Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta14529.11.201719

12532-2017 (032, 524)

Museopalveluiden pääsymaksujen, palvelumaksujen ja vuokramaksujen hinnoittelu

Tiivistelmä:

Museopalveluiden pääsymaksujen, palvelumaksujen ja vuokramaksujen hinnoittelusta päättäminen ja palvelualuejohtajan oikeuttaminen päättämään hinnoittelua noudattavat yksityiskohtaiset hinnastot.

Kultlk § 145

Museopalvelut/museopalvelujohtaja Olli Immonen

Kaupungin hallintosäännön 37 §:n kohdassa 6 annetaan lautakunnalle oikeus päättää tehtäväalueen asiakasmaksujen, palveluiden ja tuotteiden hinnoittelusta valtuuston hyväksymien periaatteiden mukaisesti. Hallintosäännön mukaan lautakunnalla on oikeus siirtää toimivaltaansa muulle toimielimelle, toimialajohtajalle tai viranhaltijalle.

Kulttuurilautakunta on 16.11.2016 § 143 päättänyt vuoden 2017 pääsy- ja palvelumaksuperusteet ja oikeuttanut palvelualuejohtajan päättämään yksityiskohtaiset hinnastot.

Museopalveluiden maksulliset palvelut voidaan jakaa pääsymaksuihin, palvelumaksuihin ja vuokamaksuihin.

Pääsymaksut

Museopalveluiden museoissa on käytössä kaksi maksuluokkaa: 1) normaalilippua (aikuiset) 2) alennuslippu (7-15-vuotiaat lapset, opiskelijat, eläkeläiset, työttömät ja varusmiehet). Alle 7-vuotiaat lapset ovat vapaakävijöitä. Ryhmille myönnetään ryhmäalennus -25 %. Kuralan Kylämäki on pääsymaksuton museokohde.

Turkulaisten varhaiskasvatuksen, peruskoulujen ja toisen asteen oppilaitosten oppilaat sekä luokkien mukana tulevat opettajat ovat ilmaiskävijöitä (poikkeuksena toukokuu ja kesäkuu, jolloin kaikilta koululaisryhmiltä peritään hinnaston mukainen koululaisryhmämaksu). Ilmaisen käynnin edellytyksenä on, että luokka ryhmä kulkee yhtenä ryhmänä museossa ja ryhmän vastuullisena johtajana toimii opettaja/varhaiskasvattaja.

Turun sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin asiakastyöhön liittyvät ryhmäkäynnit ovat ilmaisia samoin maahanmuuttajien kotouttamistyöhön liittyvät ryhmäkäynnit. Henkilökohtaiset avustajat sekä SPR:n kulttuuriystävät ovat ilmaiskävijöitä. Kimmoke- ja seniorirannekelaisilla on vapaa pääsy arkipäivisin.

Museoon on ilmainen sisäänpääsy muiden museoiden henkilökunnalla, ICOMin jäsenillä, alan opiskelijoilla, lehdistön edustajilla ja matkailuoppailla. Ilmaisen sisäänpääsyn edellytyksenä on voimassaoleva jäsenkortti. Ryhmän mukana tuleva matkanjohtaja ja bussinkuljettaja ovat ilmaiskävijöitä.

Palvelumaksut

Opetuspalvelut

Museopalveluiden opetuspalveluihin luetaan opastus-, työpaja- ja kurssitoiminta. Opastuspalveluissa on käytössä kolme maksukategoriaa 1) perusopastukset 2) ohjelmalliset opastukset aikuiset 3) ohjelmalliset opastukset lapset. Tilatut opastukset ovat aina maksullisia, eikä niistä myönnetä alennuksia. Työpaja- ja kurssimaksuissa on käytössä hintakategoriat, jotka perustuvat työpajan tai kurssin pituuden sekä työpajasisällön mukaisesti (vaihteluväli 2h työpajasta viikon kestävään leiriin).

Turun perusopetuksen Elämyspolkuun kirjatut velvoittavat opastukset ja työpajat ovat ilmaisia samoin ulkomaalaistoimiston koordinoimien KOTO-ryhmien opastukset ja työpajat. Kimmokerannekelaisille tarjotaan kampanjaluonteisesti työpajoja veloituksetta.

Tutkimus- ja tietopalvelut

Museopalveluiden tutkijat vastaavat museaalisia aineistoja koskevasta tietopalvelusta ja antikvaarisesta neuvonnasta. Kyse on pääosin ilmaisesta asiakasneuvonnasta suorissa asiakaskontakteissa, puhelimitse tai sähköpostitse. Vaativista ja pidempiaikaista työtä vaativista tutkimuspyynnöistä ja asiantuntijapalvelusta sovitaan asiakkaan kanssa tietopalvelumaksu, joka veloitetaan tuntikorvauksena.

