Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta3915.02.201718

3021-2014 (055)

Taide, uskonto, valta -näyttelyn toteutuminen Wäinö Aaltosen museossa

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta merkitsee tiedoksi "Taide, uskonto, valta" -näyttelyn toteutumisen Wäinö Aaltosen museossa.

Kultlk § 39

Museopalvelut, museopalvelujohtaja Olli Immonen, intendentti Joanna Kurth ja näyttelyamanuenssi Susanna Hujala

Turun kulttuurilautakunta myönsi päätöksellään 11.6.2014 § 93 museopalveluille suurtuotantotukea Venäjä-yhteistyöhön. Kokouksessaan 28.1.2015 § 10 kulttuurilautakunta hyväksyi myönnettyyn suurtuotantotukeen tehdyn muutosesityksen, jonka mukaisesti vuodelle 2016 myönnetty 60.000 € tuki kohdennettiin Valtiollisen Uskontojen historian museon kokoelmista koottavaan näyttelyyn.

”Taide, uskonto, valta. Teoksia Uskontojen historian museosta” Pietarista oli esillä Wäinö Aaltosen museossa 15.9.–12.12.2016. Temaattisesti rakennetussa näyttelyssä oli esillä kaikkiaan 233 taideteosta Pietarissa sijaitsevan Valtiollisen Uskontojen historian museon kokoelmista aina 1600-luvulta 1980-luvulle. Näyttely oli avoinna kaikkiaan 80 päivää ja sen kokonaiskävijämäärä oli 9845, eli noin 123 kävijää päivässä. Näyttely sai hyvin näkyvyyttä lehdistössä: sitä käsiteltiin laajemmin neljässä sanomalehtiartikkelissa Turun sanomissa, Åbo Underrättelserissä sekä Huvudstadsbladetissa. Näyttelyn teema nähtiin ajankohtaisena ja tarpeellisena nostaa esille.

Näyttely jatkoi ystävyyskaupunkien Turun ja Pietarin pitkään jatkunutta kulttuuriyhteistyötä. Näyttelyn avajaisissa vieraili pietarilaisten toimittajien ryhmä. Matka järjestettiin yhdessä Visit Turun ja Suomen Pietarin pääkonsulaatin kanssa. Toimittajat tekivät pietarilaisiin viestimiin useamman jutun näyttelystä ja Turusta.

Näyttely tavoitti museolle uusia kävijöitä. Kerätyn palautteen mukaan kävijäkunnassa oli poikkeuksellisen paljon henkilöitä, jotka eivät tavallisesti vieraile taidemuseoissa ja joille tämä oli ensimmäistä vierailu WAMissa. Palaute oli yleissävyltään hyvin positiivista.

Oheisohjelmana toteutettiin kaksi asiantuntijaluentoa sekä lapsiperheille suunnattu ohjelmallinen viikonlopputapahtuma. Näyttelyn pedagoginen ohjelma suunnattiin yläkouluille ja lukioille: työpajassa teemana olivat omakuva sekä mainos/vastamainos, ja opastuksia räätälöitiin eri oppiaineiden tarkoituksiin.

Taide, uskonto, valta -näyttelystä toteutettiin 54-sivuinen julkaisu jonka kieliversioina olivat suomi – ruotsi ja englanti-venäjä. Julkaisu sisälsi esipuheen, yhden artikkelin, teosesittelyitä sekä näyttelyn teosluettelon.

Venäjä-yhteistyölle on avattu tilastollinen tilaus 601719, jolle näyttelyn toteutukseen liittyvät kulut kohdentuivat.

Vuoden 2015 puolella toteutui Taide, uskonto, valta” –näyttelyn toteuttamiseen liittyviä kuluja 2.040,55 €, lähinnä liittyen suunnittelumatkoihin. Teoslainaajalle Valtiollisen Uskontojen historian museolle ei maksettu erillisiä näyttely- tai konservointikuluja. Näyttelyyn kohdentuvia kuluja vuonna 2016 on ollut 71.851,88 €. Kokonaiskustannus näyttelyn toteuttamisesta on 73.891,43 €. Tästä 60.000 € oli suurtuotantotukea ja 13.891,43 € museopalveluiden talousarvion puitteissa kohdennettua omarahoitusta.  

Näyttelyn tuotot pääsylippujen, opastuksien ja museokaupan myynnin osalta on kohdennettu Näyttelyt ja pedagogiikka sekä Asiakaspalvelu –tulosyksiköihin.

Liite 1Venäjä-yhteistyö, 2016

Toimialajohtaja Minna Sartes:

EhdotusKulttuurilautakunta merkitsee tiedoksi ”Taide, uskonto, valta” –näyttelyn toteutumisen Wäinö Aaltosen museossa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Kultlk § 39
Liite 1:Venäjä-yhteistyö, 2016