Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta7317.05.20177

5658-2017 (129, 522)

Esitys Tallennesopimuksen jatkamisesta 2018-2022

Tiivistelmä:

Vapaa-aikatoimiala / kaupunginorkesteri esittää kulttuurilautakunnalle, että kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa solmitaan ajalle 1.1.2018-31.12.2022 määräaikainen tallennesopimus, joka kattaa Turun kaupunginorkesterin muusikkojen kaikkien tekijänoikeuslaissa säädettyjen esittävän taiteilijan oikeuksien luovuttamisen. Nykyisen, kulttuurilautakunnan 11.9.2013 (9862-2013) § 153 päätöksen nojalla tehdyn sopimuksen voimassaolo päättyy 31.12.2017.

Kultlk § 73

Toimialajohtaja Minna Sartes ja Turun kaupunginorkesterin intendentti Emilie Gardberg: 

Kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa on voimassa sopimus tekijänoikeuslaissa säädettyjen esittävän taiteilijan oikeuksien luovuttamisesta kaupungille. Sopimus perustuu kulttuurilautakunnan päätökseen 11.9.2013 § 153. Nykyinen sopimus on voimassa 1.1.2014–31.12.2017 välisen ajan.

Tallennesopimuksella sovitaan muusikoiden tekijänoikeuden luovuttamisesta ja siitä maksettavista korvauksista. Sopimuksen osapuoleksi tulevat kaikki orkesterin toistaiseksi voimassa olevassa ja määräaikaisessa palvelussuhteessa olevat muusikot, jotka allekirjoittavat sopimuksen tai jotka myöhemmin allekirjoituksellaan liittyvät sopimukseen. Sopimuksella kaupunki ja muusikot sopivat määräaikaisesti keskinäisessä suhteessaan kaiken kattavasti tekijänoikeuslain (8.7.1961/404) 5 luvussa säädettyjen esittäville taiteilijoille kuuluvien oikeuksien siirtämisestä kaupungille yksinoikeudella ja siitä maksettavista korvauksista liittyen orkesterin esitysten ääni- ja kuvataltiointiin, näiden levittämiseen sekä näiden tallenteiden kopioimiseen sekä orkesterin esitysten radiointiin tai televisiointiin taikka levittämiseen internetin tai muun sähköisen kanavan kautta tai millä muulla tavalla tahansa joko suorana lähetyksenä tai tallenteiden avulla taikka osana jonkin muun tuottajan esitystä tai tallennetta. Sopimuksen piiriin kuuluvat kaikki ne orkesterin esitysten taltioinnit, jotka tehdään sopimuksen voimassaoloaikana. Sopimuskauden päättymisen jälkeenkin kaupungilla on edelleen rajoittamattoman ajan voimassa ilman eri korvausta tämän sopimuksen mukainen yksinoikeus kaikkiin niihin orkesterin esitysten taltiointeihin, jotka on tehty sopimuskauden aikana. Korvauksena kaupunki maksaa muusikolle hänelle maksettavasta varsinaisesta kuukausipalkasta laskettavan prosenttiosuuden mukaisen erilliskorvauksen, jonka määrä koko sopimuskauden ajan on kaksitoista prosenttia (12 %) varsinaisesta kuukausipalkasta. Prosenttiluku on sama kuin edellisessä tallennesopimuksessa 2014-2017.

Tallennetoiminta on yksi kaupunginorkesterien keskeistä tehtävistä ja kuuluu kaikkialla maailmassa ammattimaisesti toimivien sinfoniaorkesterien säännölliseen perustoimintaan. Tallenteiden kautta Turun kaupunginorkesteri saa jatkuvaa valtakunnallista ja kansainvälistä julkisuutta. Samalla tehdään suomalaista ja erityisesti turkulaista kulttuuria tunnetuksi sekä tallennetaan arvokasta kulttuuriperintöä tuleville sukupolville. Tallennesopimus ja sen tuoma mahdollisuus konserttien suoriin ilmaislähetyksiin (mm. nettikonserttien avulla) mahdollistaa myös kaupunginorkesterin toiminnan näyttämisen ainutlaatuisen laajasti mm. hoitolaitoksissa, kouluissa, vankiloissa sekä kirjastoissa. Lisäksi laaja nettiarkisto mahdollistaa konserttien kuuntelemisen ja katsomisen ajasta ja paikasta riippumatta ja on siksi myös suosittu opetusväline. Ilman voimassa olevaa tallennesopimusta jokainen yllä mainittu suorite on neuvoteltava ja korvattava erikseen. Ilman sopimusta useampi suorite jäisi tekemättä sekä taloudellisten että suunnittelullisten vaikeuksien takia.

Lukuisat orkesterit käyttävät tallennetoimintaa käyntikorttina, kun neuvotellaan kansainvälisistä vierailuista tai kutsutaan merkittäviä taiteilijoita ja toimijoita vierailemaan orkesterin kanssa. Laadukas ja aktiivinen tallennetoiminta, sisältäen mm. levytykset, internetlähetykset, radioinnit, televisioinnit ja DVD -nauhoitukset, on paras käyntikortti ja ikkuna ulkomaailmaan. Tallennetoiminnan avulla orkesteri houkuttelee uusia yleisöjä ja saa levitettyä toimintaansa myös talon ulkopuolelle. Ikäluokkien vanhetessa ja virtuaalimaailman jatkuvassa kehityksessä kaupunginorkesteri haluaa olla edelläkävijä, joka mahdollistaa aktiivisen elämän kaikille kansalaisille, riippumatta iästä, sosioekonomisesta statuksesta tai asuinpaikasta.