Maksulliset tutkimus- ja asiantuntijapalvelut hinnoitellaan pääsääntöisesti tuntiperusteisesti. Pitkäaikaisissa valvonta- ja tutkimushankkeissa laskutukseen lisätään 15 % hallinnollisista menoista. Hankeista tehdään erillinen palvelu- tai tutkimussopimus, jossa määritellään palvelun / tutkimuksen rajat ja kustannukset.

Valokuva-arkisto ja kuvauspalvelut

Valokuvapalveluihin kuuluvat tutkijoiden tarjoamat museaalisiin aineistoihin liittyvät tietopalvelut, tekijänoikeusneuvonta, esinekuvaukset, arkistokuvanoudot ja reprokuvaus, kuvien välittäminen digitaalisena asiakkaille sekä kuvauslupien myöntäminen. Asiakkaille toimitetuista digitaalisista kuvista veloitetaan käsittelymaksu, joka määrittyy tilauksen laajuuden ja kuvien käyttötarkoituksen mukaan. Kokoelmaesineiden ja taideteosten kuvauspalvelusta veloitetaan kuvausmaksu. Museopalveluissa sallitaan erilaisia kuvauksia tai elokuvan filmaus museon tiloissa. Tästä toiminnasta veloitetaan kuvauslupamaksu, mikä määrittyy kuvauksen laajuuden ja luonteen mukaan. Laajoista kuvauksista tehdään erillinen kuvaussopimus, jossa määritellään normaalista museotoiminnasta poikkeavista toimenpiteistä ja valvonnasta veloitettavat kustannukset.

Talletustaidepalvelut

Turun kaupungin taidekokoelman talletustoiminta virastoihin ja laitoksiin on tapa tuoda taidetta kaupunkilaisten saavutettavaksi, mikä samalla myös tukee pedagogisten sisältöjen välittymistä. Talletustaideteoksista ei peritä vuokraa, mutta palvelun suorat kustannukset veloitetaan toimenpidemaksuina kaikista talletusteoksista erikseen. Toiminta vaatii kokoelman perustutkimusta ja ajantasaista tietokantojen ylläpitoa, museomestarien kuljetus- ja ripustuspalveluita sekä joskus myös taidekonservaattorin toimenpiteitä. Toimenpidemaksu kattaa näiden palveluiden lisäksi talletuskokonaisuuden suunnittelun ja asiakasneuvottelut sekä kokoelmapedagogisen tiedon välittämisen teoksista ja taiteilijoista. Toimenpidemaksun suuruuteen vaikuttavat teoskokonaisuuden koon lisäksi myös logistiset ja ripustukselliset erityistarpeet. Ripustuksessa käytettävän nosturin ja telineiden vuokrat tai vastaavat veloitetaan erikseen.

Kokoelmien lainauspalvelut

Kokoelmaesineitä, taideteoksia ja digitoimatonta valokuva-aineistoa lainataan vain museaaliset vaatimukset täyttäviin tarkoituksiin. Palvelukokonaisuuteen kuuluvat lainaukseen liittyvät selvittelyt ja sopimuskäytännöt, varastonouto ja pakkaaminen sekä mahdolliset konservointipalvelut. Museo veloittaa kokoelmaesineiden lainaamisesta ja niihin liittyvistä valmistelutöistä erillisen lainamaksun. Kokoelmien lainapalvelusta ei veloiteta Museopalveluiden lähiyhteistyömuseoilta eikä Varsinais-Suomen paikallismuseoilta.

Konservointipalvelut

Konservointipalveluihin luetaan konservointi, esine- ja teoslainojen pakkaaminen ja kuljetus, koulutus-, konsultti- ja asiantuntija- sekä tutkimuspalvelu. Lisäksi konservointiyksikkö voi palvella esim. esinejäljennöksen valmistamisella tai muulla tilauksesta tuotetulla konservaattoreiden osaamiseen liittyvällä suoritteella. Tuhohyönteistorjuntaa tarjotaan pakastuspalveluna. Varsinais-Suomen paikallismuseoille myönnetään konservointi- tutkimus- ja pakastuspalveluiden hinnoista 50 % alennus maakunnallisen museotyön perusteella. Kaikista materiaalikustannuksista laskutetaan menekin mukaan (+ 15 % toimistokustannukset).

Konservointipalvelua myy ensisijaisesti kirkkotekstiilikonservaattori joka käyttää työajastaan 100 % palveluiden tuottamiseen, palvellen ensisijaisesti Suomen seurakuntia. Kirkkohallitus tukee rahallisesti toimintaa. Muuta tekstiilikonservointipalvelua tarjotaan mahdollisuuksien mukaan kaikille halukkaille. Muut yksikön konservaattorit tarjoavat konservointipalvelua rajoitetusti ja lähinnä maakunnan muille museoille. Konservaattorit keskittyvät ensisijaisesti oman museon kokoelmiin ja näyttelyihin sekä muihin konservointiyksikköön liitettyjen toimintojen ylläpitämiseen.

