktivoitiin Liikkuva koulu -harrastetoiminnalla, nuorisopalvelujen pop up -palveluilla, taidetestaajat -projektissa sekä järjestämällä maahanmuuttajille ja muille kohdennetuille ryhmille tutustumiskäyntejä.

Toimialan lautakuntaan nähden sitovista tavoitteista suunnitelmallinen ja säännöllinen yhteistyö vapaan kentän kanssa ei toteutunut suunnitellusti ja sinfoniakonserttien nykyiselläänkin korkea täyttöaste ei enää kasvanut. Toimialan lautakuntaan nähden sitovista tavoitteista suunnitelmallinen ja säännöllinen yhteistyö vapaan kentän kanssa ei toteutunut suunnitellusti ja sinfoniakonserttien nykyiselläänkin korkea täyttöaste ei enää kasvanut.

Kulttuurilautakunnan talousarvion toteutuminen

Kulttuurilautakunnan toimintakatteen toteutuma oli 0,815 milj. eurolla suunniteltua parempi. Projektitoimintaan saadut avustukset kasvattivat sekä tuottoja että kuluja 1,089 milj. euroa eli todellinen toimintakulujen säästö suunniteltuun nähden oli 0,675 milj. euroa. Toimintatuotot ylittyivät suunnitellusta 0,14 milj. €. Henkilöstökulujen säästö suunniteltuihin henkilöstömenoihin oli 1,043 milj. euroa.

Kulttuurilautakunnan strategisen sopimuksen tunnuslukujen toteutuminen

Kulttuurin palvelualueiden asiakastyytyväisyys on pysynyt edellisen vuoden tasolla. Palvelualueiden nettomenot suhteutettuna asukaslukuun ovat pienentyneet. Kirjastojen aukiolotunnit ovat kasvaneet yli 4000 tunnilla.

Erityisasiantuntija Ritva Jykelä 20.3.2018:

Operatiivisen sopimusten toteutuminen

Kirjastopalvelut

Tietoyhteiskunnan perustaitojen vahvistamiseksi edistettiin kansalaistaitoja esim. käyttäjäkoulutukseen osallistui 53 385 henkilöä. Käyttäjätilastojen mukaan käyntejä oli lähes 2 milj. ja lainoja yli 3 milj. Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden vähentämiseksi tehtiin sosiaalista kirjastotyötä, jolla poistettiin kirjastonkäytön ja osallistumisen esteitä. Erityisryhmien käyttäjäkoulutuksia oli 45. Asiakaskyselyssä saatiin keskiarvoksi 4,44 (asteikko 1 – 5). Asukkaiden aktiivisuuden lisäämiseksi osallistuttiin KOHA –avoimen lähdekoodin kirjastojärjestelmän mahdollisen käyttöönoton valmisteluun, joka jatkuu vuonna 2018. Kirjastopalvelujen saavutettavuutta parannettiin omatoimisia kirjastopalveluja kehittämällä (omatoimikirjastojen aukiolotunnit vuoden lopussa 990/viikko). Suunniteltiin yhteistyössä nuorisopalvelujen kanssa tulevien monipalvelutalojen toimintaa.

Museopalvelut

Museotoimintaa uudistettiin kokemukselliseen perhe- ja kulttuurimatkailun suuntaan. Päätös Historian museon toteuttamisesta ja hankesuunnittelun käynnistämisestä tehtiin (kaupunginvaltuusto 18.4.2017 § 63) ja hankkeen jatkovalmistelu käynnistettiin (kaupunginjohtaja 8.11.2017 § 171). Apteekkimuseo ja Qwenselin talon uudistamishanke (2014-2018) eteni toteuttamissuunnitelman mukaisesti, remontti valmistui ja ensimmäiset hankinnat tehtiin. Luostarinmäen käsityöläismuseon kehittämishankkeessa (2017-2021) uudistamisen asennekärjet ja tavoitetila määriteltiin. Hankkeistamisen ensimmäinen vaihe valmistui. Wäinö Aaltosen museon kehittämisprojektissa (2017-2018) toimenpiteitä tehtiin kehittämissuunnitelman mukaisesti. Aktiivista asiakaspalvelua –hankkeessa  (2016-2018) uuden toimintamallin ensimmäinen luonnos valmistui pilotoitavaksi. Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden vähentämiseksi oli tavoitteena kehittää vuorovaikutteisuutta. Vuorovaikutussuunnitelman ensimmäinen versio valmistui. Aktiivisuuden edistäminen alue- ja kohderyhmätyöllä –tavoitetta oli tarkoitus toteuttaa digistrategian jalkautus –projektilla. Tietokantatyö MIPin ja Finnan osalta eteni. Digistrategian aikataulua myöhennettiin vuodella. Museon tilojen käytön tehostamiseksi valmistui hanke kokoelmien säilytystiloista.

Kaupunginorkesteri

Yksinäisyyden ja ulkopuolisuuden vähentämiseksi sekä yhteiskuntarauhan ja dialogin edistämiseksi musiikin keinoin (You must be the change –hanke) järjestettiin kohderyhmätapahtumia sekä oppilaitos- ja kolmannen sektorin yhteistyötä. Lastentapahtumissa (14 146 kävijää) ja yleisökasvatustapahtumissa (6 279) ylitettiin asetetut tavoitetasot. Maahanmuuttajatapahtumissa (326) kävijämäärä jäi alle tavoitetason. Turkua taidemusiikin dynaamisena keskittymänä ja kiinnostavana yhteistyökumppanina vahvistettiin. Kävijämäärä (73 847) oli kaikkien aikojen suurin. Myös täyttöaste sinfoniakonserteissa (92,18 %) pysyi korkeana.

Hallinto

Toimialan yhteisten toimintamuotojen edistämiseksi valmisteltiin toiminta- ja taloussuunnitteluprosessin kehittämistä sekä tietovarastoa perustoiminnan mittareille ja indikaattoreille. Hallintopalvelut koordinoi ja kehitti toimialan aktivointityötä. Päätettiin luopua Aktivoinnin tiimimallista ja siirtyä jatkossa ko. työmuodossa kaupungin kehittämismallin mukaiseen projektitoimintaan. Kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyön kehittämisessä osallistuttiin kaupunkitasoiseen kehittämisprosessiin, mutta toimialan kehittämissuunnitelma ei edennyt. Valmisteltiin toimialan viestinnän ja markkinoinnin aktivointityön viestinnän ja markkinoinnin prosesseja sekä viestinnän välineitä erilaisille kohderyhmille.

Liite 1Kirjastopalvelujen operatiivisen sopimuksen 2017 tavoitteiden toteutuminen

Liite 2Museopalvelujen operatiivisen sopimuksen 2017 tavoitteiden toteutuminen

Liite 3Kaupunginorkesterin operatiivisen sopimuksen 2017 tavoitteiden toteutuminen

Liite 4Hallintopalvelujen operatiivisen sopimuksen 2017 tavoitteiden toteutuminen

Oheismateriaali 1Vapaa-aikatoimialan talouden ja toiminnan vuosiraportti 2017

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee talouden ja toiminnan vuosiraportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kultlk § 36
Liite 1:Kirjastopalvelujen operatiivisen sopimuksen 2017 tavoitteiden toteutuminen
Liite 2:Museopalvelujen operatiivisen sopimuksen 2017 tavoitteiden toteutuminen
Liite 3:Kaupunginorkesterin operatiivisen sopimuksen 2017 tavoitteiden toteutuminen
Liite 4:Hallintopalvelujen operatiivisen sopimuksen 2017 tavoitteiden toteutuminen