Sopimuksen voimassaoloaikana kaupunginorkesteri on hyödyntänyt tallennetoimintaa ennätyksellisen laajasti. Vuosien 2013–15 aikana orkesteri on osallistunut yli kymmenen CD-levyn tekoon, radiointeihin, televisiointeihin sekä 34 suoran nettikonsertin lähetykseen. Näillä suoritteilla on ollut lukuisia käyttötapoja, josta yhtenä mainittakoon nettikonserttien tuoma julkisuus ja kansainvälinen tunnettuus.

Konsertteja on seurattu ympäri maailmaa, ja orkesterilla on kuulijoita verkon välityksellä keskimäärin 50.000 vuodessa.

Tallennesopimuksen solmiminen on osoittautunut taloudellisesti edullisemmaksi kuin vaihtoehtoisesti maksettavat erilliset kertaluonteiset tallennekorvaukset. Oheismateriaalina oleva laskelma viimeksi kuluneiden kolmen vuoden kustannuksista ja vertailu tilanteeseen, jossa tallennesopimus ei olisi ollut voimassa osoittavat, että ilman tallennesopimusta korvauksia olisi maksettu 188.000 euroa enemmän kolmivuotiskautena kuin nyt, voimassaolevan tallennesopimuksen kanssa.

Ilman kaikkia muusikoita kattavaa tallennesopimusta joudutaan sopimus solmimaan jokaisen muusikon kanssa erikseen jokaisen tallennettavan suoritteen osalta. Käytännössä tämä tarkoittaa 74 erillistä henkilökohtaista sopimusta mm. levytysten, televisiointien ja internetlähetysten yhteydessä. Pitkäaikaisen sopimuksen myötä toimintaa on pystytty suunnittelemaan pitkäjänteisesti ja huolellisesti. Samalla toistuvilta sopimusneuvotteluilta välttyminen on säästänyt sekä intendentin että palkanmaksun henkilöstöresursseja kun palkanlaskenta on sopimuskorvauksen myötä selkiytynyt ja nopeutunut. Ilman tallennesopimusta orkesteri menettäisi lisäksi imagollisesti hyvän yhteistyökumppanin statuksen, kun pitkäjänteisiä tallennesuunnitelmia olisi vaikea toteuttaa pitkien neuvotteluiden ja toiminnan riskialttiuden vuoksi.

Tallennesopimuksen tuleville vuosille on suunnitteilla mm. Beethovenin juhlavuoden johdosta tehtävä laaja juhlajulkaisu Naxos levy-yhtiön kanssa. Lisäksi viime vuosina syventynyt yhteistyö suomalaisen levy-yhtiön Alban kanssa on jatkossakin merkittävää. Palkitun levy-yhtiön kanssa on jo levytetty neljän äänitteen Brahms-Segerstam -levysarja, josta kolme levyä on vielä julkaisematta. Myös uusi levysarja on suunnitteilla. Levytystoiminnan rinnalla kaupunginorkesteri jatkaa kattavaa nettikonserttitoimintaa, joka parhaillaan tavoittaa kuuntelijoita ympäri maailmaa ja joka saavutettavuuden ja helppokäyttöisyyden ansiosta mahdollistaa uusien ihmisten hakeutumisen kulttuuriharrastuksen pariin. Tulevina kausina jatketaan myös yhteistyötä Yleisradion televisio- ja radiokanavien, Mariinski-TV:n sekä eri nettijulkaisijoiden kanssa.

Ilman voimassa olevaa tallennesopimusta jokaisesta tallenteesta sovitaan jokaisen muusikon kanssa erikseen. Tallenteet korvataan minuuttimääräisenä, ja esim. yksin suunnitteilla oleva Beethoven-juhlalevytyssarja kustantaisi tekijänoikeuskorvauksina noin 632.000 euroa (tallenteen minuuttihinta 14,24 € / soittaja, tapauskohtaisesti sovittava).

Liite 1Tallennesopimusluonnos

Oheismateriaali 1Tallennesopimuksen piiriin kuuluvat suoritteet / tallenteet 1.1.2013–31.12.2015

Oheismateriaali 2Tallennesopimuksen kustannuslaskelma vv 2013–2015

Oheismateriaali 3Suunnitellut projektit vuodesta 2017 alkaen

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta päättää, että Turun kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa solmitaan liitteen 1 mukainen tallennesopimus ajalle 1.1.2018 - 31.12.2022 ja että orkesterin intendentti Emilie Gardberg oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus ja tekemään siihen mahdollisesti tarvittavat vähäiset tekniset korjaukset. Kustannukset katetaan kaupunginorkesterin kustannuspaikalta 26200.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKaupunginorkesteri


Liitteet:

Kultlk § 73
Liite 1:Tallennesopimusluonnos