Museomestareiden palveluja tarjotaan lähinnä esine- ja teoslainojen pakkaamisessa ja kuljetuksessa sekä Turun kaupungin taidekokoelman talletuksiin liittyvissä toiminnoissa. Näyttelypalvelua tarjotaan ja näyttelyvitriinejä sekä muuta näyttelylaitteistoa vuokrataan erittäin rajoitetusti, mahdollisuuksien mukaan, lähinnä maakunnan muille museoille ja yhteistyökumppaneille.

Vahtimestaripalvelut

Museopalvelut laskuttaa asiakkaalta vahtimestaripalveluista tilanteissa, jossa tarvitaan ylimääräisiä vahtimestaripalveluja. Tällaisia tilanteita ovat mm. kuvaukset museon tiloissa sekä tapahtumat vuokrattavissa tiloissa aukioloaikojen ulkopuolella. Vahtimestaripalveluista peritään korotettu maksu klo 24.00–06.00 välisenä aikana.

Vuokrat

Tilavuokrat

Museopalveluilla on useita vuokrattavia tiloja eri toimipaikoissa. Vuokrattavista tiloissa saatavilla käyttökorvauksilla on merkittävä rooli omasta toiminnasta saatavissa tuloissa.

Eniten määrällisesti on tilanvuokraustapahtumia Turun linnassa ja Vanhalla Suurtorilla. Turun linna poikkeaa muista toimipaikoista siinä, että siellä tapahtuvat ravintolatoiminta vuokrataan yhdelle yritykselle, joka vastaa tarjoilusta kaikissa ravintolatiloissa. Turun linnan ravintolatoiminnasta on vastannut Fazer Food Services Oy 1.9.2016 lähtien. Linnassa vuokrattavia ravintolatiloja ovat Kuninkaansali, Kuningattarensali, Kuningattarenkamari ja Eteläinen sali. Tämän lisäksi voidaan vuokrata juhlakäyttöön tietyin rajoituksin myös Herrainkellaria ja Bryggman-salia, jonka ensisijainen käyttötarkoitus on toimia luentosalia. Fazer hoitaa myös Juhana Herttuan kellarissa lounaskahvila-toimintaa, mutta siellä olevista tiloista ei peritä erillisiä käyttökorvauksia. Fazer Food Services Oy:n vuokra on liikevaihtoperusteinen. Linnassa on lisäksi Linnan kirkko, jonka käytöstä peritään käyttäjältä käyttökorvaus.

Vanhalla Suurtorilla on vuokrattavia tiloja Brinkkalan talossa ja Vanhalla Raatihuoneella. Vuokrattavat tilat ovat Brinkkalassa Maistraatin istuntosali, Kulmasali, Vihreä Sali, Vaakunahuone ja Joulurauhahuone. Vanhalla Raatihuoneella vuokrattavia tiloja ovat Sininen huone, Raatihuoneen sali sekä Raatihuoneen kellari.

Museopalveluiden muissa toimipaikoissa on myös vuokrattavia tiloja. Luostarinmäen käsityöläismuseossa on kokous- ja juhlahuoneisto Mestari. Kuralan Kylämäessä voi vuokrata tilaisuuksia varten Vanhan Kanalan, joka on myös ilmaiseksi yhdistysten käytettävissä tietyin ehdoin. Wäinö Aaltosen museossa voi vuokrata aulaa tilaisuuksiin ja konserttitasannetta konsertteja varten.

Galleriavuokrat

Museopalveluilla on Vanhalla Suurtorilla kolme galleriaa: Brinkkalan Galleria, Galleria Raatihuone ja Galleria Harmaa. Gallerioita vuokrataan ammattitaiteilijoille (lähinnä Galleria Raatihuone ja Galleria harmaa) sekä turkulaisille yhdistyksille (lähinnä Brinkkalan Galleria). Galleria-aikoja haetaan erillisen hakumenettelyn kautta ja näyttelyajoista päättää museokeskuksen kuvataideasiantuntijoiden ja ulkopuolisen jäsenen muodostama jury. Galleriavuokraa pidetään alhaisena elävän kuvataiteen ja yleisen näyttelytoiminnan tukemiseksi. Lisäksi galleria-aikoja annetaan veloituksetta yhteistyökumppanien käyttöön.

Laitevuokrat

Museopalveluiden vuokrattavissa tiloissa olevista laitteista peritään erillinen korvaus. Korvausta maksetaan dataprojektorin, äänentoistolaitteiden, valolaitteiden ja suuren valkokankaan käyttämisestä. Erikseen laskutetaan myös tiloissa olevien soitinten virityksistä ja siirroista.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää hyväksyä pääsymaksujen, palvelumaksujen ja vuokramaksujen hinnoittelun vuonna 2018 edellä esitetysti. Lisäksi kulttuurilautakunta oikeuttaa palvelualuejohtajan päättämään yksityiskohtaiset hinnoittelua noudattavat hinnastot.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvVapaa-aikatoimiala, museopalvelut