Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta8817.05.201722

1715-2011 (653, 034)

Selvitys Yli-Maarian monitoimitalon hankkeen etenemisestä ja Jäkärlän kirjastopalvelujen jatkamisesta vuoden 2018 jälkeen

Tiivistelmä: -

Kultlk § 88

Kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer ja palvelupäällikkö Sanna Hernelahti 10.5.2017:

Kulttuurilautakunta päätti 16.9.2015 § 126 hyväksyä päivitetyn Yli-Maarian koulun hankesuunnitelman kirjastopalvelujen osalta ja sitoutua suunnitelmassa esitettyihin huoneistomenoihin; vuoden 2015 hintatasossa 77 500 €/vuosi.

Kulttuurilautakunnan toimeksiantona kirjastopalvelut teki 15.6.2016 §86 esityksen siitä, miten ja millaisia kirjastopalveluja Länsi-Maaria-Jäkärlän alueella on mahdollisuus toteuttaa Yli-Maarian monitoimitalon valmistumisen jälkeen. Esitettiin, että Jäkärlän alueen kirjastopalvelut hoidetaan vuoden 2019 alusta alkaen tehokkaimmin kirjastoauton avulla, siten että pysäkit sijoitetaan Jäkärlän keskustaan ja koulun alueelle. Koulun kanssa tehtävää yhteistyötä kehitettäisiin niin, että Elämyspolku (entinen Kulttuuripolku) turvataan kirjaston osalta koululaisten arjessa.

Esityksen pohjalta Kulttuurilautakunta päätti, että kirjastopalvelut antaa keväällä 2017 selvityksen Yli-Maarian monitoimitalon hankkeen etenemisestä ja Jäkärlän kirjastopalvelujen jatkamisesta vuoden 2018 jälkeen.

Yli-Maarian monitoimitalo Ypsilonin rakentaminen on aloitettu aikataulussa maaliskuussa 2017 (KV 30.1.2017 § 9). Tavoitteena on, että toimijat pääsevät aloittamaan uudessa toimitilassa vuoden 2019 alussa. Uutta toimintaa ja uuteen palvelukulttuuriin perustuvaa toimintamallia on aloitettu kehittää useilla foorumeilla.

Jäkärlän ja Yli-Maarian yhdistävä kevyen liikenteen väylä on toteutusvaiheessa ja sen arvioidaan valmistuvan ajoissa Ypsilonin avautumiseen mennessä. Myös joukkoliikennetoimistossa on varauduttu talon moninaiseen toimintaan ja selvitellään koululaiskuljetusten lisäksi myös säännöllisen vuoroliikenteen mahdollisuutta Jäkärlän ja Yli-Maarian Ypsilonin välillä.

Kaupunginkirjasto otti alkukeväällä 2017 kantaa konsernihallinnon strategisten tilojen ohjausyksikön ehdotukseen, jonka mukaan Järkärlässä sijaitsevan huonokuntoinen Suotorpankujan päiväkoti korvattaisiin samalle alueelle rakennettavalla uudisrakennuksella siten, että tiloihin varattaisiin myös neliöitä kirjasto- ja nuorisotoiminnan toteuttamiselle. Selvitettyään ehdotuksen vaikutuksia kirjaston talouteen, henkilötyövoiman käyttöön ja palvelupisteiden sijaintiin kaupungin alueella, kirjastopalveluissa tultiin johtopäätökseen, ettei ole resursseja olla mukana uudisrakennuksessa, joka sijaitsee aivan Yli-Maarian tuntumassa. Edes osapäiväisen kirjaston ylläpitäminen Jäkärlässä yhdessä nuorisopalvelujen kanssa ei käytännössä onnistuisi nykyisillä resursseilla tai yhteistyömalleilla.

Vuoden 2018 jälkeen Jäkärlässä kirjastopalveluja on kokonaistaloudellisesti ja palvelustrategisesti järkevintä ylläpitää kirjastoautopalveluilla. Kirjastoauton reittejä ajanmukaistamalla ja koulun tarpeisiin kohdistuvalla hakeutuvalla toiminnalla pystytään järjestämään alueen asukkaille kirjastopalvelut niin, että alueen kiinteät kirjastopalvelut voivat siirtyä Yli-Maarian puolelle.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee tiedoksi selvityksen Yli-Maarian monitoimitalon hankkeen etenemisestä ja Jäkärlän kirjastopalvelujen jatkamisesta vuoden 2018 jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asiaa kokouksessa esitteli kirjastopalvelujohtaja Aart de Heer.